anchor-link-tekst-wordpress

Kako napraviti Anchor tekst (sidro link)?

Anchor tekst se koristi kada želite da klikom na link automatski skroluje na određeni deo posta/stranice, u primeru kada je sadržaj posta dugačak ili objašnjavate nešto u koracima pa je lakše doći do konkretnog koraka. Anchor u prevodu sa ENG na SRB znači sidro, otud i sam naziv anchor = sidro link.

Kako napraviti Anchor link?

Pokazaćemo kako da napravite anchor/sidro tekst link gde god vam je potrebno i to na dva načina:

Linkovi se u mogu prikazati na različite načine, u obliku slike, teksta, URL linka, ključne reči i slično. Anchor tekst ima za cilj da informiše čitaoca o tome na šta ga sam link vodi.

Može uticati i na SEO optimizaciju gde na primer, ako se ključna reč koristi kao link koji upućuje na neki tamo drugi sajt onda sidro link ne bi trebalo suviše često koristiti u tom tekstu ili ako anchor tekst sadrži više ključnih reči, koje naspram celine teksta izgledaju kao da ne pripadaju tu, na neki način je izvučeno iz konteksta, to može biti pokazatelj Googlu da nešto nije kako treba – zato korisite smisleno i razmislite gde je potreban anchor link kako zbog čitalaca tako i zbog SEO optimizacije.

Ručno napravite anchor link

Ovde koristimo običan WordPress editor za pisanje. U samom tekstu prvo obeležimo deo gde želimo da stavimo anchor link odnosno gde želimo da klikom na sidro tekst vodi (skroluje). U primeru na slici ispod označeno je #1 ovo je naslov na koji sa desne strane ima dodat HTML anchor koji smo nazvali “rucno-anchor” i to je mesto gde želimo da skroluje kada neko klikne na cnchor link.

anchor-link-1

Sada je potrebno da napravimo Anchor link, to radimo tako što obeležimo željeni tekst i kliknemo na link ikonicu kao da dodamo normalan URL link. Mi smo ovde obeležili kao primer #2 tekst koji želimo i kada neko klikne vodi ga (skroluje) direktno na sidro tekst.

anchor-tekst-link

Kada smo obeležili tekst koji želimo da pretvorimo u link umesto običnog linka primer: https://www.nekilink… mi dodamo znak “#” i naziv sidro teksta u ovom slučaju je to “rucno-anchor“.

anchor-url

Sada su link i destinacija povezani i kada neko klikne na link skrolovaće automatski do dela gde želimo. Evo kako primer izgleda u praksi: klikom na korak 4. vodi nas automatsi skroluje do broja 5. odnosno mesta gde smo postavili sidro tekst.

klik primer anchor tekst link

Ovo je odličan način kada želite da povežete stvari kako bi olakšali čitaocima da pronađu tačno ono što im je potrebno i tako olakšaju čitanje celog tutorijala ukoliko traže specifično rešenje.

Automatski napravite Anchor link kroz Elementor

Ovde koristimo već gotove opcije koje sam Elementor builder nudi. Sve što treba je da otvorimo stranicu u Elementoru. Sa leve strane u meniju odaberemo opciju “Menu Anchor” koja izgleda kao sidro, prevučemo gde želimo da stoji, u ovom primeru je to ispod naslova “Želim da poručim knjigu”.

anchor-link-tekst-primer-1

Zatim je potrebno da dodamo tekst odnosno nazovemo sidro i dodelimo mu ID kako bi link kasnije znao gde treba da skroluje. U primeru nazvaćemo “knjiga” i time smo obeležili krajnju destinaciju.

Sada je potrebno da napravimo link koji će da vodi na destinaciju anchor “knjiga”. Ovde biramo u levom meniju opciju dugme /Button.

anchor-link-tekst-primer-3

Linkujemo dugme tako što umesto klasičnog URL linka “https://www.nesto…” dodamo “#knjiga” ,obavezno ispred reči uvek dodamo znak # kako bi mogli da povežemo link sa Anchor tekstom.

primer blog: Mariola Pantelic

Kliknemo sada Save/Update i to je sve.

BONUS: Kada želimo da anchor link bude na stranici A i na klik skroluje na stranici B do nekog određenog dela, to radimo tako što u Anchor link unesemo umesto obično “#naziv” dodamo ceo link i na kraju anchor tekst “www.nazivbloga.com/stranica-b/#naziv” .

primer blog: Mariola Pantelic

Tako će link sa strane A voditi na stranu B i skrolovati do dela koji želimo.

Primer uživo, kada kliknemo na link automatski nas skroluje do dela koji sadrži Anchor tekst

gif-anchor-text-link-blog-wordpress
Podeli sa prijateljima: