Google-Analytics-4-properties-NEW-UPDATE-BLOG-WORDPRESS-SETUP-GA4

New Update: Google Analytics 4 Property (uputstvo)

Krajem 2020. godine Google je nadogradio još jednom svoj GA (Google Analytics) panel na GA4 (Google Analytics 4 Property) i dodao još opcija koje su po njima jedne od najboljih do sada. Olakšavaju integracije sa drugim njihovim alatima i kada je u pitanju info/digitalni proizvod a novi dodaci će vam doneti bolji uvid u samu analitiku.

Detaljne informacije o GA4 (Google Analytics 4 Property) možete pročitati na linku: Upgrade to a Google Analytics 4 property

Upgrade svoj Google Analytics nalog na GA4

Kada se ulogujete u vašu analitiku i kliknete na Setting (Podešavanja) otvoriće vam se nalik na slici ispod. U sekciji Property sada imate dodatnu opciju Upgrade to GA4, kliknite da pokrenete ažuriranje.

Sada pratite dalje korake. Kada vam otvori pop-up prozor polje “This wizard can also:” je uglavnom štiklirano (u našem primeru niej jer smo nedavno dodali novi GAtag), bez brige kliknite na dugme Create Property.

U sledećim koracima idete na Get Started

U koraku birate opciju Web – jer već imate raniju verziju GA i tu se nalazi novi GA-kod koji ćete dodati u <head> vašeg bloga.

Ovo su dodaci koje sada prate unutar GA Page views, Scrolls, Outbound clicks, Site search, Video engagement, File downloads – super jer se to ranije sve moralo podešavati kroz Tag i Event.

Kliknete na Global Site Tag (gtag.js) odakle ćete kopirati GA4 kod i dodati ga u head-u bloga kako bi mogli da pratite i koristite benefite GA4.

Evo kako izgleda GA4 kod, možete selektovati (CTRL+C) da kopirate ili kliknuti na iconicu desno “copy” kao na slici ispod.

Da bi ovaj kod bio aktivan i počeo da prikuplja informacije moramo ga dodati u HEAD bloga, to radimo tako što se ulogujete u WP admin dashboard i sa leve strane Apperance > Theme Editor i sa desne strane odaberemo (header.php) a onda posle naredbe < head > dodajemo GA4 kod i sačuvamo izmene.

Sada u vašem GA panelu imate dodatnu opciju GA + GA4 što znači da niste izgubili stari nalog već je samo dodat, ovako možete uvek da se vratite na stare analize.

Velika promena u GA panelu je što sa GA4 počinjete od nule. Što i jeste dobra stvar jer imate nove opcije u panelu sa leve strane u meniju a i želite da znate kada ste krenuli sa presekom, tj olakšaće vam kasnije proces analize.

Izaberi GA ili GA4 kad poželiš

Nove opcije u GA4

Novi upgrade sa GA na GA4 je doneo nove informacije u samom panelu za bolje praćenje i lakšu analizu vašeg bloga.

Fokusirajte se na SEO i radu na blogu nego više na upgrade GA, ništa vam neće dodatno pomoći novi panela analitike ako ne radite na svom sadržaju.

Zaključak
bfkartica-baner-kupi-2020-1
https://www.blogerfest.com/clanska-kartica/
Podeli sa prijateljima: