seo-optimizacija-za-blog-sajt-wordpress-2020

SEO optimizacija za blog (uputstvo)

Kvalitet i relevantni sadržaj za korisnike su ključ za Vaš online uspeh, ali možda jedna od najvažnijih stavki o kojoj treba da povedete računa je konstantna SEO optimizacija vašeg bloga i borba za udeo u saobraćaju koji dolazi organskim putem kroz Google. 

Svakodnevno se u Google pretraživaču ukucaju milioni ključnih reči / fraza uz pomoć kojih korisnici dolaze do relevantnih informacija za pretragu, odnosno Google im kao rezultat predlaže milione informacija tj. indeksiranih web stranica kao rezultat njihove pretrage.

Analize pokazuju da korisnici retko listaju dalje od treće strane gugla. Češće se desi da pomisle “nisam dobro uneo ključne reči za pretragu” te ih preprave i kliknu search ponovo.

U ovom postu objasnićemo sve kako bi mogli da optimizujete vaš blog. Za početak SEO optimizaciju možemo da podelimo na dva osnovna segmenta:

 • On page SEO
 • Off page SEO i link building (Backlinks)
seo-on-page-off-page-blog-wordpress

Off page SEO optimizacija

Obuhvata promociju vašeg bloga na drugim blogovima, koji trebaju biti relevantnog odnosno sličnog sadržaja poput vašeg. To je proces u kojem je potrebno da dobijete povratni link (backlink) ka Vašem blogu kojim bi bila linkovana neka ključna reč (keyword).

On page SEO optimizacija

Zahteva konstantno unapređivanje sadržaja, kako biste ga učinili što relevantnijim za pretraživač (Google) i što je moguće više korisnijim i edukativnijim za korisnike.

Osnove On-page SEO optimizacije su da optimizujete svoj sadržaj na blogu kako bi vas Google  rangirao na prvoj strani za ključnu reč/frazu koju želite da izađete u pretrazi.

seo-keyword-blog

Relevantne ključne reči za blog

Veoma važno je da prepoznate koje su to ključne reči po kojima bi Vas korisnici tražili i pronalazili na guglu. Čitav napor može biti uzaludan ukoliko se fokusirate na pogrešne ključne reči za vaš blog. Alatke kao što su Google keyword tool ili Keyword Tool mogu pomoći da istražite i pronađete relevantne ključne reči ili fraze za vašu nišu. 

SEO optimizacija za relevantan sadržaj na blogu

Relevantan, kvalitetan sadržaj ima za cilj da bude koristan posetiocima i na taj način se on sviđa i guglu. Većina unosi sadržaj od nule i posao u koji ulažu najveće napore je zapravo unos relevantnog sadržaja, obogaćenog ključnim rečima za određenu temu. Ovakav sadržaj je poznat kao SEO content.

SEO sadržaj se oslanja na Organsku SEO optimizaciju, naravno podrazumeva što veću i relevantniju količinu sadržaja koji posetiocima daje korisne informacije.

SEO markup HTML koda bloga

Markup (kod koji sadrži stranice bloga) trebao bi biti sa što je moguće manje grešaka u kodu. Ova tema je možda više za developere. Najvažnije je da postovi sadrže H1, H2, H3, Meta i Alt tagove, linkove ka unutrašnjim stranicama bloga linkovane ključnim rečima koje se nalaze u naslovu (H1) tih postova, boldovane ključne reči / fraze u tekstu i slično. Optimizacija slika za blog je takodje važan deo optimizacije vašeg bloga jer u njima upisujete alt-tagove.

Tu su i druge tehničke specifikacija kao Sitemap, Robots.txt fajl, meta opisi i drugi elementi koji spadaju više u tehničku SEO optimizaciju.

Vrednost linka

Sadržaj Vašeg bloga trebao bi da podstakne druge da linkuju ka Vama ili da citiraju i prenose delove Vašeg sadržaja. Ovo su neki osnovni parametri po kojima Google vrednuju vaše blog postove i procenjuju njihov značaj.

Ovo su samo neke osnovne stvari koje bi trebalo znati kada govorimo o kvalitetnoj SEO optimizaciji za početnike i koje će vam biti od velike koristi kako bi bolje optimizovali i pozicionirali vaš blog na guglu.

backlinks-blog-link-building-seo

Link building  (backlinks)

Ovo je takođe vrlo važna stavka kada je upitanju rangiranje na guglu. Što je veća mreža dolaznih linkova ka vašem blogu sa relevantnih sajtova sa autoritetom to je veća mogućnost vašeg rangiranja na guglu. 

To obuhvata postavljanje linkova u baze pretraživača, linkove na direktorijumima, sajtovima društvenih mreža kao što su Digg, Delicious, Twiter, Facebook itd. na kojima je posećenost velika. Bez dolaznih linkova nema ni dobrog rangiranja stranica (PageRank), niti dobre organske posete sa gugla.

Link Building je nezaobilazna stavka za uspeh bloga. Ali uz oprez da su to relevantni sajtovi sa autoritetom.

Značaj linkova za SEO optimizaciju bloga

Stvari koje google algoritmi smatraju važnim prilikom procene jačine linkova su:

 • PR (PageRank) sajtovi na kojima se vaš blog pojavljuje.
 • Tekst kojim je linkovano (eng. anchor text), bolje je koristiti ključnu reč i frazu prilikom linkovanja ka vašem blogu, nego sam naziv bloga.
 • Popularnost sajta koji linkuje ka vama. Linkovi koji dolaze sa autoritativnih sajtova sa dobrom reputacijom su moćniji od običnih “malih sajtova”.
 • Tematska relevantnost sajta koji promoviše vaš blog igra veliku ulogu u određivanju kvaliteta linka. Ako je vaš blog o turizmu i linkuje ga blog koji prodaje cipele je manje kvalitetan od recimo bloga koji prodaje kofere za putovanja.

Prilikom SEO optimizacije bloga fokus je na:

 • Ispravna struktura, meta tagovi, tagovi u header-u bloga, statičke strane, opis URL-a i dobro konstruisana mapa bloga (sitemap).
 • Kvalitetan sadržaj napisan tako da bliže govori o temi sajta, ali ne veštački nafilovan ključnim rečima kako bi prevario gugl – jer se to neće desiti.
 • Redovno ažuriran sadržaj nešto je zbog čega će se google neprekidno vraćati.
 • Jaka mreža linkova (eng. link building) i upamtite „kvalitet pre kvantiteta”.

Taktika za pravilnu optimizaciju bloga

 • Kreiranje vizuelno privlačnog bloga sa detaljnom mapom bloga (sitemap)
 • Ispravka meta tagova i h1 tagova
 • Analiza i istraživanje ključnih reči relevantih za temu o kojoj pišete (VAŽNO)
 • Izgradnja kvalitetnih dolazećih linkova (backlinks) sa relevantnih sajtova koji imaju dobru reputaciju
 • linkovanje i distribucija vaših članaka

Profesionalni web dizajn nije dovoljan da bi vaš sajt bio posećen, neophodno je da kada korisnici unesu određenu ključnu reč u polje za pretragu pronađu baš vaš web sajt među prvima u rezultatima pretrage. Uloga SEO optimizacije je usmerena upravo ka tome da vaš web sajt privuče što više ciljanih posetilaca sa internet pretraživača.

70% korisnika koji pretražuju određeni pojam otvaraju samo prva 3 rezultata pretrage, a skoro 90% korisnika ne idu dalje od 1. strane gugla.

Da li ste znali…?

Besplatna organska poseta sa Gugla je nešto ka čemu svi teže. Čak i da na svom blogu imate najkorisniji post za neku temu ali su vam ostali “onako-slabi” vrlo je verovatno da vas to neće lansirati na 1. stranu gugla.

Danas Google uzima preko 200 parametara u obzir za rangiranje.

Kvalitetnom optimizacijom povećava se posećenost bloga i može dovesti do velikog broja organskih poseta. Vreme i rad koji uložite u SEO optimizaciju bloga će vam se dugoročno isplatiti.

Dobro optimizovani blogovi imaju više od 80% organskih poseta sa Gugla.

Ukoliko želite da se ozbiljnije posvetite svom blogu i napredujete, SEO optimizacija je nezaobilazna stavka ka uspešon blogu!

SEO Yoast plugin za WordPress

Rad na blogu i SEO on-page optimizaciji može biti lakše uz Yoast SEO plugin . Pomogao je milionima korisnika da lakše optimizuju tekstove na blogu. Uz pomoć oznaka (nalik semaforu) ukazuju na stavke koje trebate modifikovati za bolje rezultate.

Iz WP dashboard menija izaberete Plugins > Add New i unesete “yoast seo” . Instalirajte plugin i pratite dalje korake kako bi podesili. Ukoliko se ne snalazite najbolje u WordPress-u pročitajte ovaj vodič kroz WodrPress.

Kada instalirate Yoast SEO plugin i krenete sa pisanjem novog posta na dnu će vam se pojaviti dodatno polje u kome ćete videti nekoliko informacija i polja za edit “focus keyword” kao i “snippet“.

U polje “focus keyword” upisujete ključnu reč ili frazu za koju želite da se rangirate, a u polju “snippet” unosite tekst koji će izaći na google pretraživaču kada neko ukuca pojam za pretragu.

Ukoliko ne upišete ništa u snippet gugl će automatski izvući opis koji smatra relevantnim za tu pretragu.

Kao što vidite na primeru iznad ključna reč odnosno fraza je “wordpress seo plugin” ukoliko se ista nalazi i u naslovu, linku i meta description-u semafor će biti zelen = good ili narandžast = ok što označava da je dobro optimizovan.

Ali to ne znači da će se vaš tekst zasigurno naći na prvoj strani gugla, već smo pomenuli šta je da više od 200 parametara određuju poziciju u pretraživaču.

Kraći pasusi su lakši za čitanje i samim tim UX je bolji. Još jedna korisna informacija je da gugl preferira kraće linkove. Trudite se da pasusi nisu duži od 3-4 rečenica, optimizujte slike i podesite lazy loading za brže očitavanje.

Ključne stvari za SEO optimizaciju teksta na blogu

Prethodno smo pokrili skoro sve elemente seo optimizacije, ako pratite sve navedeno vaš blog će se naći na prvoj strani gugla za neku od pojmova. Potrebno je da pre svega ovoga odaberete kategoriju (niche) bloga, zašto je to važno ? Pročitajte post: Kako izabrati pravu kategoriju za blog ?

Kada ste odredili pravu kategoriju doprineli ste tome da vaš blog bude autorativan za odredjenu temu i samim tim lakši za rangiranje. Ali ovde nije sve “kako gugl vidi” već i kako korisnici vide i doživljavaju vaš blog.

Ako znaju šta mogu očekivati i koje probleme im rešavate iznova će se vraćati. Veći % korisnika će se stalno vraćati na vaš blog iznova, što je dobar pokazatelj jer smo napomenuli na početku da gugl uzima preko 200 parametara po kojima rangira neki sajt.

Trudite se da u tekstovima budete što korisniji za čitaoca. Nemojte stavljati random ključne reči svuda po tekstu bez ikakvog smisla. Dobra praksa je da interno linkujete važne postove i stranice u samom tekstu.

Koristite H2, H3 podnaslove u tekstu, bulleting elemente i možete pročitati ovaj post: ” Kako napisati uspešan blog post ? Struktura posta + bonus ” i saznati više o strukturi posta za bolji UX.

Za sve naše članove uz BF karticu sledi nastavak blog radionica i edukacija na kojima razvijamo SEO strategiju specifično za vaš blog.

Podeli sa prijateljima: