AnalizA-posete-blog-heatmap-plugin-wp-hotjar

Analiziraj posetioce na blogu i njihovo kretanje (heatmap)

Ako želiš da bolje razumeš svoje posetioce, moraš saznati šta oni rade na tvom blogu. Koja su njihova kretanja i šta čitaju a šta ne. Jedino ćeš tako imati pravu sliku o njihovom ponašanju od trenutka kada udju na blog.

Alat koji ti može to pokazati je heatmap i mi ćemo ti pokazati kako da ga koristiš na svom blogu.

Čitaj dalje pažljivo i saznaj šta tvoji posetioci rade

Analizu bloga radiš i kroz Google Analytics a više o tome kako se koristi GA i kako ti može koristiti objasnićemo u nekom narednom postu. Ako još nemaš povezanu analitiku na blogu možeš naučiti kako da povežeš GA ovde.

Šta je to Heatmap ?

To je koristan alat koji ti kada implementiraš u blog daje korisne infomacije o tome gde tvoji posetioci provode vreme, na koje linkove najviše klikću, koliko skroluju i slično.

Svojim vizuelnim prikazom pokazuje ti gde posetioci bloga najviše provode vremena, koje linkove najviše posećuju i koje ne posećuju uopšte, tako imaš feedback šta da popraviš za bolji UX bloga.

Ovo je samo primer

Heatmap koriste sve veće kompanije i UX developeri kako za blog tako i za web shopove ili magazin portale kako bi svojim čitaocima pružili bolju i lakšu navigaciju kroz sadržaj.

Heatmap plugin za WordPress

Postoje nekoliko plugina za WordPress kad je heatmap alat u pitanju. Mi na primer koristimo Hotjar heatmap ali kako bi otključali sve opcije morate platiti premium.

Još jedan dobar WP plugin je Aurora Heatmap koji u free verziji ima dovoljno opcija da možete da pratite ponašenje korisnika na blogu.

Kada instaliraš plugin potebno je samo da podesiš par stvari i kroz neko vreme (par dana) kada se sakupi dovoljan uzorak za testiranje pojaviće se mape kao na slici ispod. Možete odabrati posebno mapu za desktop i mobilnu verziju i videti ponašanje korisnika na blogu.

primer

Korišćenjem heatmap alata ćeš tačno znati koje stvari rade a koje ne rade na tvom blogu. Da li je navigacija efikasna ili se može popraviti? Koje kategorije tvoji čitaoci posećuju najviše? Da li je CTA u postu na dobroj poziciji? Da li i koliko skroluju kroz tvoj blog?

Sredi blog kao svoju kuću, ne želiš da se gosti sapliću o kutijama i razbacanom nameštaju. Ovaj alat će ti pomoći da tvoj blog ostane uredan.

Ne sediš više u mraku, sada tačno znaš šta je dobro a šta valja promeniti na blogu. Kada vidiš da čitaoci preferiraju odredjenu kategoriju više u odnosu na ostale imaš realan feedback teme za naredni post koji pišeš.

Podeli sa prijateljima: