Monetizacija-bloga-affiliate-marketing +zarada-recenzije-proizvoda

Monetizacija bloga uz affiliate marketing + zarada od recenzije proizvoda

Reklama na blogu se može naplatiti kroz više načina: baner, affiliate link, brand awareness, promo post na blogu, recenzije proizvoda i drugo. u ovom postu ćemo više objasniti monetizaciju kroz affiliate network i kako zaraditi od recenzija na blogu.

Kako se naplaćuje blog ?

Baner na blogu obično možete naplatiti shodno broju poseta. Primera radi recimo da imaš 30,000 poseta mesečno na blogu mogla bi naplatiti možda 150 EUR za baner (slika, gif, html), opet ova cifra dosta varira iz nekoliko razloga: 

 • Demografija ciljne grupe (godište, pol…)   
 • Kategorija (niša)
 • Da li je tvoja publika specifična ?
 • Procenat konverzije 
 • Koji je cilj banera (klik, brand awareness ili?)
 • i drugo

Na osnovu ovoga zaključujemo da cena zavisi od mnogo parametara – uključujući i tebe. Važnije od bilo koje cene jeste da sve na tvom blogu ima koristi za tvoju publiku – jer to je pravi win/win.

Pišete recenzije proizvoda na blogu? Čitaj dalje…

Zarada od reklama na blogu

Kao što smo već spomenuli postoji nekoliko načina da monetizujete svoj blog a ovo su jedni od najčešćih načina zarade:

 • baner (slika, gif, html)
 • affiliate network
 • Google AdSense
 • promo tekst
 • vaš proizvod (ebook, konslutacije…)

Reklama na blogu može biti u vidu teksta, slike, ili čištog linka. Koji god način izabrala važnije je da nikada ne spamuješ svoju publiku zarad novca, ne treba prihvatiti saradnju ukoliko je ona ne-relevantna za tvoju publiku. Zašto? Jer ukoliko reklama nije namenjena tvojoj publici onda i efekat iste neće biti sjajan.

Pokušaj da budetš kreativna i ukoliko baš želiš saradnju jer se tebi dopada proizvod ili je to možda prva saradnja sa brendom da im predložiš način/metod koji će im dati rezultate i jednako biti zanimljiv za tvoju publiku.

Možda oni predlože jedan proizvod a ti znaš da će bolje proći neki drugi koji imaju, nemoj se plašiti da predložiš promenu jer ipak ti najbolje poznaješ svoju publiku.

Affiliate marketing = zarada od preporuke

Šta je affiliate marketing? To je jedan od najstarijih oblika digitalnog marketinga koji funkcioniše po principu preporuke. Vi uputite nekoga na neki proizvod/uslugu i kada obavi kupovinu vama sleduje odredjeni procenat od prodaje. Nekada je to  5%, 10% ili 50% zavisi od kompanije za koju radite.

Šta je i kako funkcioniše affiliate link?

To je link koji sa vašeg bloga vodi na neki externi sajt koji sadrži neki svoj ID (jedinstveni url kod) pomoću koga affiliate sistem gde ste se registrovali prati prodaju kroz taj jedinstveni link.

Primer affiliate linka:

Kada neko kupi određeni proizvod preko VAŠEG linka, vi dobijate procenat od prodaje. Neke kompanije i programi dozvoljavaju isplate tek nakon odredjenog iznosa dok druge nemaju min limit za isplatu.

Ukoliko ste u potrazi za stabilnim i dobrim hostingom mi preporučujemo naše sponzore i prijatelje festivala Unlimited a više o njihovoj ponudi pogledajte na linku ovde (ovo je isto affiliate link i ukoliko kroz njega poručite hosting ujedno ste pomogli i blog zajednicu).

www.alexandar-cosmetics.com

Zarada od recenzija na blogu 

Prilično je jasno kako možeš zaraditi pisanjem recenzija proizvoda, zar ne? Pišeš o omiljenim proizvodima i zaradiš, zvuči lako zar ne?

Sada se sigurno pitaš: “Zašto onda svi ne zaradjuju tako?” – Dobro pitanje. Da bi ostvarila procenat osim dobre recenzije proizvoda potrebno je da neko zaista taj proizvod i kupi (logično). 

Upravo je kod ovog krajnjeg koraka tj kupovine “problem”. Razmislimo malo o tome šta je na primer TEBI potrebni da kupiš neki proizvod/uslugu online? 

 • Da veruješ osobi koja ti preporučuje
 • Da sasvim jasno razumeš proizvod/uslugu
 • Da ti je prozvod/usluga zaista potrebna
 • Da proizvod/usluga rešava tvoj “gorući problem”
 • Verovatno ćeš se i dodatno raspitati o samom proizvodu/usluzi online
 • Da je proizvod/usluga finansijski isplativa za tebe

Upoznaj dublje svoju publiku, saznaj koje su njihove potrebe, problemi jer na taj način pišeš recenzije koje imaju smisla i koje će im zaista pomoći. Ne moraš prihvatiti recenziju neke kompanije ukoliko i sama ne veruješ u proizvod/uslugu – čuvaj svoju publiku!

blog-product-reviews-recenzije-proizvoda

Recenzije ne moraju uvek da budu šminka ili beauty proizvod. Često veći procenat zarade imaju usluge, web alati, programi i slično… 

Sve o čemu pišeš može biti monetizovano kroz neki vid affiliate marketinga. Ukoliko si sigurna da imaš savršen način da promovišeš odredjeni proizvod/uslugu koja će koristiti tebi i tvojoj publici pronadji na webu i obratiti se kompaniji sa ponudom.

Svaka kompanija ima primarni cilj – napraviti profit, čak iako nikada nisu saradjivali na ovaj način velika je veorvatnoća da će probati sa tobom.

Mali savet za kraj:

#1 Naslov recenzije nalik “Moji utisci o maskari xyz” neće dobro proći na guglu ukoliko želiš da posete organski dolaze svakodnevno na taj post. Više poseta bi imao naslov nalik “Evo zašto profesionalni šminkeri koriste maskaru xyz (recenzija)”.

Na edukacijama i blog radionicama naučićeš više o odabiru i analizi ključnih reči/ fraza za blog, kako da analiziraš podatke svoje publike i pronadješ idelane naslove za svoju nišu kako bi se tvoj postovi bolje rangirali u Google pretrazi. Više o članstvu i edukacija na linku ovde.

#2 Kako bi recenzija koju pišeš imala veće šanse da zaista konvertuje zaradu, pokušaj da u recenziji “prodaš link” umesto da samo linkuješ reč ka affiliate sajtu.

Na taj način posetilac bloga zna šta ga očekuje na tom linku, zašto mu je i da li mu je taj link potreban. Na taj način ćeš povećati šansu da klikne na link i napravi akciju tj zaista kupi proizvod koji preporučuješ.

#3 Podeli svoje iskreno mišljenje o proizvodu, sve dobre / loše strane proizvoda, budi specifična u opisima i dosledna sebi. Nemoj pisati običnu recenziju već pomozi svojoj publici i ponudi im korisne proizvode.

Postoji još puno načina da monetizuješ blog ali detaljnije o tome ćemo u narednim postovima, zato nas prati redovno i prijavi se na newsletter.

Pomozi da testiramo AdSense i klikni na baner ispod.

Hvala <3
Podeli sa prijateljima: