Kako voditi uspešan blog o roditeljstvu?

Biti roditelj je zaista posebna uloga u životu koja sa sobom nosi i mnogo preispitivanja i podrazumeva svakodnevno učenje i prilagođavanje. Zato se roditelji neretko međusobno povezuju kako bi podelili slična iskustva. 

Blog o roditeljstvu ima upravo tu funkciju i zato je ova blogerska niša posebno popularna širom sveta. Ukoliko uživate u pisanju i želite da podelite svoja lična zapažanja i stavove kada je odgajanje dece u pitanju, u nastavku teksta pronađite nekoliko praktičnih saveta kako biti uspešan roditelj-bloger.

Uspešan blog o roditeljstvu – kako započeti uspešan blog?

Iako na internetu možete naći gotovo sve, novi blogovi o roditeljstvu ne prestaju da dolaze do odgovarajuće publike koja će ih verno pratiti – upravo jer su u pitanju lične priče o odgajanju dece, kojih za jednog novopečenog roditelja, nikad nije dosta.

Bilo da planirate da drugim roditeljima preporučujete gde postoji ponuda kvalitetne opreme za bebe ili da delite lične dogodovštine sa vašim detetom tokom njegovog odrastanja  – važno je da vaš sadržaj bloga bude relevantan, koristan i iskren.

Kada je za nešto pravo vreme, kako postaviti postaviti granice – ali da se dete oseća sigurno i zaštićeno, kako naučiti dete da pronađe svoj pravi put i “izađe na njega”, a pri tome ostati zabavan roditelj zbog kojeg će detinjstvo pamtiti po igri – samo su neka od pitanja koja novopečene roditelje muče i o kojima će uvek rado čitati.

Dakle, vaš prvi korak ka uspešnom blogu o roditeljstvu je da osmislite nekoliko kategorija tema o kojima biste pisali, kao i unikatni ton koji će blog učiniti interesantnim i izdvojiti ga od ostalih. Međutim, to ne znači da je nužno ograničavati se na jednu vrstu sadržaja. Sadržaj može biti informativan, duhovit, emotivan, provokativan – ili pak sve zajedno. 

Blog o roditeljstvu – kako privući pažnju čitalaca i navesti ih da vas zaprate?

Kada dobro isplanirate sadržaj vašeg bloga o roditeljstvu, počnete da pišete i oformite neki početni sadržaj koji bi novi posetilac vašeg bloga mogao da pronađe i putem njega vas virtuelno upozna, naredni korak je da privučete pažnju vaših budućih vernih čitalaca.

Najpre, najvažniji deo strategije ka uspešnom blogu o roditeljstvu koji broji mnogobrojne čitaoce koji mu se rado vraćaju je upravo kreiranje kvalitetnog sadržaja o kojem smo već govorili. Dakle, vrednost koju čitaocu dajete u vidu korisnog sadržaja je ono što će ga i privući i zadržati.

Međutim, istina je da postoji trik kojim ćete taj korisni sadržaj “približiti” vašem potencijalnom zainteresovanom čitaocu. U pitanju je metod kreiranja sadržaja tako da on bude optimizovan za pretraživače.

Optimizacija sadržaja bloga o roditeljstvu za Google – šta je SEO?

SEO – to jest Search engine optimization, je optimizacija sadržaja za Gugl pretržaivač. Proces optimizacije sadržaja vašeg bloga za pretraživače je upravo poput razmeštanja proizvoda u marketu – onaj rezultat pretrage koji je “prvi na Guglu” je proizvod koji ćete naći na polici u ravni očiju i za koji je daleko veća verovatnoća da će biti kupljen od nekog koji nije lako vidljiv.

Kako mnogi roditelji teme za koje su zainteresovani najpre pretražuju na Gugl pretraživaču, jasno je zašto je kreiranje optimizovanog sadržaja za ovaj pretraživač koristan alat kada je reč o kreiranju uspešnog bloga o roditeljstvu. 

Iako je u pitanju široka oblast, večito puno novih aktuelnosti, na vašu sreću – sav potreban materijal o optimizaciji sadržaja za Gugl pretraživač možete naći upravo na Guglu. Posvetite dovoljno vremena učenju, jer će vam se na kraju isplatiti višestruko.

Redovnost objava na blogu – kako voditi uspešan blog o roditeljstvu?

Ukoliko želite da zaista budete uspešan bloger – vaš novi hobi ili posao morate shvatiti zaista ozbiljno. Posedovanje i održavanje uspešnog bloga o roditeljstvu mora ići uz discilinovan i kontinuiran rad – kako u vidu usavršavanja, tako i u vidu redovnog obajvljivanja sadržaja, odgovaranja na komentare i slično.

Organizujte raspored svojih blogerskih obaveza i ciljeva. “Uhvatite” trenutke u toku dana – tokom pauze za ručak, pred spavanje ili ranom zorom, kako biste svakoga dana na usavršavanju vašeg bloga radili barem sat vremena dnevno.

Izuzetno je važno da sprečite situaciju u kojoj će čitalac zainteresovan za sadržaj vašeg bloga o roditeljstvu biti razočaran kada ne naiđe na novi tekst u momentu kada ga očekuje. Redovnost je važna kako bi vaši čitaoci uvek bili sigurni da ih na vašem blogu čeka novi zanimljiv ili poučan sadržaj, te se u isto vreme vraćali da ga čitaju.

Društvene mreže su takođe koristan alat da “uvek budete prisutni” za svoju publiku, kao i da se sa njom još bolje povežete. Društvene mreže vam omgućavaju da povremeno okačite sliku ili snimak spontanog događaja o kojem ćete pisati uživo. Vaši verni pratioci će rado želeti da pročitaju nešto više na interesantnu temu o kojoj su prethodno videli i dokaz istinitosti.

Započinjanje bloga o roditeljstvu podrazumeva obavezu koja će vam oduzeti poprilično vremena, ukoliko želite da u tome zaista budete najbolji što možete. Zato je vođenje uspešnog bloga rezervisano za one roditelje koji u tome zaista uživaju, iskreno vole pisanje i ostale blogerske zadatke doživljavaju poput svoje “sigurne oaze”.

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni, kao i da vam je proces vođenja uspešnog bloga o roditeljstvu jasniji. Dakle, u pitanju je dug put – ali se upornima isplati.

Podeli sa prijateljima: