kako-napraviti-ebook-povecati-posetu-bloga

Kako napraviti eBook + formu na blogu za download

Ako tražite način da povećate mailing listu ponudite svojim čitaocima neki elektronski proizvod tj eBook. E-knjiga tj. elektronska knjiga ima tu prednost da je možete oblikovati lako, brzo i efikasno + možete dodati linkove ka vašem blogu.

Šta je eBook ?

E-knjiga, ili elektronska knjiga (e-book, eBook, ebook) je knjige u digitalnoj formi koja može sadržati tekst, slike, ili oba i kreirana je, publikovana na računaru obično u PDF formatu. Možete da je čitate na računaru, tabletu ili mobilnom uredjaju.

Prva e-knjiga može biti Index Thomisticus, elektronski indeks dela Thomasa Aquinasa, koju je pripremio Roberto Busa krajem 1940-te. Medjutim, ova e-knjiga se često izostavlja, možda jer je digitalizovani tekst tada bio sredstvo za kreiranje indexa i a ne izdanje koje je samo po sebi izdato.

Kako napraviti eBook besplatno?

Postoje nekoliko platformi koje nude gotova (template) rešenja, mi ćemo sada izdvojiti dve:

Šta je Google Forms ?

U sklopu Gmail-a imte besplatno korišćenje nekoliko online opcija kao što su: Docs, Sheets, Slides i Forms (Google Forms). Sve što vam je potrebno da ih koristite jeste da imate otvoren gmail nalog.

Kada se ulogujete u svoj gmail nalog i odete na G-Drive > Google Forms možete izabrati nekoliko template koje vam sam Google nudi ili napraviti svoju custom formu.

#1 ulogujete se u vaš gmail nalog

Zatim u meniju odaberete opciju Drive (G-Drive).

Kada ste pristupili Drive onda u levom meniju izaberite Google Forms opciju i kreirajte novu formu tako što kliknite na “Blank template” , a ukoliko želite možete koristiti neke od gotovih templejta koej google nudi klikom na”From a template”.

#2 kreirajte formu

Zatim podesite vašu formu i kada završite kliknete na setting ikonicu.

Setting ikonica će vam otvoriti pop up prozor u kome izaberete “Presentation” i tu dodate vašu “Thank you” poruku zajedno sa linkom za download vaše e-knjige.

Evo kako to izgleda u praksi:

Kada korisnik popuni formu iznad dobiće ovakvu poruku:

#3 dodajte ebook formu na vaš blog

Kada ste napravili formu ostaje da je dodate u vaš blog kako bi posetioci vašeg bloga mogli da kroz formu preuzmu ebook. Na ovu temu smo napravili detaljnu edukaciju koja vam pokazuje korak-po-korak kako da to uradite.

Kako pretvoriti eBook u PDF ?

Danas postoje nekoliko aplikacija za PC i mobilni koji mogu konvertovati vaše slike u PDF ili neki drugi format vama potreban za distribuciju vaše elektronske knjige.

Najlakši način da napravite e-knjigu jeste kroz Microsoft PowerPoint Presentation program, koji sigurno imate na računaru kada ste instalirali windows a za one koji koriste MAC keynote ili mogu dodati PowerPoint. Takodje možete koristiti i Google Slides koji se nalazi pored Google Forms.

Kada završite sa sjaldovima u PowerPoint-u idete u meniju na File > Save As i izaberete PDF format.

Sada kada ste napravili vaš e-book vreme je da ga dodate ili u gdrive ili u media file na blogu.

Za detaljno uputstvo pročitajte edukaciju na temu: Kako napraviti formu da neko ostavi email i preuzme (download) vaš eBook.

Napravi svoj ebook u Canva

Sve što ti treba je da se registuješ, lako i jednostavno odeš na Canva.com , uneseš svojim Gmail-om ili se registruješ sa Facebook nalogom. Imaš mogućnost da potpuno besplatno koristiš stotine templejta, izaberi onaj koji ti se najviše dopada i edituj ga direktno u platformi, kada završiš klikneš Download i to je sve.

Canva poret ebook templejta nudi i gotove templejte za sve društvene mreže pa čak i prezetacije, inforgrafike i YouTube. Probaj i vrlo brzo ćeš otkriti kako se tvoje objave za Instagram prave brže i zanimljivije. Možeš i sačuvati svoj custom templejt ako želiš i kasnije samo menjati tekst.

Ima opcije čak i da napraviš cool video kratak dovoljan za zanimljiv info na IG.

Napravi lako ebook u Crello

Ova platforma je dosta slična Canva stim što Crello.com nudi nešto veći izbor FREE templejta za kreiranje eBook-a. Registracije je u samo 2 koraka kroz vaš mail ili FB profil. U search polje ukucate ono što želite u ovom slucaju “ebook” i vidite na primeru iznad mnoštvo zanimljivih gotovih rešenja. Ostaje da odaberete jedno i krenete sa editovanjem.

Bonus: nemojte ograničavati svoju kreativnost, spojite više templejta u jedan savršen.

Ideje za eBook

Elektronska knjiga je savršena kada želite da predstavite neko uputstvo step-by-step, recept za unapređenje biznisa ili neko jelo. Možete predstaviti fitness, pilates, joga vežbe uz slike i tekstualno objašnjenje. Dobar način da malo “začinite” je da dodate i QR kod koji će ih odvesti na neki video ili vaš Instagram profil (zavisno od želje).

Na kraju možete dodati linkove ka društvenim mrežama ili vašem blogu. Možete ostaviti i neke podatke u kontekstu: ovaj ebook je free a za više konsultacija oko kursa možete me pozvati na broj 06123456 ili pisati ne email kontakt@nazivbloga.com.

Ebook treba da ima svoju vrednost. Čak i kada je free – korisnik ostavlja podatke u zamenu za vaš ebook, a to neće učiniti ukolliko ne vidi vrednost vaše elektronske knjige. Jedan ovakav primer možete videti kod ememblog koja svojim čitaocima nudi korisne savete u vidu e-knjige.

Vrednost vaše elektronske knjige zavisi od toga šta želite da ponudite svojim čitaocima, obično su to:

  • saveti
  • uputstvo
  • vežbe
  • mini roman
  • recepti
  • nešto drugo

Lansiramo WordPress Pro eBook, ako još uvek nisi prijavi se na naš newsletter i budi uvek u toku sa novim informacijama.

blogerfest
Podeli sa prijateljima: