kompletan-vodic-kroz-wordpress-blog-guide-uputstvo-korak-po-korak-bloger-fest-srpskom-wallpaper-ebook

Detaljan vodič kroz wordpress (nova verzija) “WordPress Pro”

Danas WP platformu koristi preko 35% planete. Ovde smo objasnili elementarne stvari potrebne za početak rada u WordPress platformi u premium verzija što podrazumeva da imate svoj domen i hosting na kome ste instalirali WP.

Koje smo elemente objasnili korak-po-korak u ovom vodiču:

 • Login
 • Dashboard
 • Themes
 • Pages
 • Posts
 • Categories
 • Customize
 • Widgets
 • Plugin
 • Permalink
 • Settings

Čitajte pažljivo sve detaljno i bez preskakanja jer je ovo najnovija verzija WP-a

Login WP-admin

Prvi korak nakon što instalirate WordPress platformu je da se ulogujete na link koji je po default-u: www.nazivloga.com/wp-admin

Dashboard

Kada se ulogujete u blog sa leve strane se nalazi menu koji sadrži sve alatke i opcije koje WordPress ima. Opcije koje su najpotrebn ije svakom blogeru su:

 1. Posts – ovde ćete provoditi najviše vremena :) U sekciji Posts ima još pod-opcija koje ćemo proći takodje zato čitajte pažljivo.
 2. Pages – ovde su stranice i one takodje imaju pod-opcije
 3. Apperance – u ovoj sekciji podešavamo temu bloga (theme) odnosno izgled, navigaciju, kod sajta itd.
 4. Plugins -ovde su svi dodaci odnosno widgeti kao što su plugin za SEO optimizaciju i slično.

Nećemo pratiti redosled sa slike već normalan tok kada počnete WP blog od nule. Prvo podešavamo temu tj izgled.

Instalacija teme (theme) izgleda

Kada kliknemo na polje Add New Theme otvoriće nam se kao na slici ispod. U polju za “search” unesete sinonim za ono što tražite, na primer “blog” i imate preko 2000+ FREE tema za blog.

Kada smo odabrali temu za blog kliknete na temu zatim na dugme Install > Activate kako bi aktivirali temu. Moguće je imati više tema ali će jedna biti aktivna.

Osim što možete da birate bukvalno na stotine hiljada ( 100.000+ ) besplatnih tema možete i da uplaodujete vašu custom temu koju ste kupili ili preuzeli sa neta.

Doterivanje (customize) opcija WP teme

Kada smo instalirali željenu temu sada je dodatno možemo podesiti. Levo u meniju Dashboard-a izaberemo Apperance > Customize i otvori nam se prozor kao na slici ispod.

Slovo A na slici označava Custom Live Editor menu i u njemu se nalaze sve opcije koje tema ima. Navigacija, boja, font (nemaju sve teme iste opcije).

Ako želimo da dodamo neki custom CSS u samu temu bloga, to možemo da uradimo tako što u levom meniju kliknemo prvo na Additional CSS i tu dodamo CSS kod.

Navigacija (menu)

U levom meniju Apperance > Menus podešavamo navigaciju bloga. Kliknemo na “create a new menu” i nazovete ga kako god želite (to ime je samo za vas).

Mi smo u ovom primeru nazvali glavnu (main) navigaciju “navigacija1” i u njom sa leve strane imamo opcije koje možemo dodati:

 • Pages (tu se nalaze sve stranice)
 • Posts (nalaze se svi postovi)
 • Custom links (dodajemo custom link npr. Instagram, Facebook, Youtube, TikTok i drugo)
 • Categories (nalaze se sve kategorije bloga)

Ako držimo levim klikom možemo pomerati stranice u navigaciji (drag & drop) i staviti ih kao pod-kategorije što znači da će se u navigaciji prikazati jedno ispod drugog. Možemo u istu navigaciju dodati Pages, Categories, Posts i Custom links…

Ako ispod u Menu Settings štikliramo “Primary” to će biti u glavnoj navigaciji, ako štikliramo “Top Menu” to će se prikazati na vrhu bloga (pod uslovom da tema ima top navigaciju). Razlikuju se opcije od teme do teme.

Theme Editor (ne dirati) ukoliko niste sigurni

U opciji Apperance > Theme Editor se nalazi kod teme odnosno bloga, ovaj deo nemojte menjati i dirati ukoliko niste 100% sigurni šta radite jer možete narušiti ceo blog.

Dodaci (widgets)

Ovde dodajete sve dodatke kao što su Instagram Feed, Newsletter, kategorije, najnoviji postovi i slično u vaš Sidebar. Šta je Sidebar? To je ona kolona desno koju vidjate skoro na svim blogovima. Zavisno od teme može biti i više tih “dodatnih kolona”.

U widgets možemo da sve dostupne dodatke prebacimo i u Footer, Header i druga slobodna polja koja nam tema nudi.

Ukoliko vam neki brend pošalje html baner koji trebate dodati u Sidebar to možete učiniti tako što ćete dodati polje Text izabrati karticu Text ne Visual i tu kopirati html kod banera.

Plugins (alati)

Ovi alati su sve ono što vaša tema nema po default-u ili sve ono što vam je potrebno za bolji blog a instalacijom teme to niste dobili u paketu (da tako nazovemo). To može biti SEO plugin, Instagram Feed, Mailchimp, Mailpoet i mnogi drugi alati koji su dostupni ili vam trebaju za neku dodatnu opciju na blogu.

Jedan od najvažnijih plugina koji će vam pomoći jeste Yoast SEO, njega odmah savetujemo da instalirate i povežete.

Vodite računa da plugin koji instalirate kompatibilan sa vašom wordpress temom. Jer to umanjuje rizik nepotrebnih problema kasnije.

Možete naravno i dodati plugin koji ste preuzeli od developera ili skinuli sa nekog proverenog sajta klikom na dugme “Upload plugin” i samo dodate zip fajl sa računara.

Stranice (pages) – dodaj novu stranicu

Sve stranice na blogu nalaze se u Pages, klikom na tab otvara se opcija gde možete editovati već postojeće stranice kada kursorom miša pređete preko neke stranice pojave se dodatna polja.

Isti princip je edit i pisanje novog posta, zato sada objašnjavamo kako se piše nov post. Kliknemo naravno prvo na dugme Add New.

Od 2020. godine default page/post editor je Block Editor.

U page editoru mate minimalističan izgled. Sa desne strane se nalaze opcije kao što su:

 • Publish – javno objavite stranicu
 • Preview – možete da pregledate kako strana izgleda LIVE pre nego je javno objavite
 • Feature Image – naslovna slika stranice
 • Permalink – url link
 • Layout Options – da li želite sidebar na toj strani levo, desno ili ne želite
 • BONUS opcije zavise od teme i plugina koje ste instalirali

Biramo opciju za naslov “H” odakle možemo da biramo da li je to H2, H3, H4 jer znamo da je u svakoj stranici i postu dozvoljen samo jedan H1 naslov a ostalih može biti više.

Postoje i korisne informacije koje možete dobiti klikom na ikonu “info” u gornjem delu editora.

Posts (članci) – dodaj nov post na blogu

Editor za POST se ne razlikuje mnogo od Editora za STRANICU. Princip pisanja, naslova i podnaslova kao i dodatnih elemenata koje možete dobiti klikom na “+” je isti, uz neka dodatna polja. Svi dodatni elementi zavise od teme i plugina koje imate u wordpressu.

Evo koje su to Block Editor opcije za post:

 • Publish – javno objavite post
 • Preview – možete da pregledate kako post izgleda LIVE pre nego ga javno objavite
 • Category – kojoj kategoriji pripada, da li je to Lifestyle, Fashion ili neka druga kategorija
 • Feature Image – naslovna slika posta
 • Permalink – url lisk posta
 • Layout Options – da li želite sidebar na tom postu levo, desno ili ne želite
 • BONUS opcije zavise od teme i plugina koje ste prethodno instalirali

Savetujemo da koristite više različitih elemenata kao što su podnaslovi, slike, liste, galeriju i drugo kako bi vaš tekst bio dinamičan a ne “dosadan” za čitanje.

Kvalitet teksta je uvek prioritet ali to naravno ne znači da tekst ne mora biti pregledniji i samim tim lakši za čitanje.

*Kategorije na blogu

Klikom na Categories u post editoru birate kategoriju kojoj pripada post. Ukoliko želite da dodate novu kategoriju samo upišite ispod naziv.

Možete i kategoriju razvrstati u pod-kategoriju tako što ćete joj dodeliti “Parent Category” odnosno uzmimo primer da imate glavnu kategoriju Fashion i pod-kategorije: Hat, Dress, Shoes, Bags i slično.

Naslovnu sliku dodamo tako što kliknemo na polje Featured Image i možemo da biramo da li sliku dodajemo sa računara ili iz već postojeće galerije bloga.

Ovim delom smo pokrili opcije koje ćete 99% vremena koristiti. Naravno vremenom ćete i dodane opcije imati ukoliko dodajete SEO plugin i slično. Te će se one automatski pojaviti.

*Kategorije (category) na blogu

Kategorije možete dodati dok pišete post ili ih dodati u Dashboard kroz Posts > Categories, upišete naziv kategorije i kasnije ih možete rasporediti u navigaciji, ili dodati post kategoriji kojoj pripada.

Settings

Ovo su glavna podešavanja za vaš blog. U Settings > General možete podestiti jezik WP bloga (ako ne želite engleski). Možete štiklirati polje Anyone can register kao “Subscriber”, “Editor”, “Autor” ili “Administrator” – možda je bolje ovu opciju uvek ostaviti kao “Subscriber”.

Drugo važno podešavanje je Permalinks i to savetujemo da uradite pre nego počnete da pišete tekstove. Ovu opciju podesite uvek na “Post name” .

Permalink struktura je u stvari vaš url link, nalik ovom: www.nazivbloga.com/naziv-blog-posta i ako ovaj link kasnije modifikujete a objavili ste ga negde ili ga je Google već indexirao on će biti pogrešan i vodiće posetioce na Error 404 page – što označava da ta stranica ne postoji.

Permalink strukturu podesite jedno i nemojte menjati. Za bolji SEO ostavite “Post name” jer Google preferira kraće i jasne linkove.

Važno!

Više o tome zašto je bolje postaviti Permalink strukturu: www.nazivbloga.com/naziv-blog-posta nego recimo: www.nazivbloga.com/220/08/02/naziv-blog-posta smo objasnili u edukaciji ” SEO optimizacija za početnike

Discussion Settings (podešavanja za komentare)

Ovde upravljate podešavanjima za komentare. Ukoliko ne želite da imate spamere i stalno brišete komentare možete isključiti opciju “Allow people to submit on new posts” i uključite da moraju biti registrovani da bi ostavili komentar.

A možete dodati kasnije Plugin za komentare koji će vas bolje zaštititi od spama i nepoželjnih komentara kao što su stranci koji promovišu vijagru i ostale gluposti na svakom blogu koji pronadju online (sram ih bilo) jer im je jedini cilj da spamuju i zloupotrebljavaju sve otvorene opcije nebi li dodali neki spam link, a vrlo često je taj link štetan za vaš blog.

Ovo su elementarne stvari koje su neophodne da znate kada počinjete sa blogovanjem, ako negde zaglavite slobodno nam pišite tu smo da pomognemo!

bfkartica-baner-kupi-2020-1
Podeli sa prijateljima: