Osoba sedi za kompjuterom

Kako osnovati online medij u Srbiji?

Online mediji predstavljaju internet prezentacije na kojima se prenose razne vesti i informacije rečima, slikom, zvukom, videom, a sve zavisi od tipa medija i načina na koji funkcioniše.

Značajni su kao podrška tradicionalnim medijima, ali pored toga igraju i veoma važnu ulogu kao alternativni izvori informacija, gde možete saznati mnogo čega što nema na televiziji, novinama ili u na radiju.

Online medije su dodatno podstakle društvene mreže, koje su olakšale promociju i dolazak do odabrane publike.

Za osnivanje online medija u Srbiji potrebno je biti registrovan u Registru medija, kojim upravlja Agencija za privredne registre. U suprotnom, bilo koji internet forum, društvena mreža, blog, ženski portal ili druga slična platforma za prenos informacija ne može se smatrati medijem.

Sada kada smo rastumačili šta je online medij i kada ga možemo smatrati zvaničnim, možemo se pozabaviti tematikom osnivanja online medija u Srbiji i koji su osnovni koraci.

Određivanje misije i vizije medija – koja će biti njegova uloga?

Osnivači ozbiljnog online medija sigurno sa sobom nose određenu ideju, misiju i viziju oko toga koja će biti uloga njihove platforme.

Postavljanje ciljeva nije važno za nekoga ko želi da piše opušten blog na neku njemu/njoj i publici dopadljivu temu. Ukoliko ipak želite više novinarskih prava, pa samim tim i obaveza, pristup mora biti mnogo ozbiljniji.

Evo i nekoliko osnovih stvari koje bi trebalo da sadrži svaki početni plan:

 • SWOT analizu – koje su to snage, slabosti, prilike i pretnje;
 • SMART analizu – ciljevi moraju biti određeni, jasni, merljivi, dostižni, realni i vremenski određeni;
 • raspoloživost resursima;
 • saradnici, partneri, donatori, sponzori.

Uređivačka politika se takođe mora uspostaviti na samom početku rada, jer će samo na ovaj način biti jasno koje teme će se obrađivati, na koji način, kakva će biti politika firme, vrednosti koje se gaje i promovišu.

Na samom početku pre registracije medija, najbolje bi bilo odrediti neko oiginalno ime i registrovati domen sa istim nazivom, kako bi ime i internet prezentacija bili potpuno usaglašeni.

Šta sve podrazumeva registracija online medija?

Videli smo u gornjim redovima kako je registracija online medija neophodna radi ozvaničenja rada. Ovim se daje pravna sigurnost u skladu sa zakonom, ali registracija naravno nije obavezna.

Namenjena je onim medijima koji na ozbiljan način žele da izveštavaju.

Želimo da napomenemo kako regstracija u APR-u daje dodatna prava online medijskoj platformi, ali sa druge strane nosi i određene obaveze u smislu zakonske regulative.

Povlastice idu u tom pravcu da registrovan online medij može da konkuriše za dodelu sredstava javnog finansiranja

Sa druge strane, obaveze se odnose na to sadržaj informacija koje se plasiraju mora biti usklađen sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Za one medije koji se ne registruju u APR-u, odgovornost se određuje na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i to po opštem režimu.

Devojka u radnoj sobi

Dokumentacija za registraciju online medija u APR-u

Registracija online medija podrazumeva prilog APR-u u vidu opsežne dokumentacije, koju smo prikazali u sledećim redovima:

 • obrazac za prijavu sa sajta APR-a;
 • odluka izdavača o osnivanju medija;
 • odluka o odgovornom uredniku;
 • odluka o jeziku izdavanja;
 • dokaze o identitetu odgovornog lica, odnosno urednika;
 • potvrda o internet adresi, odnosno domenu i to iz Registra nacionalnog internet domena Srbije;
 • dokaz o plaćanju registracije;
 • prema Zakonu o javnom informisanju i medijima potrebno je dostaviti i poslovno ime, sedište, matični broj za pravno lice.

Dokumentaciju je moguće dostaviti lično ili poštom u APR u originalnom formatu ili kao overene fotokopije, dok će u roku od 5 dana biti odlučeno o tome da li je zahtev za registraciju prihvaćen.

Koliko je novca potrebno na samom početku?

Jedna od prednosti online medija u odnosu na tradicionalne jeste u tome što nisu potrebna velika ulaganja kako bi se započelo sa radom. 

Naravno, ovde mahom govorimo o neophodnim ulaganjima koja će vam omogućiti vidljivost na internetu. Na vama je da li ćete iznajmiti poslovni prostor, zaposliti radnike i tome slično.

Evo i šta je od ulaganja na samom početku neophodno:

 • hosting i domen –  1.800 + 1.000 dinara na godišnjem nivou;
 • WordPress tema – od 5.000 dinara;
 • izrada sajta – cena zavisi od toga koji kvalitet želite;
 • registracija medija;
 • overa dokumentacije.

Dešavaju se i neki propratni troškovi, koji nisu obavezni u svakom slučaju, ali su u nekada neizbežni i odnose se na overu dodatne dokumentacije kod notara.

Kreiranje koncepcije poslovanja

Sada kada ste se registrovali, pronašli domen, resurse i ostalo, vreme je da se poradi detaljnije na koncepciji, koja će biti održiva za određeni vremenski period.

Evo i šta bi koncepcija poslovanja online medija trebalo da sadrži:

 • tematika – teme koje obrađujete bi trebale da vas pozicioniraju na tržištu;
 • sadržaj – konstantan rad na kvalitetnom, informativnom, zabavnom i originalnom sadržaju je jedini put do vrha;
 • relevantnost – kako bi postigli relevantnost, morate ispoštovati proceduru dugogodišnjeg istinitog oglašavanja i sebe postaviti kao određenu vrstu autoriteta u određenoj oblasti.

Sada kada smo prošli korz sve najvažnije stavke osnivanja online medija, verujemo da ste i sami spremni na ovaj korak. Ono što vam je potrebno jesu početna ulaganja, ali pre svgea ideja, posvećenost i cilj. Srećno

Podeli sa prijateljima: