kako-popraviti-pokvarene-linkove-seo-fix-links-blog

Kako Pokvarene Linkove (Error 404) na WordPress blogu Popraviti uz Redirect 301

Znamo da je za SEO link jedna od važnijih stvari, posebno za Off-page SEO optimizaciju bloga. Sigurno je da ne želite da kada neko pronađe vaš link u pretrazi i klikne ode na stranicu koja zapravo NE POSTOJI tj. prikazuje Error 404 grešku.

To je loše iskustvo za korisnika a i za vaš blog. Jer sledeći put kada vidi vaš blog u pretrazi je manja šansa da će kliknuti, pre će možda zaobići (može čak i misliti da blog više nije aktivan).

ica-ne-postoji-error-404

Sada kada ste već uplašeni da vam kažemo da postoji rešenje za ovaj problem i zove se Redirect 301. To znači da sledeći put kada neko klikne u google pretrazi na pokvaren (dead) link neće mu prikazati Error 404 već odvesti tj redirektovati na novu stranicu koja je aktivna.

Šta je Error 404 (dead link)?

To je greška kojom Google obaveštava korisnike da ta stranica ne postoji i da pronađu drugu. To su stranice koje je Google indexirao i kotiraju se u pretrazi ali se u međuvremenu nešto desilo sa samim linkom i on više nije aktivan, permalink (URL) linka se promenio.

Primer pre: “nazivbloga.com/20-kombinacija-za-leto-2018” , primer kasnije: “nazivbloga.com/20-kombinacija-za-leto-2020″ – ovo je najčešći razlog zašto neki link nije više aktivan. Drugi razlog može biti da je stranica obrisana ili je blog hakovan i drugo.

kako-pronaci-dead-linkove-error-404

Ovu grešku neki nazivaju i mrtvi linkovi = dead links, duh stranice = ghost pages i drugo, sve imaju isto značenje i treba ih što je pre moguće popraviti jer se mogu odraziti negativno na SEO optimizaciju.

Kako pronaći pokvarene linkove (Error 404) na blogu?

Postoji nekoliko načina da pronađete pokvarene linkove korišćenjem raznih web alata, jedan od poznatijih je Ahrefs.com, drugi način je da to izlistate u Google pretrazi “pešaka”, u samoj pretrazi ukucate: ” site:domenbloga.com ” i izlistaće vam sve indexirane stranice.

find-error-404

Potrebno je da sada svaku od tih stranica kliknete i proverite da li postoji neki link koji je ne vodi nigde – Error 404 i destinaciju tog linka popravite uz Redirect 301.

good-seo-fix-link-redirect-301

Kako popraviti linkove uz Redirect 301

Kada smo pronašli pokvarene linkove na blogu možemo ih popraviti tako što ćemo ih redirektovati na novi validan link/stranicu. Ulogujemo se u WP dashboard i dodamo plugin “Redirection”.

301-redirect-link-wp-plugin

Nakon instalacije plugi se nalazi pod Tools opcijom, podesićemo kroz par koraka plugin (ne treba ništa posebno obeležavati samo pratiti korake default).

301-redirect-link-wordpress-plugin-2020

Kada smo podesili plugin možemo da krenemo sa redirekcijom starih linkova ka novim (validnim). U ovom primer u Source URL – polje A stavljamo strai link a u Target URL – polje B kopiramo novi link i kliknemo na plavo dugme “Add Redirect”. To je sve!

301-redirect-link-wordpress-plugin

Sada kada u browseru otvorimo stari link sistem će automatski redirektovati na novi link. Ovako će svi vaši linkovi uvek biti ažurni i aktivni.

Podeli sa prijateljima: