Kako promeniti kategorije na blogu ? | BLOGER FEST
PRIJAVI SE
Blog zajednica za ceo Balkan
Blog zajednica za ceo Balkan

Kada sredjujemo naš blog želimo da olakšamo pretragu postova našim čitaocima, a kako bi to što efikasnije uradili pored UX bloga vodimo računa i o navigaciji (tj. meniju) u kojoj se nalaze kategorije.

primer navigacije *menu

Šta je važno za kategorije ?

Već smo spomenili da je UX -user expirience najvažniji parametar. Shodno tome vodimo računa da naše kategorije budu kratkog naziva i smislene za postove koji se nalaze u njima.

Uzmimo primer da pišemo o putovanjima logično je da se kategorija zove „Travel“ ili „Putovanja“, „moja putovanja“ i slično. Moramo olašati svim posetiocima bloga čak i oni koji prvi put dolaze na naš blog trebaju lako pronaći post na temu koja ih zanima.

Kroz smislenu navigaciju, selekciju kategorija i pod kategorija možemo olakšati pretragu čitaocima. Tako će se sami zadržati duže na blogu a sve to rezultira u dobrobit SEO optimizacije našeg bloga na Googlu.

Da blog bude prilagodjen svim mobilnim uredjajima kao što su: Desktop/PC, laptop, mobilni i tablet.

Ovo je demo blog na kome ćemo pokazati kako ažurirati kategorije tj klasifikovati postove u nove blog kategorije.

U Dashboardu biramo opciju u meniju Posts > Categories i otvoriće nam se nova stranica u kojoj su prikazane sve kategorije.

Kada želimo da izmenimo postojeću kategoriju klikom na „Edit“ možemo promeni naziv kategorije i permalink tj URL kategorije.

Primer linka kategorije: www.mojblog.com/naziv-kategorije dok bi post koji se nalazi u toj kategoriji imao link www.mojblog.com/naziv-kategorije/naziv-posta

Opet to zavisi od podešavanja Permalinkova (više na ovu temu pročitajte ovde) za vaš blog u WordPressu.