kako-dodati-sitemap-xml-google-search-console-webmaster

Kako dodati Sitemap u Google Search Console (webmaster)

Sitemap možemo posmatrati kao “mapu sajta” koja služi kao lista svih stranica Vašeg bloga i detaljnije objašnjava šta je sadržina tih istih stranica – crawling (prikupljanje informacija). Ima nekoliko sitemap verzija i mogu da služe kao spisak svih video fajlova, svih slika ili postova celog bloga.

Zašto je Sitemap važan?

Najvažnija funkcija je ta da Sitemap olakšava pretraživačima u ovom slučaju Guglu da crawluing-uje sve stranice Vašeg bloga.

Kakvu korist vaš blog ima od toga?

Kada objavite nov post na blogu, želite da taj post što pre postane dostupan široj populaciji na Googlu i rangira u web pretraživaču. Kako bi se to desilo potrebno je vreme da Google od miliona blogova pročešlja baš vaš novi post.

Upravo tu dolazi do izražaja Sitemap jer on Google -u gotovo momentalno kaže da postoji još jedan post ili stranica koju bi trebalo da obidje.

Evo kako dodati Sitemap iz WordPress-a u Google Seasch Console

U ovom delu ćemo pokazati kako se Sitemap može naći i dodati u Google Search Console uz pomoć Yoast SEO plugina .

Za one koji ne znaju kako da dodaju novi Plugin u WordPress savetujemo da pročitate ovaj post: WordPress za početnike u kome je sve objašnjeno korak po korak.

Predjimo na stvar!

Kako bi uopšte mogli da dodamo Sitemap potrebno je da prethodno imamo povezan Webmaster tj. Google Search Console sa našim blogom. Evo i uputstva kako to uraditi: Kako povezati blog sa Webmaster – Google Search Console.

Korak #1 – u WordPress Dashboardu sa leve strane kliknemo pod menijem “SEO” na “General” opciju.

Zatim odaberemo opciju “Features” i skrolujemo dole…

Naišli smo na opciju XML Sitemaps kliknemo na znak “?” i otvoriće nam se dodane informacije.

Kada kliknemo na link “See the XML sitemaps.” otvorić nam se prozor kao na slici ispod. I tu se nalaze naši Sitemap linkovi. Kao što smo spomenuli na početnu može sadržati više verzija: postova, stranica, kategorija…

Zatim se ulogujemo u Google Seach Console i kliknemo u levom meniju na “Sitemaps”.

Otvoriće nam se prozor kao na slici ispod. U polju samo kopiramo url Sitemapa jedan po jedan ili onaj koji želimo da crawling-ujemo ka pretraživaču.

To je sve. Sada ste uspešno dodali Sitemap vašeg bloga u Google Search Console. Želimo vam puno uspeha u daljem blogovanju i rangiranju na Guglu :)

Podeli sa prijateljima: