blog-svoj-domen-hosting

Zašto je za BLOG bolje imati svoj Domen i Hosting !?

Ako uzmemo primer da je blog = tvoja kuća. Kako bi počeli sa gradnjom potrebno je da imaš neko mesto na kome češ graditi kuću tj. plac – ovde hosting predstavlja tvoj plac. Hosting ima servere koji skladište sve tvoje podatke i ceo sadržaj blog (u ovom slučaju kuću) uključujući tektsove, slike, video, pdf fajlove i drugo.

Nakon što si pronašao plac odnosno dobar hosting za blog. Sledeće je imaš adresu, odnosno ulica i broj kako bi prijatelji moglli da dođu u posetu i tu adresu zapravo čini domen. Na primer tvoja adresa je: Bulevar Slobode 12. Beograd, to bi u web svetu bio tvoj domen nalik: nazivbloga.com

Sada kad imaš plac i ulicu možeš da gradiš kuću. Počećemo od temelja i zidova kuće odnosno izabereš temu za blog, želiš da ti kuća traje zato biraš materijal koji će trajati.

Sledeći korak jesu vrata i prozori kuće tj. navigacija, menu, kategorije kroz koje prolaznici i komšije mogu da vide i prolaze kako bi razgledali kuću odnosno blog.

Tvoje sanduče za poštu gde dobijaš sve pakete brendova i saradnika u web svetu predstavlja tvoju email adresu, nešto nalik: kontakt@nazivbloga.com

Ne zaboravimo da nakon što napraviš kuću treba da je i održavaš :) tu dolazi podrška i ažuriranje.

Zašto je bolje da imaš svoj domen + hosting?

Da li želiš da neko drugi bude vlasnik tvoje kuće? Ako je na primer plac rentiran onda vlasnik može u svakom trenutku da sruši kuću zar ne? Isto tako je i sa free hosting platformama – mogu da ti zabrane pristup blogu ili sruše isti. Zato je važno da imaš svoj hosting.

bfkartica-baner-kupi-2020-1

Ako adresa koju si pričao svim prijateljima nazivbloga.wordpress.org a onda je zbog toga što nemaš svoj domen kompanija od koje si rentirao free promenila u nazivbloga.wp.com kako će prijatelji doći na rodjendan? Zato je potrebno da imaš svoj lični domen nazivbloga.com i on je u tvom vlasništvu i ti rukovodiš njim.

Razmeš suštinu metafore…

Čuvaj svoj blog kao što čuvaš svoju kuću. Želiš da napraviš lepu i stabilnu kuću odnosno blog?

učlani se

Šta kad mi istekne domen?

U tom slučaju domen tvoj domen nazivbloga.com ulazi u proces Grace Period odnosno domen prelazi u fazu u kojoj se više ne može koristiti, potpuno se isključuje i uklanja sa Interneta. Sadržaj vašeg sajta će nakon isteka možda biti dostupan (maksimalno do 24 sata) dok se modifikacija statusa domena ne osveži na mreži, nakon čega će se umesto sajta prikazivati parking stranica registrara.

Period nakon isteka domena, takozvani “Grace Period” je faza u kojoj registrar još uvek daje priliku da produžite registraciju svog domena po standardnoj ceni registracije. Taj period za većinu domena traje do 30 dana. Nakon isteka tog perioda svako može preuzeti vaš domen, a prvo će to učiniti one “spam kompanije” ili drugi registri koji će posle tražiti “2.000 EUR” da vam ponovo prodaju taj isti domen.

Obnovi svoj domen na vreme!

Kada se izmene DNS serveri na domenu potrebno je nekoliko sati da sistemi širom sveta prepoznaju ove izmene.

Ovaj vremenski period se naziva DNS propagacija i dok se ne završi u potpunosti, domen i mailovi neće raditi.

Šta kad mi istekne hosting?

Vaš sadržaj sajta više nije dostupan, zavisi od hosting provajdera kod koga vam je hosting. Ukoliko ne znate koji hosting da odaberete pročitajte ovaj post: Kako izabrati najbolji hosting za blog ?

Pre nego vam istekne hosting dobićete obaveštenje na email, savetujemo da uradite backup celog bloga. Ne znate kako da napravite backup? Evo rešenja: Kako napraviti backup -kopiju WordPress bloga ?

Ako želiš da ne brineš o domenu i hostingu – postani član i fokusiraj se samo na svoj sadržaj :) sve ostalo rešiće tvoj BF tim

Podeli sa prijateljima: