sponsorisan-tekst-content-sponsored-blog-post-blogger-blogging

Kako zaraditi od teksta na blogu i koliko naplatiti sponzorisan tekst?

Sponzorisan tekst najčešće se koristi u svrhe native marketinga, gde linkujete određenu ključnu reč/frazu ka sajtu kompanije koja je sponzorisala isti. Funkcioniše tkao što kompanija plati tekst na vašem blogu.

Sve više kompanija se odlučuje na ovaj vid saradnje jer kroz vaše native tekstove dobiju vašu publiku, a kada vi nešto preporučite ljudima koji vam veruju i taj proizvod/usluga im je od koristi veća je šansa da će isti kupiti.

Kako funkcioniše dobar sponzorisan tekst?

Zamislite na primer da ste prijateljici rekli “Ako želiš da popraviš liniju i hraniš se zdravo savetujem da probaš program Tatjane Popović – tottally wellnes, ja ga i sama koristim i super sam zadovoljna rezultatima.”

Na osnovu tvog iskustva si preporučila njen program a tebi publika veruje i samim tim si ponudila konkrento efikasno rešenje za određeni problem, još bolje ako imaš neki affiliate link za tu svrhu. Važno je da nikada ne spamuješ svoju publiku stvrarima koje im nisu od koristi i utičeš da nešto kupe pošto-poto, napravićeš dugoročno sebi više štete no zarade.

Napisati dobar sponzorisan tekst koji će biti uspešan zahteva da poznajete copywriting i SEO jer će tako vaš tekst imati više poseta.

Druga strana ove priče jeste da kompanija pošalje svoj tekst koji ćete samo objaviti (ovo mogu tražiti i samo zbog linka), u tom tekstu su oni već linkovali reč/frazu ka njihovom sajtu. Pretpostavimo da njihovi copywriteri već prilagodili sadržaj za vašu publiku.

Proverite tekst od kompanije pre objavljivanja i potvrdite da nije duplikat tj. da isti nije već objavljen negde na internetu.

mali savet

Šta je copywriter?

Sve one reklame koje ti stižu na mail od neke kompanije pišu uglavnom copywriteri. Ali ne bave se svi copywriteri oglašavanjem. njihov posao nije brz i lak, takodje copywriter nije isto što i Copyright (zaštita autorska prava). Šta tačno rade copywriteri ?

 • naravno pišu tekstove za marketing kampanje, brošure, slogane, web sajtove i drugo
 • istražuju temu o kojoj pišu
 • dopunjuju i ispravljaju temu kako bi što bolje prilagodili čitaocu
 • lektorišu
 • upravljaju projektima
 • nalaze odgovarajuće slike i optimizuju ih za web (kako optimizovati slike za web? pročitaj post ovde)

Content writer je malo drugačiji od copywritera. Content writer kroz dobru priču povezuje i gradi poverenje sa publikom, dugoročno je isplatljiviji jer je benefit da pomogne publici pre svega.

Naplati svoje tekstove na blogu

Sada kad znaš više o tome kako funkcioniše copywriter i content writer primeni na svom blogu. Kako? Optimizuj svoje tekstove što bolje možeš a onda kroz analizu izdvoji najuspešnije tekstove tj one koji imaju više organskih poseta sa gugla, zatim vidi kome taj tekst može pomoći zaista i implementiraj neki affiliate link ili se obrati kompaniji za koju misliš da interesuje ili im je potrebna tvoja publika.

Na primer ako pišeš o zdravoj ishrani obrati se kompanijama koje prodaju namirnice, odredjene kuhinjske alate i slično. Na ovaj način ćeš pomoći publici i kompaniji te će tvoja saradnja biti uspešnija.

Evo nekih saveta pre nego kreneš da pišeš tekst:

 • publika – što bolje upoznaš svoju publiku lakše ćeš pronaći temu za pisanje
 • analiza – kada pronadješ proizvod/uslugu odnosno temu za pisanje napravi dobru analizu istog
 • karakteristike – šta se to izdvaja kod ove usluge/proizvoda?
 • strategija – način na koji ćeš istaći karakteristike tj. benefite (dobre i loše strane ukoliko ih ima) *ko piše recenzije na blogu dobro poznaje ovaj deo*
 • cilj – šta je krajnja akcija teksta? Šta želiš da ljudi urade, misle ili osećaju kada čitaju tekst?

Ovo su neke osnovne smernice koje će ti pomoći da napišeš tekst koji će doneti benefite. Verujemo da već imaš napisane tekstove na blogu koje možeš modifikovati i učiniti ih još boljim.

Kako odrediti cenu za svoj tekst?

Ovaj deo je individualan i razlikuje se od bloga do bloga kao i od kompanije do kompanije. Neka kompanija već ima odredjen budžet za tu namenu., dok će druge pitati: “Koliko košta da objavite tekst na blogu?”.

Okvirnu cenu možete odrediti prema broju poseta, primer ukolliko imate 30.000 mesečnih poseta tekst možete naplatiti i 100 EUR (cena varira). U ponudu kompaniji možete uključiti i vašu publiku sa društvenih mreža ili mailing liste i time cena raste ili dopunjuje.

Saradnja može biti jednokratna ili mesečna te se i sama cena menja.

Ako želiš da unaprediš svoj blog prijavi se na newsletter i budi u toku sa novim sadržajem koji smo pripremili za tebe!

Ukoliko imaš nedoumica piši nam na Instagramu @blogerfest
bfkartica-baner-kupi-2020-1

Ako još uvek nemaš svoj domen i hosting pročitaj ovaj post: Zašto je za BLOG bolje imati svoj Domen i Hosting !?

Podeli sa prijateljima: