zastita bloga od kopiranja tekstova blokiraj copy-paste opciju

Zaštita bloga od kopiranja tekstova (blokiraj copy-paste opciju)

Da li neko kopira (krade) vaše tekstove i objavljuje na svom blogu? Ovo je problem sa kojim se mnogi blogeri susreću. Naravno da nikom nije svejedno kada post koji je osmislio i napisao nekada čak i do poslednje reči pronađe kopiranog na drugom blogu.

Ko krade moj sadržaj sa bloga i zašto?

Plagijator krade (kopira) tuđe tekstove iz nekoliko mogućih razloga:

 • ne želi ili ne ume da napiše optimizovan tekst za pretraživače na temu za koju želi da se rangira na guglu,
 • spamuje raznim malver linkovima pa mu treba tekst “na brzaka”,
 • pokušava da vas kopira,
 • ukrade samo po neki tekst i misli u sebi: “neće mi niko zameriti”,
 • kreira brze sajtove za prevaru na razne načine,
 • nešto drugo…

Šta se zapravo dešava kada neko kopira vaš blog? U očima gugla tekst koji je prvi objavljen na Google se “računa” kao vlasnik sadržaja. Međutim to nije nužno uvek slučaj, ukoliko je vaš blog relativno nov – onda Google može pridati “vlasništvo” starijem tj relevantnijem blogu. WOHOOO ČEKAJ sad je malo konfuzno sve ovo…

Bez brige, objasnićemo sve u ovom postu, čitaj dalje… Uzmimo za primer da plagijator ima blog 5 godina unazad i piše (krade) tekstove – onda je verovatno gugl već “kaznio taj plagijat blog” ukoliko je postavljao ili vodi na neke spam sajtove.

Google kažnjava kopirane tekstove banovanjem iz pretrage ali se neretko desi da bude kažnjen i original. Ali ukoliko je plagijator stariji možda 1 godinu od vašeg blog ili čak malo mlađi onda je guglu teže da shvati ko je zapravo pravi vlasnik sadržaja.

Dešava se da zbog duplog sadržaja Google deaktivira čak i vašu zaradu kroz AdSense, te na taj način stopira vaš pasive income na blogu dok se ne reši problem a ponekad i trajno blokira ceo nalog.

Postoji li rešenje za krađu tekstova sa bloga?

Na žalost kopiranje tj zloupotrebu tekstova i slika je teško 100% onemogućiti, ali možeš otežati plagijatoru tako što ćeš blokirati opciju COPY / PASTE. Na taj način jedino može da slika tekst i potom ručno prekucava – što je, složićete se ipak previše posla za plagijatora.

Uzmimo kao primer ovaj blog na slici ispod. Tu je moguće kopirati sadržaj tj. selektovati i preneti na “tudji”, a onda na sledeoj slici prikazujemo kao izgleda kada je na blogu već blokirana copy/paste opcija (odnosno desni klik).

Ovako izgleda kada zaštitite pluginom svoj blog. Čak i sa mobilnog telefona opcija COPY / PASTE je onemogućena.

Sve što vam treba je da imate WordPress i rešićete probleme tj krađu vašeg sadržaja u samo 2 klika.

Plugin za zaštitu bloga od krađe sadržaja

U svom Dashboard-u sa leve strane idete na Plugins > Add New i ukucate u polje za pretragu “WP content Copy Protection & No Right Click” instalirajte i aktivirajte.

Nakon što instalirate plugin – COPY / PASTE opcija je blokirana na desktopu i mobilnom uređaju. Rekli smo u dva klika, zar ne :)

Ovaj plugin je FREE i možete ga preuzeti besplatno klikom na ovaj link.

Nakon što preuzmete plugin možete ga uploadovati u WP blog i to je sve. A možete iz vašeg dashboard-a instalirati plugin kroz sam CMS, kako god je vama lakše.

Pročitajte i ovaj post: WordrPress za početnike

Kako blokirati copy/paste opciju na Blogspot-u ?

Za sve blogere koji koriste Blogspot platformu odnosno Blogger.com ovu opciju COPY/PASTE mogu onemogućiti dodavanjem koda u temu.

Kod koji trebate kopirati u vašu temu možete preuzeti ispod:

 <!-- disable copy
 <!- START disable copy paste --><script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'/><script type='text/javascript'> if(typeof document.onselectstart!="undefined" ) {document.onselectstart=new Function ("return false" ); } else{document.onmousedown=new Function ("return false" );document.onmouseup=new Function ("return false"); } </script><!-- End disable copy paste --> 

Ovaj kod iznad jednostavno kopirate u vašu temu kao na slici ispod.

Ukoliko imate problema sa kodom iznad za Blogspot (tj.na vašoj temi ovaj kod ne funkcioniše) jednostavno ga obrišite. Potražite drugo rešenje na guglu.

Najbolji savet je da pređete u WordPress, odnosno sve postove iz blgospot-a prebacite u WordPress + BONUS uputstvo kako da to uradite (link do posta).

Pročitajte još korisnih postova za vaš blog OVDE. Ako imaš svoj blog ili instablog prijavi se na sajtu (prijave su otvorene).

Podeli sa prijateljima: