Analiziraj posetioce na blogu i njihovo kretanje (heatmap) | BLOGER FEST
Blog zajednica za ceo Balkan
AnalizA-posete-blog-heatmap-plugin-wp-hotjar

Ako želiš da bolje razumeš svoje posetioce, moraš saznati šta oni rade na tvom blogu. Koja su njihova kretanja i šta čitaju a šta ne. Jedino ćeš tako imati pravu sliku o njihovom ponašanju od trenutka kada udju na blog.

Alat koji ti može to pokazati je heatmap i mi ćemo ti pokazati kako da ga koristiš na svom blogu.

Čitaj dalje pažljivo i saznaj šta tvoji posetioci rade

Analizu bloga radiš i kroz Google Analytics a više o tome kako se koristi GA i kako ti može koristiti objasnićemo u nekom narednom postu. Ako još nemaš povezanu analitiku na blogu možeš naučiti kako da povežeš GA ovde.

Šta je to Heatmap ?

To je koristan alat koji ti kada implementiraš u blog daje korisne infomacije o tome gde tvoji posetioci provode vreme, na koje linkove najviše klikću, koliko skroluju i slično.

Svojim vizuelnim prikazom pokazuje ti gde posetioci bloga najviše provode vremena, koje linkove najviše posećuju i koje ne posećuju uopšte, tako imaš feedback šta da popraviš za bolji UX bloga.

Ovo je samo primer

Heatmap koriste sve veće kompanije i UX developeri kako za blog tako i za web shopove ili magazin portale kako bi svojim čitaocima pružili bolju i lakšu navigaciju kroz sadržaj.

Heatmap plugin za WordPress

Postoje nekoliko plugina za WordPress kad je heatmap alat u pitanju. Mi na primer koristimo Hotjar heatmap ali kako bi otključali sve opcije morate platiti premium.

Još jedan dobar WP plugin je Aurora Heatmap koji u free verziji ima dovoljno opcija da možete da pratite ponašenje korisnika na blogu.

Kada instaliraš plugin potebno je samo da podesiš par stvari i kroz neko vreme (par dana) kada se sakupi dovoljan uzorak za testiranje pojaviće se mape kao na slici ispod. Možete odabrati posebno mapu za desktop i mobilnu verziju i videti ponašanje korisnika na blogu.

primer

Korišćenjem heatmap alata ćeš tačno znati koje stvari rade a koje ne rade na tvom blogu. Da li je navigacija efikasna ili se može popraviti? Koje kategorije tvoji čitaoci posećuju najviše? Da li je CTA u postu na dobroj poziciji? Da li i koliko skroluju kroz tvoj blog?

Sredi blog kao svoju kuću, ne želiš da se gosti sapliću o kutijama i razbacanom nameštaju. Ovaj alat će ti pomoći da tvoj blog ostane uredan.

Ne sediš više u mraku, sada tačno znaš šta je dobro a šta valja promeniti na blogu. Kada vidiš da čitaoci preferiraju odredjenu kategoriju više u odnosu na ostale imaš realan feedback teme za naredni post koji pišeš.

Podeli sa prijateljima:

Autor: BLOGER FEST

BLOGER FEST je posvećen svim blogerima i instablogerima na Balkanu. Zabavno-edukativnog karaktera je i ima za cilj da pomogne blogerima da ostvare svoj san.

bf kartica

bfkarticabanner

blogovanje

kako poceti blog zaraditi blog

Kategorije

Newsletter

Počni odmah

zarada od bloga?

korisno za tvoj blog

saveti-za-blog-ideje-korisni-saveti

nauči wordpress

wp-korak-po-korak-ebook-vodic