Pismo za Estabana i druge priče | BLOGER FEST
Blog zajednica za ceo Balkan
promocija-knjige-pismo-za-estebana-druge-price

Nedavno je iz štampe izašla zbirka „Pismo za Estabana i druge priče“. Ova zbirka je proizašla iz konkursa „Cvet moje tajne“ koji su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, raspisali magazin „Optimist“ i magazin za promociju čitanja „Bookvar“. Konkurs su podržali Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službeni glasnik i XL bar.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine pristiglo je šezdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva „Bookvar“ i „Optimist“ magazina napravila su uži izbor za nagradu od trinaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući „Studio Leo“ Branislava Erak i pisac i urednik „Bookvar“ magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče „Pojedinosti u prikazu lica i tela“ Nikole Živanovića, „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića, „Almodovar“ Marije Krtinić i „Anđelko“ Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše „XL bar“ iz Beograda.

pismo-za-estebana-knjiga

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča “Pismo za Estabana” otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma “Sve o mojoj majci”, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. “Pismo za Estabana” na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

Promocija knjige biće održana u četvrtak, 17. septembra sa početkom u 20 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 3, prvi sprat). Na promociji će knjige biti deljene besplatno sve do isteka zaliha.

Knjigu, takođe, možete čitati i onlajn na ovom linku: https://www.optimist.rs/pismo-za-estebana-i-druge-price/ ili je preuzeti besplatno u PDF klikom na dugme ispod.

Podeli sa prijateljima:

Autor: BLOGER FEST

BLOGER FEST je posvećen svim blogerima i instablogerima na Balkanu. Zabavno-edukativnog karaktera je i ima za cilj da pomogne blogerima da ostvare svoj san.

bf kartica

bfkarticabanner

blogovanje

kako poceti blog zaraditi blog

Kategorije

Newsletter

Počni odmah

zarada od bloga?

korisno za tvoj blog

saveti-za-blog-ideje-korisni-saveti

nauči wordpress

wp-korak-po-korak-ebook-vodic