kako-postaviti-baner-nablogu-zaraditi

Kako postaviti baner na blogu i zaraditi

Od samog početka bloga baner je predstavljao jedan od prvih načina zarade. Baner (eng. Banner, Advertising, Ad) je grafički prikaz (slika, gif ili html kod) koji se obično nalazi u sidebar-u bloga.

Kao što možete postaviti reklamu u novinama ili bilbordu, tako i na svom blogu možete postaviti reklamu (baner) i reklamirati klijenta.

Neke generalne dimenzije banera su: 728×90, 468×60, 234×60, 120×90, 300×300, 120×240 i 125×125 sve dimenzije su izražene u pikselima.

Kako postaviti baner na blogu ?

Ukoliko želiš da u WordPressu postaviš baner sliku u sidebar onda izabereš u Apperance > Widgets opciju sa leve strane “Text” i dodaš je u Sidebar , Footer odnosno gde god poželiš da se baner prikaže.

Kada odabereš poziciju i klikneš “Add Widget”, dodaje se sa desne strane i klikom na dugme “Add Media” možeš izabrati bilo koju sliku iz galerije ili dodati novu sa računara,

Ako je slika dodata treba je linkovati ka sajtu kom želimo (bilo da link vodi na nekoj stranici na blogu, neki externi sajt brenda ili Affiliate link), kliknemo na sliku i zatim na ikonicu “link” i dodamo link koji želimo.

Ukoliko imaš HTML kod baner koji ti je neka kompanija dala da postaviš za saradnju to možeš podesiti vrlo lako tako što kliknemu na karticu “Text” i samo dodamo HTML kod.

Na ovaj način možeš postaviti PNG, JPEG, GIF, i HTML baner na blogu vrlo lako.

Kako zaraditi od banera ?

Kada je baner na blogu u pitanju na Balkanu uglavnom naplaćuju mesečno, to znači da baner kompanije stoji na tvom blogu mesec dana za dogovorenu sumu.

Koliko naplatiti baner? Cena banera u svrhu saradnje sa nekim brendom zavisi od nekoliko parametara:

  • da li baner postavljaš kao affiliate link? ( znači da zaradjuješ tek kada neko kupi proizvod)
  • broj klikova
  • broj poseta na stranici

Svi ovi parametri su individualni od saradnje do saradnje. Najčešće je lakše naplatiti baner po broju mesečnih poseta.

Baner može služiti i da prodaš svoj proizvod/uslugu

Baner ne mora služiti samo da reklamiraš tuđe proizvode i usluge već i svoje. Ukoliko imaš online konsultacije ili prodaješ neki digitalni/fizički proizvod banerom linkuješ ka istom.

Takođe baner može služiti i u informativne svrhe kao na primer ovaj ispod. (klikni i preuzmi)

Podeli sa prijateljima: