zasto-je-blogovanje-vazno-ako-se-bavite-medicinom

Zašto je blogovanje važno ako se bavite medicinom?

Iako možda mislite da je blog u medicini nešto što će čitati uska ciljna grupa, kao i da u blogosferi ima previše sadržaja da bi se publika usmerila i na vaš, ali blogovanje može biti jedna od vaših najvažnijih strategija u poslovanju.

Blog je, verovali ili ne, obavezan za sve vas koji započinjete medicinsku karijeru, vas koji želite da se profilišete u digitalnom svetu, zadržite svoje postojeće klijente i pacijente, steknete nove i jako važno –  umrežite se sa svojim kolegama iz struke.

Zašto da blogujem?

Kao što smo već pomenuli, blog može značajno unaprediti vaše poslovanje. Blogovanje pokazuje da vam je stalo da budete umreženi za svojom zajednicom i pacijentima, kao i da imate nešto zanimljivo da ponudite.

Postavlja vas na digitalno nebo kao verodostojnog stručnjaka, a zajednici koja vas prati ulivate novi nivo poverenja, jer brinete o njihovom zdravlju. Bilo da se odlučite da preporučujete sadržaj drugih blogera ili otvarate važne diskusije.

Blogovanje u medicini i kreiranje sadržaja

Kao bloger u zdravstvu (medicini), znate da je ovo jedna uzbudljiva i ponekad kontroverzna oblast, često se menja i donosi inovacije i nove, sveže teme. Samim tim, u njoj postoji ogroman potencijal za raspravu, diskusiju i učenje. Zdravlje je svakome važno i tu se uvek može nešto reći.

Ako počinjete blog za rast svog privatnog biznisa, pokušajte da pišete o oblasti medicine koja ima dobar potencijal za dijalog, a koja se takođe odnosi na usluge koje nudite i koje su vam specijalnost. Kada odgovarate na pitanja ili obrađujete određenu temu, onda je bolje da to bude ona u kojoj se stručnjak, samo na taj način možete izgraditi autoritet.

Evo nekih ideja: nova klinička ispitivanja, medicinska etika, dokazi, upoređivanje opšte i alternativne medicine, pitanja iz prakse, saveti za blogovanje u medicini.

Medicinska blogosfera

Kada se tek počelo sa pisanjem blogova u digitalnom carstvu, oni su tada često korišćeni kao lični, privatni dnevnici gde je bloger iskazivao svoje misli, simpatije, ali i manje lepe stvari i iskustva.

Tokom poslednjih nekoliko godina, blogovi su značajno evoluirali i sada funkcionišu kao veoma cenjeni poslovni alati koji nude stručno mišljenje i savete.

Blogovi su takođe mesta na kojima blogeri mogu izazvati razmišljanje i podstaći raspravu o određenim temama koje su im važne i za koje su stručni, a primer za medicinski blog može biti „10 razloga zašto je “biorezonantna dijagnostika cena” čest pojam internet pretrage”. Na ovaj način ste dotakli širu ciljnu grupu, one koje zanima kvantna medicina, ali i one koji se interesuju za digitalne medije.

Najbolji blogovi se fokusiraju na jednu određenu temu – kako bi bili relevantni i privlačni.

Materijali i metode

Postoji jiš nekoliko stavki koje morate da obezbedite za pokretanje bloga, kako bi bio uspešan i čitan.

Softver: Prvo, trebaće vam besplatan nalog na platformama poput blogger.com ili wordpress.com – one su vrlo jednostavne za korišćenje i već nakon nekoliko klikova možete odmah da započnete blogovanje. Ako već imate zakupljenu web adresu, biće vam potrebna pomoć programera da integrišete blog u svoj sajt.

Ciljna grupa: Ko je vaš idealan čitalac? Pokušajte da odaberete određenu nišu (recimo studenti medicine) umesto uske ciljne grupe sa ograničenim potencijalom za rast (kao što su recimo pedijatrijski gastroenterolozi sa sedištem u Svilajncu). Unapred isplanirajte do koga želite da doprete svojim tekstovima.

Inspiracija: Šta vas tangira u svetu medicine? Šta vas čini srećnim, tužnim, ljutim ili frustriranim? Pronađite svoju strast, jer odatle će poteći inspiracija i odlični tekstovi. Isto tako pronađite i motivaciju za pisanje.

Posvećenost: Pronađite način da se posvetite i obavežete da ćete redovno blogovati. Nekim blogerima je sistem rada da pišu po rasporedu ili kalendaru objava, dok drugi čekaju aktuelnosti i novosti da bi o tome pisali. Izbor je vaš.

Doslednost: Odlučite se za svoju temu i držite je se. Doslednost je jedan od važnih temelja autoriteta.

Strategija: Kako ćete plasirati i iskoristiti svoj sadržaj? Delite svoj sadržaj na društvenim mrežama i u relevantnim grupama. Zatražite od drugih da podele vaš sadržaj na svojim nalozima, ali vratite i vi uslugu.

I za kraj, blogovanje vam pomaže da imate bolje rezultate u Google pretrazi – ali samo ako proizvedete relevantne, aktuelne i privlačne sadržaje koje bi vaša ciljna publika želela da čita. Pozabavite se ključnim rečima i postavljajte ih u naslove i sadržaje tekstova. Slobodno “pozajmite fore” od relevantnih blogera koji su visoko pozicionirani na Guglu i učite od njih. Uz ove savete i redovno blogovanje možete da izgradite autoritet u vašoj oblasti, a vrlo brzo ćete dobiti i povratnu reakciju.

Srećno!

Podeli sa prijateljima: