Kako početi blog i zaraditi blogovanjem

Prvo pitanje je: Zašto otvarate blog?

Postoji više vrsta blogova, od biznis do ličnih blogova koji pokrivaju sve oblasti pretraživanja na internetu.

Ovi saveti će vam pomoći da počnete blog od nule, bez obzira o kojoj kategoriji želite da pišete. Čak i da sada nemate ideju o čemu da započnete blog, kada pročitate tekst do kraja imaćete kompletnu sliku o vašem blogu i kako da startujete blogovanje.

Pre nego što krenemo sa detaljima, ukoliko se niste prijavili za BLOGER FEST učinite to sada klikom ovde.

Odabir kategorije

Ukoliko već znate u kojoj niši želite da pišete – sjajno! Za sve one koji još uvek ne znaju o čemu žele da pišu, evo par smernica:

 • Razmislite u čemu ste dobri!?
 • Koje su to korisne informacije, teme itd. na koje imate detaljne odgovore?
 • Da li volite da čitate, slikate ili nešto treće?
 • Koristite često beauty proizvode?
 • Imate dobar stil za oblačenje?
 • Imate upadljivo iskustvo u nekom poslu?
 • Imate decu koja su inspirativna i želite pisati o njima, kao i o pomoći roditeljima korisnim savetima?
 • Super baratate photoshop-om?
 • Volite cveće i prirodu?
 • Volite pse, mačke? Imate papagaja? Neku treću vrstu kućnog ljubimca?
 • Bavite se dekupažom?
 • Da li volite da spremate hranu,  imate super-brze recepte?
 • Da li često putujete i smatrate da možete pružiti čitaocima korisne savete da se lakše pripreme za put?

Idejama nikada kraja… Razmislite malo i odgovor će sam doći. Evo i nekih popularnih kategorija:

 • Travel
 • Beauty
 • Fashion
 • Lifestyle
 • Makeup
 • Fitness
 • Mom
 • Food
 • Book
 • Photo

Bilo koja ideja da vam padne na pamet možete napraviti blog o tome. Kada radite nešto u čemu ujedno i uživate – onda je sve lakše i nemate osećaj da stvarno ozbiljno radite.

Odabir domena

Sada, kada smo odabrali kategoriju o kojoj ćemo pisati na blogu vreme je da razmislimo o nazivu bloga.

Šta je domen? Link vašeg bloga npr:  https://www.mojblog.com gde je “mojblog.com” = domen.

Imajte na umu dok smišljate naziv bloga tj. domena da ukoliko nije duži od 2-3 reči lakše će se pretraživati i pamtiti. Naziv bloga može biti i vaše lično ime, pogotovo ako pišete lični blog i od sebe gradite brend.

Gde da zakupim domen za blog? Na linku www.g-hosting.rs možete proveriti da li je željeni naziv slobodan kao i cene svih domena.

Koliko košta domen? Za globalne extenzije kao što je .com , .info , .net je oko 10€ ali imate i domene npr .co.rs , .in.rs koji mogu koštati svega 3€. Svi domeni se uglavnom plaćaju na godišnjem nivou.

Kako da izaberem pravi domen? Ako je vaša publika globalna savetujemo da odaberete domen sa ekstenzijom .com .info .net ukoliko je vaša pciljna grupa Srbija onda prednost nacionalnog domena ima .rs u odnosu na ostale ekstenzije.

Odabir hostinga

Šta je hosting?

Ukratko, to je mesto na internetu gde se skladištite sve informacije (tekstove, slike itd), sav sadržaj bloga se nalazi na nekom serveru kako bi bio dostupan svima online.

Koliko mi prostora treba za blog?

Za dobar blog dovoljno je 2-5 GB prostora na hostingu. Većina prostora na blogu su slike koje se uvek mogu kompresovati.

Šta će mi hosting? Da li mogu koristiti FREE verziju?

Ako želiš da uspeš u blogovanju onda je hosting neophodna stvar. U svakom drugom slučaju, ako blog pišeš iz zabave itd., možeš koristiti free verzije platforme.

Hosting ne mora biti skupa stvar, plaća se na godišnjem nivou isto kao i domen. Preporučujemo Unlimited Hosting jer su pouzdani, njihove usluge su pristupačne,  imate hosting podršku + besplatnu migraciju vašeg bloga sa free verzije primer “nazivbloga.blogspot.com” na vaš lični hsoting “nazivbloga.com”.

Treba vam DOBAR hosting?

Da li mogu da počnem blog u FREE verziji WordPressa pa posle zakupim domen i hosting?

Naravno. Vi odlučujtete gde ćete početi blog. U bilo kom trenutku migrirati vaše postove sa free verzije prebaciti na hosting bez gubitka postova i slika.

Ukoliko ste odlučili da imate svoj sajt i osoba ste koja ne prepušta drugima svoj biznis, evo uputstva kako da migrirate blog iz Blogspot u WordPress sajt bez gubitka postova: Prebacivanje iz blogger u wordpress platformu bez gubitka google ranga.

Dobra vest je da do kraja avgusta uz bilo koju BFkarticu imaš hosting gratis!

bfkartica-kupi-2020

Izaberi pravu platformu za svoj blog

Kada počinjete blogovanje prava platforma je ključna za vašu budućnost I budućnost samog uspeha bloga. Zašto? Jer želite da vaše postove čitaju hiljade ljudi i da vam održavanje bloga ne oduzima previše vremena.

Ono što iz iskustva preporučujemo jeste da počnete sa WordPress platformom! Druga opcija je da napravite svoj custom sajt od nule (što može biti skup izdatak) i za to ćete verovatno morati unajmiti programera.

Zašto baš WordPress zašto ne Joomla ili Wix?

Zato što želite da vam sam sajt i rad u  njemu ne oduzima puno vremena, da se lako snalazite, da možete čak i preko telefona da uredjujete blog brzo i jednostavno. Takođe, želite da imate punu kontrolu nad vašim blogom u smislu SEO optimizacije, vizuelnog efekta i naravno, želite da bude SAFE tj. zaštićen. Ipak, to je vaš biznis!

WordPress je globalna platforma sa najvećim brojem korisnika u svetu. Kod ostalih platformi programeri ne ažuriraju redovno dodatke ili ne održavaju samu platformu.

Zašto je ovo važno da znate?

Zato što to ostavlja otvorena vrata hakerima – ne želite da brinete o tome (verujte nam na reč). Dok je sa druge strane WordPress sa svim dodacima ažuriran svakodnevno pored toga što ima lak CMS system (šta je CMS – pročitajte) koji vam omogućava da, iako ne znate ništa o sajtovima, imate punu kontrolu nad vašim blogom.

Poseban post na temu “WordPress za početnike”, možete pročitati na linku:  https://www.blogerfest.com/wordpress-za-pocetnike/

Može li se zaraditi od bloga?

Ovo je najšeće pitanje koje dobijamo i odgovor je: DA. Može se veoma dobro zaraditi od bloga (pritom ne pričamo o 100 EUR/mesečno i pritom ta zarada bude vremenom čak i pasivan priliv novca.) Kako? To već zavisi najvećim delom od vas.

Nekoliko načina monetizacije bloga:

Vaš rad možete da naplatite kroz sam post kao PR tekst tj promovisan teks za koji je neko platio da napišete i objavite. To je jedan od boljih  načina, ali vodite računa da Vi diktirate uslove jer ne želite da vašoj publici prodajte “sve i svašta” zarad koristi. Takođe, izbegavajte gotove tekstove jer mogu biti dupli content, što znači da su već negde objavljeni, a to može rezultirati time da Google “kazni” vaš blog.

Zašto kažemo da je ovo bolji način? Zato što čitaocima pružate korisne informacije, a ujedno ste plaćeni za iste.

Postoji način da se dupli content proveri na Guglu kako bi bili sigurni da taj tekst već nije objavljen više o tome u nekom narednom postu. Vratimo se na temu monetizacije.

Google AdSense

Za razliku od korisnog teksta AdSense može biti i negativan za vašu publiku, to su svi oni baneri koje uglavnom vidite na portalima sa strane ili dok skrolujete kroz tekst i izgledaju ovako:

neki-primeri-adsense-monetizacije
primer AdSense banera

Odmah da znate da se od ovoga nećete obogatiti iz razloga jer nisu jednako plaćeni po kliku u svim zemljama, a opet nekada čak nisu ni relevantni za vašu publiku.

Ako vas zanima AdSense savetujemo da pročitate i ovaj post: Kako povezati Google AdSense i blog ? Zaradite od gugl reklama.

Kao i Adsense i vi možete postaviti vaše banere što je umnogome bolja opcija od AdSensa; a ako imate dobru statistiku možete i zaraditi daleko više jer vi diktirate cenu banera za razliku od Google AdSense-a.

Affiliate link

Korisnik koji kroz “poseban link” koji se nalazi u vašem postu ode na neki sajt B i kupi proizvod/uslugu je svrha i suština Affiliate linka, a Vi na taj način ostvarujete zaradu tj. procenat od prodaje. Postoje affiliate linkovi koji vam mogu doneti zaradu i ukoliko korisnik u narednih 30 dana kupi nešto na sajtu B, što povećava vašu šansu da ostvarite zaradu.

U kojim slučajevima ovo može biti isplativo za vas? U slučaju  imate veliku posetu na odredjenom postu – primer “Kako izabrati pravi poklon za dan zaljubljenih?”.

Na tu temu imate puno ideja koji link možete ubaciti, evo jednog primera: Pokloni osmeh voljenoj osobi za Dan zaljubljenih.

Baneri

Šta je baner? Baner (od engleske reči Banner, Advertising, Ad) predstavlja sliku (JPEG, GIF, PNG) odredjenih dimenzija. Obično se baner postavlja na početku bloga , sa strane ili može biti u samom tekstu, zavisno do vaše želje i dizajna bloga.

Standardne dimenzije banera su 728×90, 468×60, 234×60, 120×90, 120×60, 120×240 i 125×125. Sve dimenzije izražene su u pikselima.

Baner služi da privuče pažnju čitaoca i odvede ga na svoj sajt, kako baneri odvlače vašu online publiku na neki sajt B tu uslugu najčešće želite da naplatite. Kako se kreću cene banera? Zavisi od statistike i vaše ciljne grupe. Cenu odredjujete Vi ili u dogovoru sa klijentom.

Newsletter

Na svakom blogu postoji opcija “Subscribe to Newsletter” , nekada je to u free verzijama automatski kao kod Blogspot-a ili free WordPress-a gde čitaoci dobiju na email obaveštenje o vašem novom postu.

Ali ovde pričamo o monetizaciji istog. Kako bi zaradili kroz newsletter imate više opcija, npr. možete ponuditi klijentu “baner” koji ćete postaviti u svojim newsletterima koje redovno šaljete subscriberima, ili da kao posebno dizajniran newsletter pošaljete svojim čitaocima – na ovaj način prodajete publiku, što ne preporučujemo (pogotovu ako niste prilikom forme za prijavu naveli da će primati promotivne mailove od drugih kompanija) a vrlo često će se i sami odjaviti sa vaše liste kada im stigne e-mail sa naslovom “NOVE letnje gume -30% popusta” a vaš blog je o lepoti. Shvatili ste suštinu :)

VAŽNO je da sve što radite bude relevantno za temu o kojoj pišete kao i korisno za vašu publiku!

-ne spamujte čitaoce

Sada kada imate sve informacije možete početi sa blogovanjem! Jedva čekamo da zavirimo u vaš svet. Ako već imate blog prijavite se ovde, za sva dodatnih pitanja pišite nam, tu smo za vas 24/7.

Pomozi da testiramo Google AdSense i klikni na reklamu/baner ispod.

Hvala <3
Podeli sa prijateljima: