Error-establishing-database-connection-wordpress-how-to-fix-blog

Kako popraviti u WordPress grešku “Error establishing a database connection”?

Ako na vašem WordPress blogu kada pokušate da otvorite blog ili WP-admin panel i pokaže vam grešku “Error establishing a database connection“. To se može poporaviti na nekoliko načina zavisno od razloga pojavljivanja greške.

To se moglo dogoditi iz nekoliko razloga:

  • slučajno je promenjena baza ili password baze u cPanelu / FTP
  • hosting kompanija je nešto radila na vašem nalogu i trenutno je kratko napravljen zastoj zbog migracije ili nečeg drugog (mada bi o tome bili obavešteni)
  • WP sistem je pokušao sam da popravi grešku sa bazom (razlog može biti neki veliki update i slično)
  • blog vam je hakovan i neka zlonamerna skripta je napravila problem

Opcija 1 – Niko nije dirao bazu (nije hakovan blog)

Ukoliko je sa vašom bazom sve u redu, odnosno niste ništa “čačkali sa bazom podataka” pretpostavimo da nije ni hakovan onda je verovatno WP sistem napravio grešku kako bi skrenuo pažnju na stvar koja se treba popraviti. Ta slika greške koja se pojavljuje izgleda ovako:

 

Error-establishing-a-database-connection

Kako rešiti grešku sa bazom?

Ulogujete se u vaš cPanel odnosno hosting, odaberete konfiguracioni fajl gde se inače nalaze DB podaci  “wp-config.php” u fajlu dodate sledeću naredbu na kraju:

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

repair-db-1

Ovo će rešiti sada da kada pokušate da se ulogujete na blog “nazivbloga.com/wp-admin” izbacuje sledeći prozor:

repair-db-wordpress

Ovde kliknete na link “repaired” i otvoriće vam još jedan prozor:

repair-database-wordpress-problem-fix

Kada kliknete na dugme “Repair Database” on će očitati i prikazati vam gde je greška a ujedno rešiti problem sa bazom i vaš pristup će biti omogućen.

db-fix-wp

 

To je sve. Grešku ste otklonili i možete pristupiti WP-admin panelu a vaš blog je vidljiv.

Opcija 2 – Neko vam je hakovao blog

Pe nego krenemo u obajašnjenje ove opcije pročitajte post: ” Kako zaštititi WordPress blog od hakovanja” . Važno je da razumete da hakerima ide u prilog više da sakriju svoj zlonamerni program nego da vam obore blog ili promene bazu. Tako da ova mogućnost malo verovatno prouzrokovana namerno od strane hakera.

 

Ako nakon rešavanja opcije 1 i dalje imate istu grešku onda je definitovno neko promenio podatke u bazi. Možete nam se obratiti za pomoć da vidimo da li je vaš blog zaista hakovan i kolika je šteta.

Savetujemo da uvek negde na svom računaru imate backup / kopiju bloga, jer u slučaju da se ovako nešto desi u nekoliko klika vratićete stvari na mesto.

 

 

 

 

Podeli sa prijateljima: