Kako da programeru das pristup blog fajlovima uz plugin FTP file menager bez cpanel

Pristup svim fajlovima bloga bez cPanela uz FTP file manager

Kroz ovaj WordPress plugin vrlo lako možeš pristupiti svim fajlovima bloga kao kroz FTP ili cPanel. Da li želiš da dodaš neki kod, izmeniš ili izbrišeš ali se ne snalaziš ili ne možeš da nadješ taj fajl jer sva uputsva online manje-više objašnjavaju kako da uradiš kroz cPanel Ili FTP pristup.

Možda samo trebaš dati pristup programeru/podršci da ti nešto na brzinu srede ali nemaš login podatke za cPanel/ FTP samo ih dodaj za admina u WordPress blog, instaliraj File manager WP plugin i to je to.

Šta je to FTP ?

FTP je skraćenica od engleske reči File Transfer Protocol što u prevodu znači protokol za prenos fajlova (datoteka). Zapravo to je naziv protokola za uslugu odnosno prenos podataka sa servera na vaš računar i obrnuto. Na FTP serverima se nalaze fajlovi i programi koje možete preneti na svoj kompjuter. Za pristup ovim serverima koristi se FTP softver (FTP klijenti). FTP se koristi i za „upload“, odnosno slanje fajlova na server. Odakle možete uploadovati kompresovane tj optimizovane slike za blog i tako ubrzate očitavanje stranica ukoliko sadrži puno slika.

Šta je cPanel ?

cPanel je najpopularniji panel za kontrolu web sajta/bloga. Kada kažemo hosting – pomislite na cPanel jer kroz cPanel osim što možete da upravaljate podacima/fajlovima blgoa možete i da kontrolišete FTP, otvarate email adrese, podešavate autoresponder za email, postavite redirekciju, upravljate bazom podataka MySQL, izvršite backup bloga (pročitaj i ovo: Kako napraviti backup -kopiju WordPress bloga ), manipulišete domenima i drugo.

Sada kada smo objasnili šta čemu služi lakše ćete razumeti zašto vam jedan plugin olakšava posao kada je FTP u pitanju ili nemate cPanel pristup.

File Manager WP plugin

Nakon što instalirate plugin u vaš blog, otvoriće vam se polje kao na slici ispod, tu možete pristupiti kroz WP Admin dashboard svim fajlovima bloga.

Pročitaj i ovo: 10 WordPress plugina za Blog

Uz BF karticu nemaš brige jer smo uvek tu za tebe, pogledaj sve benefite članske kartice.

Podeli sa prijateljima: