kako-popraviti-greske-kada-promenis-wordpress-temu

Kako popraviti greške na blogu kad promenim temu

Kako bi razumeli i pronašli greške na blogu koje želimo popraviti pogledajmo prvo koje su tačno to greške i gde se one nalaze. Ako znamo da je vizuelni izgled važan kod bloga zamislite tek koliko je funkcionalnost istog važna.

Koje su to greške kad promenim WordPress temu ?

 • brišu se svi custom kodovi koji su dodati
 • deaktivira se Google Analytics kod za praćenje
 • Facebook Pixel kod za marketing
 • Webmaster code za SEO
 • i drugi

Kako da pronadjem gde da dodam kod?

Kada se ulogujemo u naš WordPress blog sa leve strane u meniju kliknemo na Apperance > Theme Editor jer se tu nalaze kodovi teme izmedju ostalih i <header> <footer> fajlovi koji su nam potrebni.

Sada tražimo prvo <header> kod jer se uglavnom nalaze svi kodovi koji nam trebaju. Sa desne strane tražimo header.php i kliknemo.

Otvoriće vam se prozor sa kodom nalik na slici ispod. Odmah nakon naredbe <head> dodajete html kod Google analytics, Facebook pixel ili koji vam već nedostaje.

Isti princip važi i za <footer> gde ćete kliknuti u desnom meniju na footer.php i kada vam otvori prozor kod postavljate ispred poslednje naredbe </footer> znak “/” označava da se tu naredba završava. Pogledajte sliku ispod:

Kako da znam da li sam izgubio kod koji mi treba?

Jednostavno, ukoliko vam GA ne očitava posete na sajtu, ukoliko kada radite marketing faceboko izbacuje pixel grešku logično je da nešto nije u redu i da kod nedostaje.

Mudro biraj temu za blog na početku

Temu biramo tako što u levom meniju izaberemo Apperance > Themes a onda kliknemo na dugme Add New . Ukoliko vam treba dodatna pomoć ili detaljnija uputstva za WordPress obavezno pročitajte ovaj post: WordPress za početnike .

Nakon što kliknete na Add New dugme otvoriće vam se prozor kao na slici ispod:

Ovde birate vašu novu temu, ukucavanjem reči koju želite u pretragu, ili pogledajte izbor popularnih tema. Napomena: neke teme su FREE potpuno dok neke daju free verziju ali imaju i premium unutar, u slučaju da vas zbuni kada pogledate demo neke teme a onda kad instalirate vidite da nemate sve opcije – to je samo zato što su kao free verziju dali otključane neke opcije a ne sve.

Zato je najbolje da prvo testirajte temu, pogledajte demo teme pre nego je skinete neka će dati link do DEMO-a dok ćete neke naći na guglu kad ukucate naziv + demo. Videćete ukoliko vam odmah nude nešto PRO za toliko $ onda znajte da je ono što ćete dobiti kao free instalaciju ograničeno. Ne brinite ima dosta besplatnih WordPress tema za vaš blog.

Na šta da obratim pažnju kad biram temu?

Da ona sadrži sve one elemente koje želiš na svom blogu. Da li je to sidebar desno, levo, da li je to header baner, da li je boja, dugme, način na koji se prikazuju postovi, estetika i slično.

Testiraj teme pre nego počneš sa blogovanjem, razmisli malo više u budućnosti tvog bloga i savetujemo da ostaneš pri toj temi koju odabereš duže vreme *osim ukoliko tvoj blog napreduje u biznis i imaš stvari koje su nužne da se promene a trenutna wordpress tema više ne podržava ili nema opcije koje ti trebaju.

Par stvari koje mogu olakšati izbor wordpress teme je da posmatrate i uzmete u obzir kako vaš blog izgleda na mob kao i na desktopu jer većina poseta jeste upravo preko mobilnih uredjaja Ukratko obratite pažnju na preglednost:

 • menija (navigacije bloga)
 • socialnih ikona / share widget ukoliko vam je potreban
 • pozicija logotipa
 • pregledan i čitljiv font
 • da se tema dovoljno brzo očitava
 • raspored / layout blog dela


Mnogo važnije je šta je ono o čemu ćete pisati, da li su to teme koje zadržavaju vašu publiku i posetioce. Kvalitetnu publiku ćete uvek zadržati dobrim slikama i tekstom odnosno samim sadržajem više nego temom. Da ne shvatite ovo pogrešno -tema je važna kako bi istakla vaš content.

Ukoliko želiš da se više posvetiš pisanju a ostale tehničke stvari ostaviš nekom drugom, sve što ti treba je BFkartica. Ne samo da si postao deo blog zajednice već imaš ceo stručan tim koji ti stoji na raspolaganju da uspeš u blogovanju.

bfkartica-baner-kupi-2020-1

Kako da obrišem temu u WordPress-u ?

Sa leve strane manija u Dashboard-u kliknite na Apperance > Themes i tu pronadjete temu koju želite da obrišete (delete).

Kliknite na temu koju želite da obrišete i otvoriće vam se prozor u kome imate u donjem desnom uglu “Delete”.

Podeli sa prijateljima: