koliko-blogovanje-vazno-za-porodicni-biznis-bloger-

Koliko je blogovanje bitno za porodične firme i na šta je važno obratiti pažnju prilikom nastanka istih

Porodični posao može se definisati kao bilo koji posao u koji su uključena dva ili više članova porodice, a većina vlasništva ili kontrole poslovanja je upravo u porodici. Porodične firme se mogu smatrati i  najstarijim oblikom organizacije poslova.

Poljoprivredna gazdinstva su primer za to, dok je u urbanim sredinama nekada bilo normalno da trgovci ili doktori žive u istom prostoru u kojem su radili, a članovi porodice često su pomagali u poslu kada je to bilo potrebno.

Danas su porodična preduzeća prepoznata kao važni učesnici u svetskoj ekonomiji. Procenjuje se da je u Americi oko 90% svih privatnih firmi upravo u porodičnom vlasništvu, dok je kod nas taj procenat nešto manji. U porodične firme u Srbiji i regionu spadaju kompanije koje su u privatnom vlasništvu, počev od zanatskih radnji, ugostiteljsko trgovinskih firmi, do kompanija koje se bave proizvodnjom i izvozom najrazličitijih proizvoda (hrana, tekstil, elektronska oprema…).

Porodične firme mogu imati mnogo prednosti u odnosu na druge privredne subjekte jer je procena da poseduju dugoročnu usredsređenost, posvećenost kvalitetu i brigu za zaposlene. Međutim, porodične firme se takođe suočavaju sa jedinstvenim izazovima u poslovanju koji proizilaze iz preklapanja porodičnih i poslovnih problema. Šta je u ovom modelu poslovanja važno znati?

Ko sve može biti deo porodične firme?

Porodičnu firmu (porodično preduzetništvo) mogu činiti dva ili više članova uže porodice, a osnivanje firme koja se vodi kao porodična se vrši na isti način kao i svaka druga, bar što se tiče knjigovodstvenog tj. administrativnog dela. Posebno se ističe značaj osnivanja ovakvih firmi kod sigurnosti za mlađe naraštaje, iako je odgovornost pri vođenju porodičnog posla znatno viša nego kod vođenja drugih (tuđih) poslova. Kao vlasnik i osnivač porodične firme, imate odgovornost ne samo kod egzistencije svog posla i porodice, već i odgovornost obezbeđivanja sigurne poslovne pozicije za naslednike posla. Ali, sve se to može organizovati i prevazići kada znamo šta su osnovni problemi otvaranja oporodične firme, ali i prednosti.

dobre-lose-strane-porodicnog-biznisa

Prednosti vs. Problemi porodične firme

Sva preduzeća se suočavaju sa izazovima, bilo da se radi o promenljivoj ekonomskoj klimi, pronalaženju i zapošljavanju pravih zaposlenih ili povećanoj konkurenciji na tržištu. Porodična preduzeća takođe nisu imuna na ove izazove. Zapravo, postoji i jedinstveni niz izazova sa kojima se porodična preduzeća moraju suočiti, a koja su rezultat prirode njihove poslovne strukture. Važno je shvatiti i prepoznati takve prepreke tako da ako se nađete pred ovim problemima, ne možete ih samo identifikovati, već i proaktivno razviti načine za njihovo prevazilaženje. Univerzalni problemi mogu biti:

  • Fizički, emotivni i finansijski problemi među članovima porodice. Oni su prepoznati kao najčešći i mogu u velikoj meri uticati na svakodnevno poslovanje preduzeća.
  • Struktura firme. Jako je važno u startu definisati strukturu, a ne pristupati tome neobavezno. Kada definišete strukturu i podelite zaduženja, lako ćete se izboriti sa dokumentacijom, izazovima i ciljevima poslovanja. U tome vam značajno može pomoći agencija koja vam pruža knjigovodstvene usluge.
  • Pritisak. Kada poslujete porodično, pritisak za zapošljavanjem određenih članova porodice na određene pozicije je neizbežan, ali isto tako kao vođa morate dobro proceniti ko je kakvoj poziciji dorastao.
  • Nedostatak edukacije. Kada su u poslovanje uključeni vaši bliski članovi porodice, postoji bojazan da ćete imati subjektivan odnos prema edukaciji vaših zaposlenih, odnosno porodice. Jako je važno ulagati u dodatne obuke, kurseve, seminare, iako ćete često misliti da vaša deca znaju sve.
  • Nepotizam. Ukoliko je u vašem porodičnom preduzeću zaposleno i ljudi koji nisu deo vaše porodice, bitno je voditi računa da članovi porodice ne budu u povlašćenom odnosu naspram njih. To može negativno da se odrazi na njihov poslovni učinak i atmosferu u firmi.
  • Objektivnost. Jako je važno imati objektivan odnos prema porodičnom poslu – bilo da je u pitanju prevodilačka agencija ili proizvodnja –  i imati mogućnost posmatranja iz drugog ugla. U ovakvim modelima je to često nemoguće, pa nije loše s vremena na vreme konsultovati stručnjake koji bi takvu vrstu analize uradili umesto vas. Ovo je jako važno, pogotovo ako poslujete i sa drugim firmama ili u porodičnom vlasništvu imate više njih.
  • Više firmi u porodičnom vlasništvu. Ovo ne mora biti otežavajuća okolnost, ali je i kod ove opcije važno postaviti jasnu strukturu i angažovati stručnjake ukoliko one međusobno sarađuju (recimo da je potrebno raditi izveštaj o transfernim cenama).
  • Uvođenje dece u posao. Važno je unapred planirati ko će u budućnosti preuzeti posao. Pitanje ko će naslediti poslove je vrlo je važna strategija u svakom porodičnom biznisu, ali i često teška za mnoge vlasnike. Mnogi roditelji decu ne vide kao sposobne da nastave porodični biznis, a sa druge strane, mnoga deca to ne žele. 

U našoj zemlji je česta praksa da roditelji jako teško prepuštaju svoj biznis deci. Statistika kaže da je oko 70 odsto porodičnih firmi “u rukama” prvog vlasnika, dok je samo trećina ove brojke nasleđena od strane druge generacije. Zanimljiv je i podatak da je  najstarija porodična firma na svetu Takenaka kompani iz Japana, bavi se nekretninama, a posluje od 1610. godine.

Primer porodičnog biznisa koji je procvetao uz blogovanje (vlogovanje)

I za kraj, daćemo vam jedan svetao primer koji je blogovanjem odnosno vlogovanjem podigao porodičan biznis.

U pitanju je čuveni marketinški mag i preduzetnik Geri Vejnerčuk koji je počeo tako što je – postaknut porodičnom firmom prodavnice pića – počeo da snima recenzije vina, pokrenuo blog i davao sadržaj od vrednosti svojoj ciljnoj grupi.

Taj sadržaj je bio toliko vredan da je okupio “armiju” pratioca na društvenim mrežama (a samim tim i potencijalnih klijenata), a sam biznis unapredio sa 2 miliona dolara godišnje na 30 miliona.

Pored toga, Ger je shvatio da mu odlično ide digitalni marketing, pa je nakon porodičnog biznisa vina prešao i u digitalni marketing.

Danas njegova firma broji preko 700 zaposlenih, a sve je počelo blogovanjem o vinu, a primer njegovog vloga možete videti na linku ispod.

Podeli sa prijateljima: