Intervju sa Martinom Stamenkovićem | BLOGER FEST
Blog zajednica za ceo Balkan
bf-intervju-sa-martinom-stamenkovicem

Mladi umetnik iz Čačka Martin Stamenković  osvojio je  zlatnu medalju u Luksemburgu za fotografiju portreta njegovog brata. A kako je postao tako uspešan, odlučio je da podeli sa nama i pritom inspiriše  još nekog  instablogera.

 

Da li se sećaš prve fotografije koju si ufotkao?

 • Da, naravno da se sećam… U proleće 2013. godine procvetalo je drvo Japanske Trešnje u mom dvorištu. Očevim telefonom sam fotkao cvet i dan danas je čuvam… To je zaista poseban trenutak u mom životu.

 

Čije si savete slušao kada je u pitanju stvaranje fotografije?

 • Najviše sam slušao savete mojih kolega iz foto kluba, ali sam dosta i sam naučio. Mogu reći da stvaram svoj pravac.

 

Da li si imao ponude za fotografisanje koje si odbijao i koje su to ponude bile? Kakvom fotografijom se nikada ne bi bavio?

 • Imao sam ponude, naravno. Imao sam mnogo ponuda za žurke, svadbe i veselja poput 18-tih rođendana… To je nešto što uvek odbijam… I odbijam često ljude koji su nekulturni i bezobrazni.

 

Pored fotkanja, koja je druga stvar za koju bi mogao da kažeš da si profesionalac?

 • Ceo svoj život sam u sferi umetnosti. Od malena tj. od svoje treće godine volim biljke i može se reći da mi botanika veoma dobro ide… Obožavam šminku i dizajn i time se često bavim. U principu sve što mi je potrebno za savršenu fotku!

 

Koju poznatu ličnost (ne moraš da navodiš domaću ;)) nikada ne bi fotografisao i zbog čega? Koju istorijsku ličnost bi voleo da fotografišeš?

 • Nisam razmišljao o tome, pa i ne mogu dati odgovor. Ali od istorijskih licnosti Nefertiti i Kleopatru. Takođe bih voleo da sam živeo u vreme kada je Trojanska Helena, zbog koje je i vođen rat, živela…

 

Kako vidiš sebe za 5, a kako za deset godina? Planiraš li da se i dalje baviš fotkanjem? Gde nalaziš danas inspiraciju za fotografisanje?

 • Vidim sebe kao uspešnu i uticajnu osobu koja svakim danom stvara nešto novo i koja zapanjuje ljude svojim radom i svojom pojavom. Želim da postanem umetnik u celini.

 

Da moraš da se odrekneš fotografisanja, koja je poslednja fotografija koju bi uslikao?

 • Uh, teško pitanje. Mislim da bi to bila fotka sa mora, kada sam napravio modela u sirenu.

 

Postoji li stvar zbog koje se kaješ kad je fotografija u pitanju, a postoji li stvar na koju si posebno ponosan? Kada si bio najsrećniji u karijeri?

 • Srećan sam svaki dan, i svaki dan sam zadovoljan sobom i svojim radom, naravno uvek ostavljam mesto za usavršavanje. Nemam trenutaka kada sam razočaran… Volim svoj posao i sebe.

 

Da dobiješ ponudu da fotografišeš nešto što ne voliš ili što ne spade u tvoj opis interesovanja, kakav bi kompromis napravio?

 • Pa na žalost, imam takvih situacija često, i obično određene uslove smeštaja ili bilo sta slično tome, i određen honorar.

 

Na koji deo fotografske opreme si posebno ponosan što poseduješ i šta te je naročito usrećilo kada si nabavio / kupio i zbog čega?

 • Jao, ja stvarno ne bolujem od skupe opreme jer sam zaključio da je najmanje do opreme već do onoga šta vidis i šta zelis da pokažeš… Smatram da imam prosečnu opremu, a mnoge fotke sam i napravio telefonom.

 

Danas se skoro svako ko nabavi profi aparat može nazvati fotografom. Šta je ono što izdvaja profesionalca od amatera?

 • Da, danas su svi fotografi. Pa, izdvaja ih mašta i umetnost. Umetnost i talenat se ne mogu nikad kupiti niti stvoriti, to je prosto ono sa čime se rodite.

 

Jedno malo drugačije pitanje: da li bi ušao u rijaliti, za koju cifru i kako komentarišeš svet poznatih danas?

 • Nema šanse, ne bih ušao ni u jedan rijaliti osim možda u Survivor jer mi je totalno drugačiji koncept i doživljaj. Svet poznatih danas u koji nažalost i mene svrstavaju, je užasan i toliko jadan. Žao mi je što postoji toliko netalentovanih i glupih ljudi na koje se mladi uzore. Ja se trudim da pokažem da ima i nas drugačijih, vredni pažnje.

 

Koji je najlepši kompliment koji si dobio u svojoj fotografskoj karijeri?

 • Jao dobijam ih svaki dan, ali najviše me obraduju osobe kojima sam pomogao svojim fotkama, u cilju razbijanju kompleksa i prihvatanju sebe onakav kakav jesi. To su stvari za koje živim.

 

Za kraj: Šta bi poručio blogerima/instablogerima koji se upuštaju u svet fotografije?

 • Pa nemam mnogo da im poručim, sem da dobro razmisle kako ne bi bacali novac ako ih to zaista ne interesuje i da razmisle koji im je cilj.

 

 


Uskoro se čitamo sa još zanimljivih intervju-a, ukoliko želite da intervjuišemo nekog posebno – pišite nam u komentaru.

Podeli sa prijateljima:

Autor: BLOGER FEST

BLOGER FEST je posvećen svim blogerima i instablogerima na Balkanu. Zabavno-edukativnog karaktera je i ima za cilj da pomogne blogerima da ostvare svoj san.

bf kartica

bfkarticabanner

blogovanje

kako poceti blog zaraditi blog

Kategorije

Newsletter

Počni odmah

zarada od bloga?

korisno za tvoj blog

saveti-za-blog-ideje-korisni-saveti

nauči wordpress

wp-korak-po-korak-ebook-vodic