google-web-story-new-wordpress-plugin-bloger-fest-blog1

Aktiviraj Web Story za Google Search – WordPress plugin (download)

Google je upravo objavio Web Story (web priče) kao novu opciju za google search koja kroz vizuelnu primamljivu priču daje veći doživljaj preko celog ekrana, nalik IG story i TikTok platformi. Novim razvojem formata “story” google želi da približi i omogući korisniku da uroni u doživljaj same priče kroz slide fotografija i vizuala.

Web story se takođe mogu pojaviti u aplikacijama kao što su: Google Images, Discover i Google search.

images-web-story-google

Web story se mogu prikazati kao grid view kada ljudi prretražuju slike / images i razlikuju se po ikonici dole koja podseća na slider (carousel).

Nova opcija za SEO google search

Znamo da je google #1 search platforma na svetu i da se svi bore za poziciju na prvoj strani. Kao i snippet web story će imati neku prednost u prikazivanju među prvim rezultatima. Ovo je još uvek nova opcija pa je samim tim i konkurencija manja.

Prikazuje web priče u rezultatima pretrage kao na slici ispod.

webstory google

Šta su ograničenja u Web Story google opcijama?

Ograničenja su limitirana vašim kreativnostima i samim opcijama ali ono što Gugl donekle predlaže u korišćenju ove nove opcije je sledeće:

 • maximum jedan link u web story
 • najmanje 5 slajda
 • slajd opcije se mogu definisati po unapred pripremljenim templejtima
 • možete kombinovati video + slika +text opcije

Kretivnost je na vama, cilj ove opcije jeste da kroz primamljiv način privuče i zadrži pažnju korisnika i uvede ga u priču kroz nov doživljaj preko celog ekrana. Verujemo da će ova opcija web priča izroditi još novih opcija uskoro.

Kako da postaviš Web Story na blogu?

Da biste web priče aktivirali da se prikazuju u Google Search, Google Images, Discover i Google app prati ove korake:
 1. Kreiraj Web Story sa AMP
 2. Proverite da li je web priča validna i spremna za prikazivanje na Google uz pomoću AMP testa.
 3. Pridržavaj se ovih tehničkih smernica za Google Web Story.
 4. Opciono: Da biste pomogli guglu da bolje razume vašu veb priču, možete da dodate strukturirane podatke u web story. Razmotrite kakvu strukturu pravite bazirano na priči i vašem tipu sadržaja:
  • članak
  • lokalni biznis
  • recepti
  • video sadržaj

Tehničke smernice (pravila) za veb priče (web story) na Google

Evo nekih tehničkih smernica koje mogu pomoći vašem blogu da uspe rangirati se na Gugl kroz ovu opciju:
 

Kompletnost: Proverite da li je veb priča kompletna, govori celu priču i nije pretjerano komercijalna. Evo nekoliko primera šta treba izbegavati:

 • Web priče koje od korisnika zahtevaju da kliknu na link do drugih eeb lokacija ili aplikacija da bi dobili dodatne informacije.
 • Web priče koje imaju više externih linkova ili priloga(fajlova) po stranici. Outsourse linkovi moraju imati jasan i razumljiv CTA.

Affiliate programi: Ako koristite neki affilate link u svojim web pričama, preporučujemo da koristite samo jedan affiliate link po priči i da sledite ova pravila za affiliate program.

Dužina priče: Preporučujemo da dužina vaše veb priče bude između 5-30 stranica, sa predloženim ciljem od 10-20 stranica.

Dužina naslova: Koristite kraće naslove. Preporučujemo da dužina naslova web priče bude manja od 40 karaktera.

Tekst: Održite tekst na svakoj stranici  da bude kratak i jasan (manje od 200 karaktera po stranici). Uobličite svaku stranicu na jednu ideju.
 
Video: Ako koristite video zapise u svojim web pričama, preporučujemo da video snimci budu manji od 15 sekundi po stranici, a maximalno dugi do 60 sekundi. Preporučujemo da priložite i titlove uz video.
 

Google Web Story je objavio i WordPress plugin

Kao što sami developeri ove web story opcije kažu:

Get Ready to Tell Stories on WordPress. We’re not quite ready for prime time yet, but if you like to live dangerously, we invite you to try our first public beta.

Klik na link da preuzmeš plugin: Download – Web Stories for WordPress (Beta version )

Pitaš se kako to izgleda u praksi? Klikni na link ovde i pogledj Web story na live primeru.

Google Web Story templates

U samom WP pluginu nalaze se templejti  spremni za edit. Sadrže osnovne elemente kako bi vam olakšali kreiranje vaše prve veb priče.

expressive-google-web-templates

 

Podeli sa prijateljima: