Blog radinica: blog for business

Blogovanje je od 90.tih godina postalo popularno i dostupno većini. Pre ovog perioda “digitalna društva” su koristila više oblika, npr Usenet, E-mail i BBS za forume, nešto kao WebEx i svi oni zajedno pokrenuli su konverzaciju trendova nešto nalik forumima koje znamo danas.

Prvi blog je evoluirao od online dnevnika i njega je vodio Džastin Hol 1994. godine, on se i danas vodi kao jedan od prvih blogera.

Možda vam ova informacija nije od velikog značaja, ali u odnosu na 90.te sadaje BLOG dostupan svima. Postoje čak i u free obliku, koristeći poznate platforme Blogspot, WordPress, Wix i druge. Dok su se oni ozbiljiji odlučili za svoj lični sajt. Pročitajte više na linku: Kako početi blog i zaraditi blogovanjem .

Ukoliko želite da blogovanje pretvorite u stalni posao onda je neophodno da imate svoj domen + hosting, jer jedino u tom slučaju Vi imate potpunu kontrolu nad vašim blogom.

bfkartica-baner-kupi-2020-1

Predjimo na stvar!

Na prošloj blog radionici tema je bila “Blog for business”, učili smo kako da blogovanje pretvorimo u stalni posao.

Da li se može zaraditi od bloga?

Apsolutno! No, put do zarade nije brz i lak, kao i većina stvari koje u životu radimo uspeh zavisi od nas samih. Uspešan bloger mora biti uporan, redovan u pisanju, originalan, kvalitetan i da neguje svoju publiku tj. da ima uvek na umu da piše ljudima ne guglu.

Od starta do zarade na blogu kroz 12 meseci

Kako je Googlu potrebno oko 35 nedelja da organski vaš POST dostigne vrhunac ili bar 90% pozicioniranja. Kako bi mogli da imate konstantnu zaradu od bloga potrebno je da vaša publika dolazi kroz Google search, to znači da kada ljudi pretražuju odredjene teme dodju na vaš blog.

Ako već imate razvijenu mrežu na Pinterestu ili Instagramu, Facebooku i slično samo može doprineti vašem cilju. Mi smatramo da je relevantnija ciljna grupa pored vernih fanova upravo ona koja dolaze do bloga kroz Google.

Opisali smo tj objasnili po fazama koji su koraci potrebni kako bi kroz 12 meseci mogli da počnete da zaradjujete od bloga. Naravno, uspešnost zarade zavisi od vašeg rada i posvećenosti jer kao i sve edukacije bez praktične primene nema rezultata.

Kako bi lakše razumeli ceo ovaj proces, napravili smo edukaciju na našem portalu moj.blogerfest.com na ovu temu i ona obuhvata:

  • Start blog
  • Q1 – Q4
  • Monetizacija
  • Keyword research
  • SEO optimizacija

Ovo je prva u nizu radionica koje slede za “BLOG4BUSINESS”. Takodje pripremili smo i radionice na razne druge teme.

Pratite nas na društvenim mrežama i budite uvek u toku sa dešavanjima.