Kako napraviti eBook + formu na blogu za download | BLOGER FEST
Blog zajednica za ceo Balkan
kako-napraviti-ebook-povecati-posetu-bloga

Ako tražite način da povećate mailing listu ponudite svojim čitaocima neki elektronski proizvod tj eBook. E-knjiga tj. elektronska knjiga ima tu prednost da je možete oblikovati lako, brzo i efikasno + možete dodati linkove ka vašem blogu.

Šta je eBook ?

E-knjiga, ili elektronska knjiga (e-book, eBook, ebook) je knjige u digitalnoj formi koja može sadržati tekst, slike, ili oba i kreirana je, publikovana na računaru obično u PDF formatu. Možete da je čitate na računaru, tabletu ili mobilnom uredjaju.

Prva e-knjiga može biti Index Thomisticus, elektronski indeks dela Thomasa Aquinasa, koju je pripremio Roberto Busa krajem 1940-te. Medjutim, ova e-knjiga se često izostavlja, možda jer je digitalizovani tekst tada bio sredstvo za kreiranje indexa i a ne izdanje koje je samo po sebi izdato.

Šta je Google Forms ?

U sklopu Gmail-a imte besplatno korišćenje nekoliko online opcija kao što su: Docs, Sheets, Slides i Forms (Google Forms). Sve što vam je potrebno da ih koristite jeste da imate otvoren gmail nalog.

Kada se ulogujete u svoj gmail nalog i odete na G-Drive > Google Forms možete izabrati nekoliko template koje vam sam Google nudi ili napraviti svoju custom formu.

#1 ulogujete se u vaš gmail nalog

Zatim u meniju odaberete opciju Drive (G-Drive).

Kada ste pristupili Drive onda u levom meniju izaberite Google Forms opciju i kreirajte novu formu tako što kliknite na „Blank template“ , a ukoliko želite možete koristiti neke od gotovih templejta koej google nudi klikom na“From a template“.

#2 kreirajte formu

Zatim podesite vašu formu i kada završite kliknete na setting ikonicu.

Setting ikonica će vam otvoriti pop up prozor u kome izaberete „Presentation“ i tu dodate vašu „Thank you“ poruku zajedno sa linkom za download vaše e-knjige.

Evo kako to izgleda u praksi:

Kada korisnik popuni formu iznad dobiće ovakvu poruku:

#3 dodajte ebook formu na vaš blog

Kada ste napravili formu ostaje da je dodate u vaš blog kako bi posetioci vašeg bloga mogli da kroz formu preuzmu ebook. Na ovu temu smo napravili detaljnu edukaciju koja vam pokazuje korak-po-korak kako da to uradite.

Kako pretvoriti eBook u PDF ?

Danas postoje nekoliko aplikacija za PC i mobilni koji mogu konvertovati vaše slike u PDF ili neki drugi format vama potreban za distribuciju vaše elektronske knjige.

Najlakši način da napravite e-knjigu jeste kroz Microsoft PowerPoint Presentation program, koji sigurno imate na računaru kada ste instalirali windows a za one koji koriste MAC keynote ili mogu dodati PowerPoint. Takodje možete koristiti i Google Slides koji se nalazi pored Google Forms.

Kada završite sa sjaldovima u PowerPoint-u idete u meniju na File > Save As i izaberete PDF format.

Sada kada ste napravili vaš e-book vreme je da ga dodate ili u gdrive ili u media file na blogu.

Za detaljno uputstvo pročitajte edukaciju na temu: Kako napraviti formu da neko ostavi email i preuzme (download) vaš eBook.

Ideje za eBook

Elektronska knjiga je savršena kada želite da neko uputstvo predstavite, recept za biznis ili neko jelo. Možete predstaviti fitness, pilates, joga vežbe uz slike i tekstualno objašnjenje.

Na kraju možete dodati linkove ka društvenim mrežama ili vašem blogu. Možete ostaviti i neke podatke u kontekstu: ovaj ebook je free a za više konsultacija oko kursa možete me pozvati na broj 06123456 ili pisati ne email kontakt@nazivbloga.com.

Ebook treba da ima svoju vrednost. Čak i kada je free – korisnik ostavlja podatke u zamenu za vaš ebook, a to neće učiniti ukolliko ne vidi vrednost vaše elektronske knjige. Jedan ovakav primer možete videti kod ememblog.rs koja svojim čitaocima nudi korisne savete u vidu e-knjige.

Vrednost vaše e-knjige zavisi od toga šta želite da ponudite svojim čitaocima, obično su to:

  • saveti
  • uputstvo
  • vežbe
  • mini roman
  • recepti
  • nešto drugo

Uskoro lansiramo WordPress Pro eBook, ako još uvek nisi prijavi se na naš newsletter i budi uvek u toku sa novim informacijama.

blogerfest
Podeli sa prijateljima:

Autor: BLOGER FEST

BLOGER FEST je posvećen svim blogerima i instablogerima na Balkanu. Zabavno-edukativnog karaktera je i ima za cilj da pomogne blogerima da ostvare svoj san.

bf kartica

bfkarticabanner

blogovanje

kako poceti blog zaraditi blog

Kategorije

Newsletter

Počni odmah

zarada od bloga?

korisno za tvoj blog

saveti-za-blog-ideje-korisni-saveti

nauči wordpress

wp-korak-po-korak-ebook-vodic