kako-napraviti-podcast-blog-wordpress-free-min

Kako napraviti PODCAST blog na WordPress -u i zaraditi?

Svi danas slušamo bar jedan podcast, bilo u formi na YT ili sa podcast servisa na mobilnom. Ako želiš da napraviš svoj podcast blog odakle ćeš svoju publiku animirati sjajnim gostima i korisnim sadržajem – pročitaj ovaj post vrlo pažljivo.

Šta je to PODCAST?

Po definiciji, podcast predstavlja audio fajl koji je namenjen slušanju i dostupan je online na webu. Stuktuiran u formi epizoda, odnosno serijski, gde se svaka od tih epizoda može premotavati i gledati kad god poželite. Kako bi uvek imao pristup novih epizodama korisnik može da postane pretplatnik (subscriber).

Tehinički podkast je audio fajl u mp3 ili nekom drugom formatu i bazira se na principu RSS feed tehnologije. Danas je to mnogo olakšano jer većina podcast emisija možete slušati i na YouTube. Potrebno je samo da imate internet :)

Vratimo se na temu ovog posta i krenimo od toga šta je sve potrebno da napravite online podcast. Ako se pitate zašto baš WEB podcast kada imaš besplatno youtube? – Odgovor je zato što imaš potpunu kontrolu i možeš iskoristiti podatke, pretplatnike, informacije i formate da plasiraš na svim drugim platformama a BONUS je što sve platforme možeš usmeravati na jedan blog i tu možeš embedovati i VIDEO sa YouTube kanala i podcast mp3 fajl i dodatno možeš sponzorisati odnosno monetizovati blog.

Šta je sve potrebno za podcast blog?

 • naziv podcast emisije
 • oprema za podcast
 • domen i hosting (imaš uz BF člansku karticu)
 • plan i strategija za razvoj
 • besplatne platforme za promociju
 • kako zaraditi kroz podcast
 • zašto je bolje ako imaš PODCAST blog nego samo podcast

Kako odabrati naziv podcast emisije

Kod naziva podcst emisije je važno da se lako igovara, ne postoji ili nema sličnih naziva (mada je to danas teže smisliti), vezano za samu temu emisije. Dobar način jeste da ukoliko gradite lični brend to bude i vaše ime.

Na samom početku bi trebalo da bar okvirno znate vašu ciljanu publiku. Da li su to ljubitelji filmova, muzike, plesa, mačaka? Prioritet je da ciljate svoj sadržaj za određenu grupu. Tako postoji veća šansa da dobijete verne slušaoce. Od izuzetne važnosti je i komunikacija sa publikom odnosno znati šta ista ta publika očekuje od vas.

Plan razvoja podcast-a

Da li želite da podcast bude vaš hobi, povremeno ili buduće zanimanje? Odgovor na ovo pitanje će odrediti pravac strategije na kraće ili duže staze. Ako ste totalno nespremni za ovaj korak i želite da počnete sa nula uloženih eura onda je naš savet da otvorite YT kanal (sve što vam treba je mobilni telefon).

Upoznajte vaše goste i napravite istraživanje kao bi se dobro pripremili se za emisiju. Morate znati sa kim pričate kako bi taj razgovor išao prirodnije važno je da nađete neke zajedničke tačke oko teme.

Oprema za PODCAST

Ako želite da napravite PODCAST studio – osim prostora koji treba biti što približnije “sluvoj sobi” sledeća najvažnija stvar je mikrofon. Evo nekih predloga mikrofona u rasponu cena 300-500 eur: Rode Broadcaster, Rode NT1, Electrovoice RE-20, Shure SM7B, malo jeftiniji je Rode PodMic svega 80eur.

Za početak može poslužiti i iPhone mobilni telefon koji već ima recorder. Dodajmo na listu i jedan laptop/kompjuter i spremni smo za level 2.

Mnogo više o opremi za podcast saznajte kod Ivana Kosogora za čiji ste podcast “Da, ti to možeš” verovatno već čuli. Ivan trenutno ima kompletan trening za PODCAST pa čekirajte i njegov sajt.

Platforme za promociju

Neke od najpoznatijih su

 • SoundCloud
 • Anchor
 • Buzzsprout
 • Podcast.rs
 • YouTube

Kako je većina platformi danas limitirana (brojem minuta / mesečno ) ili vam dozvoljavaju u FREE verziji recimo samo 2h snimanja /mesečno – što je zaista malo. Međutim kada imate svoj BLOG uz domen i hosting, ograničeni ste samo veličinom prostora na hostingu, što je dobra stvar jer u 5GB možete staviti sate i sate audio/video emisija a sva kontrola od monetizacije do razvoja i izmena je u vašim rukama.

Još jedan način jeste da uploadujete emisiju direktno u YouTube i odatle embedujete video ili zvuk u podcast blog. Dobra strana u kombinaciji youtube i bloga je ta što se možete dublje povezati sa publikom, a sponzorima dati više prostora i razloga za reklamu.

Ako imađ bilo kakvih pitanja oko podcast bloga a da ih u nismo pokrili – piši nam.

#blogerfest
bfkartica-baner-kupi-2020-1
Podeli sa prijateljima: