Intervju sa Martinom Stamenkovićem | BLOGER FEST
PRIJAVI SE
Blog zajednica za ceo Balkan
Blog zajednica za ceo Balkan
bf-intervju-sa-martinom-stamenkovicem
Mladi umetnik iz Čačka Martin Stamenković  osvojio je  zlatnu medalju u Luksemburgu za fotografiju portreta njegovog brata. A kako je postao tako uspešan, odlučio je da podeli sa nama i pritom inspiriše  još nekog  instablogera.   Da li se sećaš prve fotografije koju si ufotkao?
 • Da, naravno da se sećam… U proleće 2013. godine procvetalo je drvo Japanske Trešnje u mom dvorištu. Očevim telefonom sam fotkao cvet i dan danas je čuvam… To je zaista poseban trenutak u mom životu.
  Čije si savete slušao kada je u pitanju stvaranje fotografije?
 • Najviše sam slušao savete mojih kolega iz foto kluba, ali sam dosta i sam naučio. Mogu reći da stvaram svoj pravac.
  Da li si imao ponude za fotografisanje koje si odbijao i koje su to ponude bile? Kakvom fotografijom se nikada ne bi bavio?
 • Imao sam ponude, naravno. Imao sam mnogo ponuda za žurke, svadbe i veselja poput 18-tih rođendana… To je nešto što uvek odbijam… I odbijam često ljude koji su nekulturni i bezobrazni.
  Pored fotkanja, koja je druga stvar za koju bi mogao da kažeš da si profesionalac?
 • Ceo svoj život sam u sferi umetnosti. Od malena tj. od svoje treće godine volim biljke i može se reći da mi botanika veoma dobro ide… Obožavam šminku i dizajn i time se često bavim. U principu sve što mi je potrebno za savršenu fotku!
  Koju poznatu ličnost (ne moraš da navodiš domaću ;)) nikada ne bi fotografisao i zbog čega? Koju istorijsku ličnost bi voleo da fotografišeš?
 • Nisam razmišljao o tome, pa i ne mogu dati odgovor. Ali od istorijskih licnosti Nefertiti i Kleopatru. Takođe bih voleo da sam živeo u vreme kada je Trojanska Helena, zbog koje je i vođen rat, živela…
  Kako vidiš sebe za 5, a kako za deset godina? Planiraš li da se i dalje baviš fotkanjem? Gde nalaziš danas inspiraciju za fotografisanje?
 • Vidim sebe kao uspešnu i uticajnu osobu koja svakim danom stvara nešto novo i koja zapanjuje ljude svojim radom i svojom pojavom. Želim da postanem umetnik u celini.
  Da moraš da se odrekneš fotografisanja, koja je poslednja fotografija koju bi uslikao?
 • Uh, teško pitanje. Mislim da bi to bila fotka sa mora, kada sam napravio modela u sirenu.
  Postoji li stvar zbog koje se kaješ kad je fotografija u pitanju, a postoji li stvar na koju si posebno ponosan? Kada si bio najsrećniji u karijeri?
 • Srećan sam svaki dan, i svaki dan sam zadovoljan sobom i svojim radom, naravno uvek ostavljam mesto za usavršavanje. Nemam trenutaka kada sam razočaran… Volim svoj posao i sebe.
  Da dobiješ ponudu da fotografišeš nešto što ne voliš ili što ne spade u tvoj opis interesovanja, kakav bi kompromis napravio?
 • Pa na žalost, imam takvih situacija često, i obično određene uslove smeštaja ili bilo sta slično tome, i određen honorar.
  Na koji deo fotografske opreme si posebno ponosan što poseduješ i šta te je naročito usrećilo kada si nabavio / kupio i zbog čega?
 • Jao, ja stvarno ne bolujem od skupe opreme jer sam zaključio da je najmanje do opreme već do onoga šta vidis i šta zelis da pokažeš… Smatram da imam prosečnu opremu, a mnoge fotke sam i napravio telefonom.
  Danas se skoro svako ko nabavi profi aparat može nazvati fotografom. Šta je ono što izdvaja profesionalca od amatera?
 • Da, danas su svi fotografi. Pa, izdvaja ih mašta i umetnost. Umetnost i talenat se ne mogu nikad kupiti niti stvoriti, to je prosto ono sa čime se rodite.
  Jedno malo drugačije pitanje: da li bi ušao u rijaliti, za koju cifru i kako komentarišeš svet poznatih danas?
 • Nema šanse, ne bih ušao ni u jedan rijaliti osim možda u Survivor jer mi je totalno drugačiji koncept i doživljaj. Svet poznatih danas u koji nažalost i mene svrstavaju, je užasan i toliko jadan. Žao mi je što postoji toliko netalentovanih i glupih ljudi na koje se mladi uzore. Ja se trudim da pokažem da ima i nas drugačijih, vredni pažnje.
  Koji je najlepši kompliment koji si dobio u svojoj fotografskoj karijeri?
 • Jao dobijam ih svaki dan, ali najviše me obraduju osobe kojima sam pomogao svojim fotkama, u cilju razbijanju kompleksa i prihvatanju sebe onakav kakav jesi. To su stvari za koje živim.
  Za kraj: Šta bi poručio blogerima/instablogerima koji se upuštaju u svet fotografije?
 • Pa nemam mnogo da im poručim, sem da dobro razmisle kako ne bi bacali novac ako ih to zaista ne interesuje i da razmisle koji im je cilj.