tablet za blog

Koliko je tablet pogodan za blogovanje?

Moderno doba nam donosi nova zanimanja, ali i mnoštvo uređaja koji nam olakšavaju svakodnevni život i štede vreme. Tablet je jedan od tih gadget-a, koje sve češće možemo videti u rukama i objavama brojnih blogera. Pogledajmo, koliko je zapravo tablet prihvatljiv za blogovanje.

Šta radi bloger?

Mogli bismo reći, ukratko, da bloger piše dnevnik, ali na nov način. Nekada se dnevnik pisao rukom, a fotografije i ostale bitne sitnice su se lepile na iste te stranice. Danas imamo priliku da svoje mišljenje o različitim temama podelimo na internetu, pišemo komentare i prikupljene informacije prezentujemo na privlačan, kreativno osmišljen način. Sadržaj bloga uključuje tekst, fotografije, video-zapise i infografiku. Od strane čitalaca dobijamo povratne informacije i na taj način gradimo zajednicu, kroz koju dalje razvijamo naš sadržaj. Kompleksno, rekli bismo, ali i vrlo kreativno i izazovno zanimanje. Posebno su popularni modni, kulinarski, kao i putopisni blogovi.

Pre samo godinu ili dve, notebook je bio uređaj izbora za mnoge blogere koji su u pokretu dopunjavali svoje blogove tekstom i slikama. U međuvremenu su mnogi od njih prešli na tablete. Koliko su uopšte ovi uređaji pogodni za blogovanje, koje su njihove prednosti, a u kojim oblastima tableti prave kompromise?

Ukoliko se odlučite za blogovanje sa tableta, svakako ćete mnogo manju težinu nositi sa sobom naokolo, što uopšte nije zanemarljiva prednost!

Da li je tablet dovoljan za blogovanje

Izbor metode unosa – tastatura tableta

Ukoliko vam tastatura na dodir ne odgovara, uvek možete kupiti dodatnu hardversku tastaturu za tablet, ali tada već gubite prednost lake prenosivosti i male težine. Ako se odlučite za korišćenje bluetooth-tastature, imate bateriju o čijem nivou napunjenosti morate voditi računa. Izbor tastature kod tablet uređaja uglavnom je stvar ličnih afiniteta i ne utiče na neophodne korake pri kreiranju sadržaja za blog.

Sve oko fotografija – prebacivanje na tablet

Integracija fotografija je neophodna za post na blogu. Neke kreirate sami digitalnim fotoaparatom ili pametnim telefonom, a postoji i mogućnost da koristite materijal trećih strana. Međutim, obično sami snimate svoje fotografije i dodajete ih u sadržaj posta. Da biste to uradili, prvo morate da prenesete slike na tablet-računar. Za Apple-ov iPad postoji adapter koji se može koristiti za prenos sadržaja direktno sa memorijske kartice kamere u internu memoriju iPad-a. Fotografije se zatim nalaze u standardnoj, instaliranoj aplikaciji za slike, kompanije Apple. Honeycomb-tableti, s druge strane, obično podržavaju USB-host modus, od verzije 3.1 na dalje. To znači da možete jednostavno da povežete eksterni uređaj na tablet da biste očitali memorijsku karticu. Pored toga, Apple-ov adapter memorijske kartice takođe dolazi sa USB adapterom. Normalna USB tastatura se može povezati na oba tipa tableta.

Dalje, pomoću drugih aplikacija možete izvršiti osnovne korake za uređivanje fotografija, kao što je smanjenje ili isecanje. Nakon što su vaše slike dostupne u internoj memoriji tableta u smanjenom formatu, možete ih otpremiti dalje na hostere ili direktno na svoj blog.

Dodajte video-zapise sa tableta 

Nije sve u fotografijama, blogovi treba da ponude više, a to je integracija YouTube ili Vimeo-videa. Međutim, ovde se suočavate sa sledećim izazovom. Na primer, ako posetite YouTube sa tablet-pretraživačem, završićete na mobilnoj verziji bez koda za kopiranje. Ovde možete koristiti pretraživač u kome možete promeniti ID u verziju za desktop. Atomic-pretraživač to može da uradi na iOS-u, a Dolphin-pretraživač na Android-u.

Pišite, formatirajte, objavite…

Sastavljanje kraće poruke na tabletu nije problem, dok se kod dužih tekstova treba naviknuti na touch-screen i ograničene mogućnosti tablet-uređaja. Blogsy je besplatna aplikacija za iOS, koja olakšava rad blogerima uz, između ostalog, i jedan WYSIWYG-uređivač. Ova aplikacija uključuje i pretraživač, tako da blogeri ne moraju da menjaju aplikaciju ako žele da dodaju veze u post.

Da zaključimo – većinu zadataka za blogovanje, kao što su: pisanje članaka, unošenje većih promena u dizajn, uređivanje, podešavanja na serveru, i slično, jednostavnije je raditi na laptopu. Tablet je zgodan za konzumiranje sadržaja i održavanje naloga na društvenim mrežama. Pored toga, tablet vam može biti lagani pratilac na mnogim dešavanjima, kada treba nešto brzo obaviti ili dodati na blog.

Ukoliko želite da nabavite tablet-uređaj, najbogatiju ponudu možete pronaći u internet-prodaji. Veoma lagano i bez stresa, pogledajte širok izbor modela, po cenama za svaki džep, i kupovinu zaključite u samo par klika na tastaturi. Možda to bude upravo početak jedne blogerske karijere!

Podeli sa prijateljima: