kako-napisati-biznis-plan

Kako napraviti biznis plan za blog

Pre nego krenemo u detaljnije objašnjenje kako napisati biznis plan potrebno je da znamo sledeće: nje važno da li ste bloger / instabloger ako želite da pretvorite hobi u stalni posao potreban vam je dobar biznis plan.

Zamislite da gradite kuću bez temelja? Ne znate koliko vam treba peska, cementa, armature… Isto tako je i sa blogom koji pretvarate u biznis. Potrebno je da zapišete na papir sve informacije i sastojke koji su vam potrebni da bi ostvarili plan. Morate imati jasno definisan cilj, kao i strategiju za budućnost svog biznisa.

Izrada biznis plana

Pisanje plana sastoji se od nekoliko delova, prvo trebate napisati odgovore na sledeće teme:

  • opis vaše firme (misija i vizija, lokacija)
  • proizvod/usluga (od proizvodnje materijala pa do distribucije)
  • lični deo (motivacija, iskustvo)
  • ciljna grupa (tržište, demografija)
  • konkurencija
  • marketing strategija
  • razvoj
  • finansijski plan (budžet, potrošnja po stavkama)
biznis-plan-blog

Opis vaše firme

Šta je pokretač vašeg biznisa? Šta vas motiviše da to radite? Gde se vaš biznis nalazi? Da li radite od kuće, remote sa svih destinacija sveta ili imate stalno sedište? Da li klijenti dolaze do vas ili želite da do vas dodju samo online? Ovi odgovori mogu otvoriti dodatne procese i pomoći vam u osmišljavanju strategije i daljem razvoju biznisa.

Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da napišete biznis plan za vaš blog.

Ko je vaša ciljna grupa /publika ?

Koja je vaša niša (niche) u kojoj ste odabrali da pišete ili u kojoj ste stručni? Da li se obraćate mamama, fitness instruktorima ili tinejdžerima? Profilišite što je detaljnije moguće vašu publiku jer ćete onda lakše napraviti strategiju za istu.

Demografija vaše ciljne grupe, njihova interesovanja pa čak i ljubavni status vam može kasnije pomoći u izradi marketing strategije. Zato pokušajte što detaljnije da analizirate vašu ciljanu publiku kojoj želite da prodate vaše usluge/proizvode.

Napravite listu tema – ideja za postove

Primer ukoliko su vaša ciljna grupa majke, trudnice, porodilje. Teme o kojima možete pisati su: ishrana za decu do dve godine, vežbe u trudnoći, ishrana za trudnice  i slično, vežbe u trudnoći.

Imajte na umu da su to upravo pilar postovi što znači da oni trebaju da konvertuju vaš cilj, imaju neki CTA (call to action) na kraju.

Marketing strategija

Da li već imate izgradjenu publiku na Instagramu ili krećete od početka?  Kako da postavite plan i privučete ciljnu publiku da ona zaista kupi vaše usluge/proizvode?

Nekada se “zagubite” u svojoj ideji jer mislite da je ona najbolja ideja ikada – ali vaša populacija nema koristi od nje te ona nije uspešna. A onda shvatite da vaš proizvod ima na netu po duplo nižoj ceni ili da prosto nikom pa ni vašem komšiji ne treba taj proizvod/usluga.

Mi se vodimo mišlju da postoji kupac za svaku uslugu / proizvod na svetu, ali onda tu dolazi do odstupanja ciljne grupe.

Da se to ne bi desilo “razmišljajte kao potencijalni kupac”. Postavite se u njihovu ulogu i pokušajte da razumete njihove potrebe i probleme, a onda tu dolazi vaš proizvod/usluga koji trebaju biti rešenje za njih. Potencijalni kupac treba da jasno na prvu sliku shvati šta vi nudite i koji problem to njemu rešava.  

Dobar i profesionalan blog  koji razvijate u svoj biznis treba biti samostalan. Šta to znači? Da ne zavisi od free verzija i opcija koje u tom trenutku nudi neka odredjena platform bilo da je to WordPress, Blogger Wix i drugi, jer u tim free verzijama zavisite do njih, a te promene njihovih opcija kasnije mogu ugroziti vaš biznis. Zato trebate imati potpunu kontrolu nad vašim blogom.

Razvoj

Biznis plan se obično piše na 1-5 godina i u njemu možete unapred osmisliti pravac vašeg razvoja po milestonima (kraćim ciljevima) kako bi ih realizovali i pratili progres.

Budžet

Početna ulaganja koja ulaze u vaš budžet biznis plana su troškovi za domen i hosting. Tu se može nadovezati i budžet za marketing kampanje (plaćeno oglašavanje). Ne zaboravite na materijal za izradu vašeg proizvoda (ukoliko ga imate) koji trebate izdvojiti po stavkama za svaki material/sastojak koji je potreban da izradite proizvod.

U početku je moguće napraviti i proizvode koji nemaju novčanih troškova osim vašeg uloženog vremena, a jedan takav proozvod može biti eBook (elektronska knjiga), PDF planer i drugi.

Dodatni troškovi su mesečni izdaci za lokal ili coworking prostor (ukoliko ne radite od kuće), internet, telefon i sve što je vašem biznisu potrebno da funkcioniše.

Konkurencija

Istražite konkurenciju u vašoj oblasti, koje su njene mane (gde dolazi do implementacije vašeg rešenja) i vrline (nešto insirativno što možete poboljšati ili unaprediti). Na kojim kanalima je vasa konkurencija: Guglu, Fajsbuku, Instagramu ?

Konkurencija nije uvek loša stvar koja može da vam se desi, prvo to znači da tu ima obrata sredstava, osim toga može biti vrlo korisna jer na osnovu analize konkurencije možete uočiti neke sitnice koje mogu poboljšati vašu ideju, uslugu ili proizvod.

Za naše članove uz BFkarticu osmišljavamo celu biznis strategiju kako bi hobi pretvorili u bisnis.

Klikni za više informacija o BF članskim karticama

A na ovu temu “KAKO NAPISATI BIZNIS PLAN” održali smo i blog radionicu u saradnji sa ALFA PROJEKTOM (srebrnim sponzorima festivala) .

Više o Alfa projektu pročitajte na njihovom sajtu: www.alfaprojekat.com

Podeli sa prijateljima: