Food blogeri – koja hrana je najčešće u fokusu blogera iz Beograda?

Blogovi su odličan način komunikacije i iskazivanja mišljenja svih onih koji imaju da podele nešto zanimljivo. 

Ovaj vid plasiranja informacija nije zaobišao ni hranu u Beogradu, pa se tako mnogi food blogeri odlučuju za posetu restoranima i ocenjivanju raznih kuhinja, kako bi svojoj publici da li preporuke za odličan obrok.

Food blogeri koriste razne digitalne platforme, kako bi svojoj publici predstavili raznoliku hranu svetske i domaće kuhinje.

Tako su platforme koje su najčešće u fokusu društvene mreže za deljenje vizualnog sadržaja pripremanja i izgleda hrane, kao i blogovi gde se kroz duži tekstualni sadržaj daju svojevrsne personalizovane recenzije.

U nastavku teksta saznajte više o tome koja je omiljena hrana među food blogerima u Beogradu.

Pica – jednostavna za pripremu i neodoljivog ukusa

Najjednostavniji oblik pice potiče još iz italijanske regije Kampanja i prvi recepti su u fokusu imali debelo testo preliveno raznim sosevima od paradajza, sira, belog luka i inćuna.

Vremenom se sa raseljavanjem italijana svuda po svetu pročulo za ovaj recept, koji je u svojoj srži ostao isti, ali je isto tako veoma napredovao zbog čega je pica postala omiljena hrana mnogih beograđana koji žele jednostavan obrok i savršen guilty pleasure.

Picerije u Beogradu nude zaista bogat izbor svim stanovnicima glavnog grada Srbije, turistima, kao i food blogerima koji žele da podele svoja isksutva o raznovrsnim ukusima pice.

Iako je priprema pice u osnovi ista, odnosno sastoji se od testa i priloga, pa se sve to lepo zapeče i servira, zapravo postoje mnoge razlike u detaljima. One se pre svega ogledaju u debljini testa, njegovoj sadržini, prilozima koji idu preko kore, kao i u načinu pripreme.

Sve su ovo elementi koji razlikuju jednu picu od druge, dok se svaki restoran trudi da napravi što originalniji recept za prave ljubitelje ovog italijanskog specijaliteta.

Meksička hrana – egzotična jela prepoznatljiva u svetu

Meksička kuhinja jedna je od najpopularnijih širom sveta sa svojim neverovatnim kombinacijama ukusa i vinom po želji

Zbog egzotike koju nosi sa sobom, restorani meksičke hrane našli su se na top listama food blogera iz Beograda koji jedva čekaju da se otvori neko novo i originalno mesto, nalik na onim u svetskim metropolama.

Zamislite spoj tradicionalnih recepata Asteka i Maja sa kombinacijom trendova srednjovekovne španske kuhinje, koje su sa sobom doneli kolonijalisti iz ove zemlje. 

Rezultat su recepti sastavljeni od namirnica kao što su kukuruz, pasulj, tikva, ljuta papričica, čokolada, vanila, avokado, papaja, ananas, kikiriki, piletina, teletina i mnogi drugi. Sve se to jede uz tortilju koja predstavlja meksičku varijantu hleba i tako ublažuje kombinacije raznih ukusa i daje im poseban šmek.

Pored tradicionalnih jela koje možete probati u odabranim restoranima, širom sveta i kod nas se pojavila i brza hrana Meksika poput naćosa, buritosa, fahita, takosa.

Kineska hrana – spoj nespojivog i odličan način za eksperimentisanje

Kineska i uopšteno azijska hrana je oduvek bila izbor svih onih koji žele da eksperimentišu i tako probaju različite ukuse ukombinovane u jednom tanjiru.

Potrebno je praviti razliku između prave kineske kuhinje i restorana brze hrane čiji su specijaliteti izvorno sa Dalekog istoka ali značajno prilagođeni za gurmane Evrope i ostatka sveta. 

U tome će vam naravno pomoći food blogeri u poseti prestižnim restoranima kineske, azijske i japanske kuhinje, dok će neki od njih samostalno pokušati da naprave specijalitete i podele sopstvene utiske, u čemu že im pomoći vizuelni identitet bloga.

Zanimljivo je kako je na kinesku kuhinju uticao spoj tradicionalnih namirnica Kine poput pirinča, šećerne trske, soja sosa, crnog pasulja, testetina. Na to možemo dodati uticaj povrća i voća pristiglih iz Indije, jagnjetine i pačetine od mongolskih plemena i na sve to dodatak namirnica koje su evropljani dodali u bližoj istoriji.

Libanska hrana – spoj mediteranskih ukusa

Libanska hrana je sama po sebi specifična zbog geografskog položaja na kome se nalazi, s obzirom da je ovaj deo sveta tradicionalno mesto sudara kultura, pa samim tim i namirnica. 

Ono što krasi libansku kuhinju jesu lagani, niskokalorični i raznovrsni obroci, kao i kombinacija ukusa Istoka i Zapada. Možda i ne postoji bolji spoj za posetu food blogera koji će na pravi način umeti da strastvenim ljubiteljima hrane predstave najbolja jela.

Meso nije glavni fokus libanske kuhinje, dok ćete u restoranima najčešće pronaći piletinu i jagnjetinu. Ono što će vas verovatno oduševiti i nešto zbog čega restorani ove kuhinje jesu na glasu, jeste šarenoliko i živopisno meze tradicionalno posluženo u malim posudama.

Salate, meso i riba su nešto što ne smete propustiti ukoliko se odlučite za posetu restoranu libanske kuhinje, sa čime ćete se verovatno upoznati i kroz praćenje sadržaja poznatih blogera. 

Ono što je novina je charcuterie board u savršenom pakovanju za sve ljubitelje sireva najoriginalniji u Beogradu Slančiz ketering. Spojem slanih i slatnih svetova od ukusnih namaza do zdravih džemova preko koštunjavog i svežeg voća, bogatim kusima budi nepce svakim zalogajem.

Food blogeri pored tekstualnog sadržaja koriste i video formate (vlog), na svojim društvenim mrežama i blog tekstovima, zahvaljujući čemu žete se još živopisnije upoznati sa kulturom pripreme i serviranja raznih jela. Dobićete pravi utisak sa lica mesta o kompletnom ugođaju tokom posete nekom od restorana koji budu preporučeni. Prijatno!        

Podeli sa prijateljima: