kako-postati-placeni-influenser-instagram-tiktoku

Kako postati plaćeni influenser na Instagramu i TikToku?

Influencer je engleska reč koja u prevodu znači „uticaj“. To znači da osoba čije je zanimanje influenser  ima armiju pratilaca na Instagramu i ogroman uticaj na iste. Influencer koristi pre svega internet platforme, kako bi komunicirao sa svojom publikom. Iako su na Balkanu jutjuberi možda poznatiji primer ove „profesije”, skoro svaka platforma ima svoje istaknute predstavnike a danas sve više njih se razvija i na TikTok-u.

Šta više, komunikacija ne mora da se vodi putem interneta. Često su uticajni stručnjaci, u stvari, autori stručnih knjiga, kreatori edukativnih sadržaja za razne teme, gde se sam njihov rad prati kao na primer: glumci, pop zvezde i druge javne ličnosti.

Influenseri se mogu podeliti u nekoliko kategorija:

  • VIP influenseri (preko milion pratilaca)
  • Makroinfluenseri (oko jedan milion pratilaca)
  • Srednji influenseri (oko sto hiljada pratilaca)
  • Mikroinfluenseri ( do 10.000 pratilaca)

Zašto kompanije sarađuju sa infuenserima?

Danas je postala uobičajena stvar da potrošači traže online informacije i iskustva o nekom proizvodu, pre nego što ga kupe. Zato sve veći značaj imaju iskustva korisnika, testimonijali, recenzije proizvoda i sl. Reklamiranje odavno nije priča o karakteristikama samog proizvoda, nego priča o zadovoljstvu krajnjih korisnika. Instagram marketing je samo deo priče u kojoj influenseri igraju bitnu ulogu, jer će ljudi radije kupiti proizvod ako ga preporuči neka uticajna ličnost nego na osnovu obične reklame.

Ko su mikro influenseri i zašto su potrebni svakom brendu?

Mikroinfluneseri su posebna vrsta jer dok veći influenseri spadaju u neku elitu, slavne ličnosti i vode život na visokoj nozi (ili tako izgleda), mikro influenseri su im približniji kao svakodnevni obični ljudi. Razlog tome je što mikroinfluenseri vode naizgled normalan, svakodnevni život i imaju realne probleme sa kojima se publika pre ispovećuje.

Tako nekad efekat prodaje bude veći saradnjom upravo kroz mikro influensere, još jedan od razloga jeste što je moguće posvetiti se svojoj publici u potpunosti kada je manji broj u pitanju dok je skoro pa nemoguće posvetiti se milion ljudi. Mikro influenseri imaju i specifičnu ciljnu grupu, što je dobar slučaj jer kompanije tačno mogu obuhvatiti velik deo targetovanih potencijalnih kupaca dok za razliku od influensera sa milion pratilaca je to mnogo širi spektar različitih ljudi.

Kada mikro influenseri preporuče proizvod ili uslugu, to deluje kao preporuka običnog čoveka. Ne liči na reklamu, samim tim i efekat je bolji.

Engagement rate je takođe veći u odnosu na veće influensere. Veći procenat publike će videti objavu od mikro influensera nego influensera sa milion pratilaca.

Šta rade influenseri?

Eksponiraju sebe i dele znanje u kome su stručni ili predstavljaju svoj neki hobi koji im ide od ruke.  Svakodnevno su aktivni na Instagramu i svaku svoju objavu unapred planiraju i osmišljavaju.

Primer ako vam nije jasan digitalan svet, moda, kuvanje ili bilo šta drugo – možete zapratiti nekog influencera iz te oblasti koja vas zanima i od njega saznati korisne informacije.

Kako zarađuju influenseri?

U inostranstvu, naročito u Americi mikro influenseri zarađuju mesečno 10.000$ pa i daleko više, dok je na Balkanu situacija nešto drugačija. U Srbiji recimo poznati mikroinfluenseri zarađuju od 700-800€ pa naviše. Angažuju ih razne kompanije ili brendovi za promociju svojih proizvoda i usluga.

Danas je angažovanje mikroinfluensera u promociji novih proizvoda na tržištu odlična poslovna odluka. U zavisnosti od pojedinačnih dogovora ugovori angažovanja mikro influensera su u većem procentu kratkoročni ali naravno da kada je neko savršen fit za određeni brend to se razvija u dogoročnu saradnju.

Kako početi kao infuenser?

Otvorite profil na Instagramu i/ili TikToku, odaberite nišu (niche – kategorija), kreirajte sadržaj za vašu publiku, budete aktivni i održavate komunikaciju sa vašom publikom. Dajte ljudima razlog da vas prate i svakodnevno se vraćaju na vaš profil.

Što je vaš sadržaj zanimljiviji i korisniji to će brže i rasti. Većina koristi i plaćeno oglašavanje kako bi što pre došla do svoje ciljne grupe i pojačala broj pratilaca na svom profilu. Ono što treba izbeći je kupovina lažnih pratilaca, čak i da vam pođe za rukom u nekom kratkom periodu kasnije će doneti samo probleme i moguće blokiranje i brisanje profila od strane Instagrama ili TikTok-a.

Podeli sa prijateljima: