Kako napraviti backup -kopiju WordPress bloga ?

Koliko puta vam se desilo da ste nešto “zabrljali” na blogu? Zato je korisno da uvek imate spremnu kopiju tj. backup bloga. A onda u samo par klika vratite sve kao što je bilo.

Šta je zapravo backup ?

Odgovor je prilično jednostavan – to je kopija vašeg postojećeg bloga. Uz pomoć ove kopije nećete imati stresa kada se “nešto desi” sa vašim wordpres sajtom, jer su svi podaci sačuvani.

Backup je polisa osiguranja kada je vaš blog u pitanju. On je sigurnost svega što ste radili do sada, čuva se na tajnom mestu u folderu na kompjuteru a neki ga čuvaju i na USB ili externom hard disku, izbor je na vama.

Backup se inače sastoji od dva dela: prvi deo su fajlovi tu spadaju tema, plugini, fajlovi, skripte, audio, video zapisi, fotografije.. Oni prave strukturu sajta i njegovu funkcionalnost. Drugi deo je MySQL baza koja skladišti blog postove, komentare, subscribere i druge opcije koje ste dodali kao admin.

Većina blogera napravi backup samo kada neka situacija “prisili” odnosno kada im neko hakuje i ubaci virus ili kada zabrljaju sa temom i pluginima koji nisu kompatibilni pa nastane mali haos. Zapravo backup bloga možete napraviti kada imate neki velik skok u blogu (veliku izmenu tema ili plugina), ili na 6/12 meseci. Naši članovi su uvek bezbedni i mogu mirno spavati, jer mi vodimo računa o njihovim blogovima kao i naši hosting partneri.

Postoje više načina da napravimo backup – kopiju bloga

1. način: kroz cPanel

Ovde možete napraviti ceo backup naloga ili parcijalno foldera po želji koristeći cPanel backup wizard, ali ovde vam je potrebno malo predznanje baze podatka jer sve ove stvari radite ručno.

Ovo može biti zeznuto ako prvi put radite tj. nikada ranije se niste susreli sa cPanelom ili hosting platformom (prepustite onima koji to znaju) jer se može desiti da vam blog ne radi, odnosno baza ne bude dobro povezana i slično. Možda je ovo teži način backup-a za početnike.

2. način: automatski uz pomoć plugina

Kada se ulogujemo u WordPress dashboard sa leve strane u meniju kliknemo Plugins > Add New a u polju za pretragu upišemo: “all in one” i pojaviće se plugin All-in-One WP Migration koji ima preko 2 miliona aktivnih instalacija.

Kada smo instalirali All in one WP migration plugin on će se pojaviti u levom meniju i možemo da biramo EXPORT (kada pravimo backup) IMPORT (kada vraćamo backup).

Takodje on čuva kopiju bloga pa je možemo koristiti i kasnije kao na slici ispod.

Evo kako da napravimo novi backup tj kopiju bloga. Izaberemo opciju EXPORT i izaberemo EXPORT TO – FILE (kad želimo da kopiju preuzmemo i sačuvamo na računaru).

Kada završi sa očitavanjem samo kliknemo i preuzmemo kopiju bloga na računaru.

A kada želimo da vratimo stari backup bloga onda idemo opcija IMPORT i dodamo fajl backupa sa računara.

WordPress plugin All in One WP Migration je besplatan ali ima neka ograničenja što se tiče veličine bloga tj fajla ukoliko vam treba extenzija plugina kako bi mogli dodati i do 512 MB preuzmite free sa linka: https://import.wp-migration.com/ ili nam se pišite a mi ćemo vam dodati Unlimited extenziju plugina po potrebi.

Evo još nekoliko WordPress plugina za backup:

Ima puno verzija od kojih su neke kompletno free a neke se plaćaju 20-50$ . Za potrebe bloga čiji fajlovi nisu veći od 512 MB dovoljno je da koristite plugin All in One WP migration, a ukoliko vam treba više prostora kontaktirajte nas.

Podeli sa prijateljima: