pisati-knjigu-laptop

Kako uz pomoć Chat bota napisati knjigu?

Veštačka inteligencija je bez svake sumnje revolucionarno otkriće u današnjem svetu. Alati kao što je Chat GPT doneli su neverovatne promene na svim poljima, pa se njegovo lansiranje 2022. godine sasvim očekivano odrazilo i na svet književnosti. 

Postavilo se pitanje da li bi ovaj oblik generativne veštačke inteligencije mogao da zamenjuje ljude pisce, da kreira sadržaj, pa čak i da obavlja ono što nazivamo kreativnim pisanjem. U književnim krugovima se raspravljalo o tome da li je moguće, a onda i da li je etički napisati knjigu koristeći Chat GPT

Ako se bavite pisanjem i oduvek ste želeli da objavite knjigu, ali za to niste imali vremena, volje ili pak veštine, možda će vas interesovati na koje sve načine čet bot može da vam pomogne oko pisanja. Iskoristite AI na najbolji način sledeći neki od saveta u nastavku teksta.

Istražite vrstu i žanr romana koji želite da napišete

Prvi korak u pisanju knjige je istraživanje teme i koncepta. Ukoliko niste sigurni kakvu knjigu želite da napišete, Chat GPT vam može pomoći da kreirate narativnu strukturu, kao i da saznate optimalnu dužinu i opšta mesta koja treba izbegavati.

U idealnom slučaju, trebalo bi da pišete o onome što već znate, ali pošto nećete imati potpuno znanje, moraćete da dopunite svoje razumevanje kroz istraživanje. Dakle, potrebno je da uronite u svet u kome se priča odvija. Primera radi, ako ste izabrali za mesto radnje Barselonu, važno je da se upoznate sa lokalnom kulturom, dinamikom i arhitekturom grada. Možda neki od vaših junaka pati od određene bolesti? U tom slučaju, moraćete da shvatite istinski uticaj tog oboljenja na njegov život i delovanje, kao i da razumete simptome. Razumljivo je da ovakva vrsta istraživanja može potrajati, te da vas čitav proces demotiviše i preplavi do trenutka kada treba da započnete pisanje. Chat GPT može mnogo da pomogne da se istraživanje skrati. Dovoljno je da čet botu postavite pitanje i da dobijete sve odgovore na jednom mestu, bez dugačkog istraživanja enciklopedija, pretraživanja interneta i slično.

Proverite da li se neko već poslužio istom idejom

Kada imate ideju, odredili se temu i posedujete sve istraživačke beleške spremne za rad, vreme je da počnete s pisanjem. Sigurno je da ne želite da provedete nekoliko meseci u radu kako biste na kraju otkrili da je neko pre vas već iskoristio istu ili sličnu ideju za roman ili zbirku priča. Nije isključeno da ste kreirali koncept pod uticajem filma ili neke knjige koja vas je inspirisala. Ideje koje imaju velikog odjeka mogu se ukoreniti u našem umu do te mere da se “preruše” u naše sopstvene. ChatGPT može da nam odgovor da li naša ideja već postoji. 

open-ai-chat-bot

Naravno, poželjno je da ponudimo što više detalja, jer opšti zapleti kao što su zabranjena ljubav, pljačka banke ili invazija vanzemaljaca neće biti prepoznati kao originalni. Što konkretnije opisana tema i ideja garantuje da Chat GPT ima svaki element priče na osnovu kog može potvrditi da ne plagirate nečije delo (ili ideju).

Pomoć kod osmišljavanja likova 

Ako nemate jasnu viziju svojih likova ili sveta u kome se nalaze, onda nećete moći da naslikate sliku za svoje čitaoce. Možda već imate ideju o tome ko je vaš protagonista, ali niste sigurni da znate kako on izgleda, kakva mu je prošlost, koji su mu ciljevi, koje vrline, a koje mane? Možete da pitate Chat GPT za ideje ili pak da mu ponudite opšti opis i zatražite detalje koji vam nedostaju.

Isto važi i za okruženje, odnosno svet koji kreirate. Ne znate kako da opišete veliki grad, mračnu šumu ili neki pastoralni predeo? Pitajte Chat GPT i zapišite u svoj nacrt ideje koje ste dobili. Može biti korisno da se tokom pisanja vraćate na ove beleške.

Razvijanje priče i zapleta

Tačno je da većina čitalaca ima tendenciju da pročita roman do kraja kada se vežu za likove i stalo im je do njihove “sudbine”, čak i ako zaplet nije najsjajniji. Razlog više da se kao pisac posvetite kreiranju jakih karaktera. Međutim, to ne znači da potpuno treba da zanemarite razvoj zapleta. Pomoć čet bota u ovom segmentu pisanja ogleda se u nekim tehničkim detaljima – kako da pređete od scene do scene, na koji način da povežete poglavlja – ili pak može da pruži ideje za seobuhvatni razvoj narativa. Možete čak zatražiti od Chat GPT-a jedinstvene ideje za preokret priče ako želite da izbegnete klišee.

Parafraze, sinonimi i stilska poboljšanja teksta 

Jednom kada počnete da pišete, ključno je da zadržite zamah i da ne budete uhvaćeni u zamku “usavršavanja” i “doterivanja” teksta u ovom trenutku. Svaki pisac će se susresti sa situacijom da zna šta želi da kaže, samo ne zna na koji način da kaže. Međutim, to ne treba da vas prekine i ometa u pisanju. Samo nastavite da pišete i, razume se, zapišete svoje misli. Na osnovu ove početne, radne verzije kasnije možete kreirati “uredniji” i kreativniji tekst.

Zamolite Chat GPT da parafrazira ono što ste napisali. Nemojte samo prekopirati rezultate, već samo tražite bolje reči da prenesete svoju priču.

Provera gramatike i pravopisa

Ako pred sebe postavljate veliki zadatak kao što je uređivanje gramatike i pravopisa dok pišete, postoji opasnost da svoj roman nikad ne završite. Prema tome, fokusirajte se na pisanje, a proveru gramatičkih pravila ostavite za kasnije. Kada završite svoj rad, možete koristiti Chat GPT u ove svrhe. Čet bot proverava gramatiku, pravopis, interpunkciju.

Imajte na umu da Chat GPT možda neće uvek dobro razumeti sve napisano, kao i to da su gramatička pravila sklona stalnim promenama,  tako da bi možda bilo dobro da za konačno uređivanje teksta ipak angažujete lektora. 

Ukoliko knjiga koju pišete ima neke specifičnosti, treba vam prevod na kineski ili neki drugi jezik, takođe se više možete uzdati u profesionalne prevodioce. Čet bot nudi neka rešenja, ali kada su u pitanju kompleksna gramatička pravila, može biti manje suptilan i precizan.

Ideje za naslov romana

open-ai-chat-bot-telefon

Naslov romana, odnosno knjige je ono što privlači čitaoce, tako da je izlišno govoriti o tome koliko treba da bude privlačan. Nema pravila da li to treba da bude jedna reč ili deset, jednostavan ili složen naslov, ali je ključno da odražava vašu priču.

Ako nemate pojma odakle da počnete, zapišite glavne teme svoje priče i zamolite Chat GPT da generiše ideje za naslove na osnovu toga. Isto možete uraditi i za pojedinačne nazive poglavlja.

Dizajn korica

Pored naslova, vizuelni elementi knjige takođe igraju ključnu ulogu u očaravanju čitalaca. Ako angažujete fotografa ili grafičkog dizajnera za izradu korica, neophodno je da im prenesete svoju umetničku viziju. Inspiraciju pre toga možete potražiti od čet bota. Iako Chat GPT ne može da generiše slike, može da ponudi tekstualna rešenja koja dalje možete “proveriti” koristeći AI umetnički generator (AI art generator). Ove ilustracije mogu poslužiti kao odličan koncept za dizajnera kog angažujete za osmišljavanje korica knjige.

Pisanje romana je, sasvim izvesno, izazovan poduhvat. Međutim, integracija rada i Chat GPT-a može u velikoj meri pojednostaviti ovaj proces. Primenite neku (ili sve) gore navedene metode i proverite da li vam pomažu da napredujete u pisanju. Na kraju, važno je i da imamo svest o tome da iako je dragocen asistent, čet bot ne može (i ne treba!) da napiše celu knjigu za i umesto vas. Ukoliko se upotrebljava etički, kao alat koji olakšava istraživanje i rešavanje nekih pratećih tehničkih problema,  Chat GPT na našem jeziku je izuzetno koristan. Ipak, pisac je onaj koji može da da likovima jedinstvene glasove i prenese suštinu sopstvene priče.

Podeli sa prijateljima: