promocija-knjige-pismo-za-estebana-druge-price

Pismo za Estabana i druge priče

Nedavno je iz štampe izašla zbirka „Pismo za Estabana i druge priče“. Ova zbirka je proizašla iz konkursa „Cvet moje tajne“ koji su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, raspisali magazin „Optimist“ i magazin za promociju čitanja „Bookvar“. Konkurs su podržali Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službeni glasnik i XL bar.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine pristiglo je šezdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva „Bookvar“ i „Optimist“ magazina napravila su uži izbor za nagradu od trinaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući „Studio Leo“ Branislava Erak i pisac i urednik „Bookvar“ magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče „Pojedinosti u prikazu lica i tela“ Nikole Živanovića, „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića, „Almodovar“ Marije Krtinić i „Anđelko“ Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše „XL bar“ iz Beograda.

pismo-za-estebana-knjiga

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča “Pismo za Estabana” otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma “Sve o mojoj majci”, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. “Pismo za Estabana” na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

Promocija knjige biće održana u četvrtak, 17. septembra sa početkom u 20 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 3, prvi sprat). Na promociji će knjige biti deljene besplatno sve do isteka zaliha.

Knjigu, takođe, možete čitati i onlajn na ovom linku: https://www.optimist.rs/pismo-za-estebana-i-druge-price/ ili je preuzeti besplatno u PDF klikom na dugme ispod.

Podeli sa prijateljima: