intervju najava post-min(1)

Intervju sa Igorom Ristovskim (Igor Witch)

Pre svega hvala Vam na pruženoj šansi i poverenju.

Koji je prvi roman koji ste pročitali i da li vam se dopao? Kako je rasla Vaša ljubav prema knjigama?

Prvi roman sam kupio od svojih prvih zarađenih para na koje sam bio jako ponosan, jer sam bio jako mlad. U pitanju je bio roman “Koliba” autora Vilijema Pol Janga. Pomoću pouka te knjige sam naučio dosta toga, najpre o sebi, a i o drugima. Svaka knjiga pruža ljubav, do čoveka je da li će tu ljubav prihvatiti.

Kako ste odlučili da napravite instagram stranicu?

Kada sam bio u nekoj vrsti depresije zbog raznoraznih životnih problema, knjiga je sasvim slučajno postala moj spas koji me je izdigao sa tog dna. Smatrao sam da bi bilo sebično sa moje strane ukoliko to ne bih negde podelio sa drugima. Sve je krenulo sasvim slučajno krajem 2015-te godine kada sam postavio prvu fotografiju. Zapratio sam dosta knjigoljubaca, kao i oni mene, i za kratko vreme smo stvorili jednu veliku bookstagram zajednicu. Mi smo kao jedna porodica.

Da li ste očekivali dosadašnje rezultate?

Ni u ludilu!
Od samog starta sam privlačio dosta ljudi svojim britkim jezikom, iskrenošću pre svega. Ne plašim se da podelim svoje negativno mišljenje o nekome ili nečemu. Nisam osoba koja voli da sudi o drugima, ali nas zaista ima raznih. Čovek najpre treba biti iskren prema samom sebi. Mnogi ne umeju da se suoče sa mnom, te često puta nekome uveličam blok listi, ali me to ne dotiče. Ja znam koliko vredim.

Da li Vam se dopada saradnja sa domaćim autorima i kojeg domaćeg pisca biste izdvojili kao nekog sa kim je najlepša saradnja ostvarena?

Nakon dve godine širenja ljubavi prema čitanju, shvatio sam da slike nisu dovoljne. Pošto je naša booktube zajednica jako mala, pre devet meseci sam snimio svoj prvi video. Tada se rodio kanal “Igorove Recenzije”. Za kratko vreme sam i tu zapažen svojom iskrenošću, duhovitošću i načinom na koji sve to radim. Da mi je neko rekao da je naša država ovoliko bogata književnim talentima, ja mu ne bih verovao! Mi zapravo nismo ni svesni toga, zato jako zameram ljudima koji ne pružaju šansu njima, već čitaju strane autore. Svaka čast njima, ali domaće je domaće. Bilo bi sebično sa moje strane kada bih izdvojio samo jednog. Volim kada pisac ume da ceni moj trud i rad, zalaganje i moje vreme posvećeno njemu. Ne volim službeni ‘hvala’ , već ono koje dođe iz srca. Na mom you tube kanalu možete videti video snimke gde prikazujem dosta knjiga domaćih autora. Velika mi je čast da su oni pre svega dobri ljudi, to su: Ksenija Pešić, Uroš Timić, Biljana Alavanja, Tamara Simeonović, Sanja Vukosavljević, Dalibor Ćulibrk i Marija Miketić! Moram da napomenem da prezirem nezahvalne autore, sebične i pohlepne. Drago mi je da se takvima karijera brzo završi.

Preporučite nam 5 naslova za zimu?

Zahvaljujući četvorki koju čine Sidni Šeldon, Gijom Muso, Nora Roberst i Danijela Stil, još više sam zavoleo čitanje. Tako da ću ovog puta njihova dela preskočiti, jer svi znaju za njihove knjige. Moja top lista za predstojeću zimu je:

1. Vilijem Pol Jang – Raskršća.
2. Danijela Tali – Dobra vila.
3. Džejms Boven – Ulični mačak Bob.
4. Albert Kami – Kuga.
5. Lijan Morijarti – Moje zlato spava.

 

Još recenzija o poznatim naslovima možete pročitati i na Instagramu @igor_witch

Podeli sa prijateljima: