blokada-u-pisanju-gif

Blokada u pisanju?

Nekima se dešava, dok neki uvek, u svako doba dana ili noći, pod bilo kojim okolnostima, uvek znaju šta treba da napišu. E, pa onima koji ipak imaju blokadu, bilo u vidu kreativnosti, ili same ideje, te čak i teme o kojoj bi mogli da pišu, taj problem mogu rešiti u nekoliko jednostavnih koraka.

#1 Prvo što treba da zapamtite kao pravilo: Ne silite sebe! Ne pokušavajte da napišete tekst onda kada vam ne dolazi inspiracija i kada jednostavno zurite u prazan ekran vašeg računara! Ako ste sebe uhvatili da to „zurenje“ traje duže od nekoliko sekundi, isključite računar! Postaćete isfrustrirani, a to svakako nije dobro za vas, nije dobro za vaše buduće postove i, podrazumevano, pojačava količinu stresa koja se u ovom periodu, svakako, taloži u organizmu.

#2 Pustite muziku, skuvajte sebi čaj, opustite se. Skrenite misli sa bloga i teksta. Razmišljajte o svakodnevnici i o tome šta biste sada najdraže radili umesto što sedite kod kuće. Ključ i leži u tim mislima! Baš tada, dok ležite opušteno, inspiracija može doći, takoreći, ni od kuda.

#3 Ne čitajte tuđe blogove ili tekstove u želji da „ukradete“ ideju! To je poslednja stvar koju želite da učinite! Bilo da prekopirate tuđ sadržaj, što je svakako kršenje i autorskih prava, bilo da samo parafrazirate nešto što je neko drugi već napisao, možda ćete trenutno biti zadovoljni jer ste ispunili nekakva očekivanja, ali kasnije, shvatićete da nije suština imati bilo kakav sadržaj. Suština je imati originalan sadržaj!

#4 Odgledajte neki film ili nekoliko epizoda omiljene serije. Skrenite misli i na taj način i posvetite se likovima iz serije. Upustute se u njihove pokrete, mimiku, razmišljanja… Dozvolite sebi da i sami „postanete“ akter toga što gledate i frustracija, misli o tome kako vam „ideja“ izmiče, nestaće. I pogodite šta sledi posle toga: Ideja dolazi!

#5 Oprobajte se u nečemu novom! Ako ste „food“ ,”beauty” bloger, probajte neki novi recept. Skuvajte nešto! Možda vam padne na pamet ideja da pišete o vašem „autfitu“ baš dok spremate najnoviji recept koji ste pročitali kod koleginice blogerke, koja se bavi ishranom.

#6 Vežbajte, trenirajte i telo! Kada je telo u pokretu, i kada je aktivno, aktivan je i um. Ako se uhvatite da duži period nemate ideje o čemu da pišete, možda bi vam dobrodošao neki kućni trening, a mnoštvo takvih možete pogledati kod kolega blogera koji se bave fitnesom.

Ne očajavajte, blokada nikada nije bila trajna stvar. Pitanje je vremena kada će inspiracija doći!

Uroš Timić
Podeli sa prijateljima: