5 DIY (Uradi sam) blogova koje bi trebalo da pratite

DIY blogovi, ili takozvani uradi sam blogovi, već neko vreme uživaju popularnost u internet svetu. Osim što su za svoje čitaoce nepresušan izvor interesantnih i autentičnih ideja za uređenje doma i stila, oni su i pravi primer toga kako jedan uspešan blog treba da izgleda.

DIY blogovi spajaju kreativnost i koristan sadržaj, zajedno sa pisanim slovom i fotografijom, ne bi li svojim čitaocima pružili kvalitetan celokupni doživljaj.

Bez obzira da li ste od onih koji se upuštaju u DIY projekte na redovnom nivou, povremeno pokušate da se izrazite kroz kreativan rad ili vas on pak nimalo ne zanima, u nastavku teksta predstavljamo vam 5 DIY blogova koje bi trebalo da pratite ne samo radi kreativnih ideja, već i kako biste proširili svoje vidike u oblasti vođenja bloga.

#1 A Beautiful Mess – kreativni raj za ljubitelje DIY projekata

Svaka kuća treba da ima osnovni ručni alat, sa čime bi se složili i autori svakog DIY bloga. Ukoliko poželite da se upustite u neki od uradi sam projekata, očekujte mnogo zabave i razvoja kreativnosti, ali pre nego što išta započnete, obezbedite sebi kvalitetan alat i materijal. Na taj način, nesmetano ćete moći da se prepustite zadatku, a vaša kreativnost doći će do punog izražaja.

Osnovan od strane dve sestre, A Beautiful Mess je uradi sam blog prepun zanimljivih ideja, a 2012. godine proglašen je najboljim DIY blogom od strane web magazina Apartment Therapy.

Ovaj blog je zaista bogat idejama, a biće omiljen svakom ko se zanima za ručni rad i dizajn, jer nudi kreativne ideje iz različitih oblasti: od ručnog rada poput šivenja, pravljenja nakita, dnevnika i albuma za fotografije, pa sve do baštovanstva.

Na ovom blogu možete pronaći i ideje za uradi sam uređenje enterijera. Tu su i razni ukusni recepti i saveti za šminku i frizuru, a blog poseduje čak i poseban praznični odeljak, u kojem se nalaze kreativne ideje za pravljenje božićnih ukrasa, dekoraciju stola i delikatese za prazničnu trpezu.

Osim kvalitetnog sadržaja, mnoštva ideja i jednostavnih uputstava, ovaj blog je i vizuelno izuzetno privlačan, što je i jedna od najvažnijih stavki za uspešan blog. On takođe nudi i razne savete na temu razvoja biznisa i bloginga, ali i ličnog razvoja i porodičnog života.

#2 Paper & Stitch -Fashion, travel i DIY blog u jednom

Evo još jednog DIY bloga koji osim ručnog rada obuhvata i uređenje enterijera i recepte. Međutim, osim njih na ovom blogu možete pronaći i različite ideje iz oblasti mode i putovanja. Uparite koristan i relevantan sadržaj sa fantastično obrađenim fotografijama, i dobili ste pun pogodak!

Svakoj od ovih oblasti na blogu Paper & Stitch posvećena je posebna pažnja, a teme su smisleno podeljene po sekcijama. Pa tako, odgovarajuću temu iz oblasti enterijera možete pretraživati prema sobi, stilu, boji ili fokusu dekoracije, dok u sekciji posvećenoj modi, možete pronaći mnoštvo blogova na temu aksesoara, ali ne samo nakita i aksesoara za kosu, već i torbi, šešira i šalova. 

Na ovom blogu možete obogatiti svoj stil, spremiti frizuru, šminku i nokte, organizovati žurku ili proslavu praznika, dobiti ideje za odabir i pakovanje poklona, pa čak i otputovati na neku od brojnih tropskih destinacija. Ukoliko vam je potrebna inspiracija za sitnice koje svakodnevicu čine lepšom, potražite je ovde!

#3 Collective Gen – Moderni lifestyle i DIY blog sa osvrtom na ekologiju

Blog Collective Gen bavi se DIY projektima iz oblasti uređenja enterijera i mode. Započeo je kao blog sa različitim DIY temama i idejama za ponovno korišćenje stare odeće, nakon čega se proširio i na uređenje enterijera.

Na ovom blogu možete pronaći savete i ideje o renoviranju kuće ili stana, organizaciji prostora i pravljenju ukrasa. Ukoliko vas zanima moda, ovde možete saznati kako osvežiti svoj orman i kako kombinovati odeću i aksesoare, kao i pročitati sve o šivenju i ukrašavanju različitih komada odeće.

Osim zanimljivih i praktičnih DIY ideja, Collective Gen daje savete iz oblasti lifestyle-a, na temu roditeljstva, kulinarstva, lepote i zdravlja i putovanja, pa čak i predloge knjiga koje bi svako trebalo da pročita.

Iako kao i mnogi drugi blogovi obrađuje najaktuelnije teme blogova poput lifestyle-a, postoji jedna stvar koja ovaj blog razlikuje od drugih, a to je činjenica da poseduje čitavu jednu sekciju posvećenu ekologiji. U ovoj sekciji možete pročitati mnoge zanimljive i poučne tekstove na temu zero waste načina života, kao i ponovne upotrebe i doterivanja predmeta u oblasti mode i uređenja enterijera, tzv. upcycling.

#4 P.S. I made this – kreativni DIY blog sa fantastičnim vizualom

P.S. I made this je još jedan DIY blog po sadržaju sličan prethodnim, ali je i on morao da se nađe na našoj listi. Iako su svi ovi blogovi po svom sadržaju slični (i sam naslov kaže da su svi oni DIY blogovi), svaki od njih ima nešto posebno što ga izdvaja od drugih, što i jeste odlika dobrog i uspešnog bloga.

Ovaj blog se takođe bavi temama mode, lepote, kulinarstva i stila života. Što se tiče uređenja enterijera, na ovom blogu pronaći ćete mnoštvo ideja za dražesne dekoracije koje će upotpuniti svaki životni prostor, a šareni aksesoari i živopisni delikatesi prikazani na fotografijama samo će upotpuniti vaš doživljaj.

Ukoliko osim korisnih ideja i praktičnih saveta, od bloga očekujete i vizuelno zadovoljstvo, onda je ovo pravi blog za vas – odnos boja i nijansi na fotografijama sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

#5 The Stripe – Savremeni lifestyle blog sa inovativnim DIY idejama

The Stripe je zapravo lifestyle blog, sa DIY projektima prožetim kroz sadržaj. Autor bloga ga opisuje kao lifestyle blog za knjiškog moljca sa stilom, čiji je cilj da bude dnevna doza inspiracije za modernu ženu.

Kao i svaki lifestyle blog, The Stripe pokriva teme mode, lepote, wellness-a, uređenja enterijera, recepata i putovanja, ali na jedan interesantan, sebi jedinstven način. Osim toga, tu su i DIY projekti sa fokusom na nakit, ali tu su i poneke ideje iz oblasti mode i uređenja enterijera.

Na blogu takođe postoji i posebna, pozamašna sekcija o knjigama, u kojoj autor deli preporuke za literature koju vredi pročitati.

Kao što ste mogli primetiti, DIY blogovi nisu ograničeni samo na uradi sam projekte. U ovim blogovima DIY ideje često se prožimaju sa lifestyle idejama, što je razumljivo, sa obzirom na to da pokrivaju iste oblasti, poput mode, dizajna enterijera i kuvanja.

Međutim, bez obzira na temu, uspešnim blogovima jedno je zajedničko, a to je kvalitetan i relevantan sadržaj, dobra optimizacija sadržaja, kao i prijatna vizuelna reprezentacija, što sve zajedno čini blog kojem se čitaoci rado vraćaju.

Podeli sa prijateljima: