Kako promeniti kategorije na blogu ?

Kada sredjujemo naš blog želimo da olakšamo pretragu postova našim čitaocima, a kako bi to što efikasnije uradili pored UX bloga vodimo računa i o navigaciji (tj. meniju) u kojoj se nalaze kategorije.

primer navigacije *menu

Šta je važno za kategorije ?

Već smo spomenili da je UX -user expirience najvažniji parametar. Shodno tome vodimo računa da naše kategorije budu kratkog naziva i smislene za postove koji se nalaze u njima.

Uzmimo primer da pišemo o putovanjima logično je da se kategorija zove “Travel” ili “Putovanja”, “moja putovanja” i slično. Moramo olašati svim posetiocima bloga čak i oni koji prvi put dolaze na naš blog trebaju lako pronaći post na temu koja ih zanima.

Kroz smislenu navigaciju, selekciju kategorija i pod kategorija možemo olakšati pretragu čitaocima. Tako će se sami zadržati duže na blogu a sve to rezultira u dobrobit SEO optimizacije našeg bloga na Googlu.

Da blog bude prilagodjen svim mobilnim uredjajima kao što su: Desktop/PC, laptop, mobilni i tablet.

Ovo je demo blog na kome ćemo pokazati kako ažurirati kategorije tj klasifikovati postove u nove blog kategorije.

U Dashboardu biramo opciju u meniju Posts > Categories i otvoriće nam se nova stranica u kojoj su prikazane sve kategorije.

Kada želimo da izmenimo postojeću kategoriju klikom na “Edit” možemo promeni naziv kategorije i permalink tj URL kategorije.

Primer linka kategorije: www.mojblog.com/naziv-kategorije dok bi post koji se nalazi u toj kategoriji imao link www.mojblog.com/naziv-kategorije/naziv-posta

Opet to zavisi od podešavanja Permalinkova (više na ovu temu pročitajte ovde) za vaš blog u WordPressu.

Navigacija bloga (menu) kategorija

Za laku navigaciju kroz postove, posetiocima bloga olakšavamo kroz menu tj. navigaciju kategorija. Na taj način fanovi (koji češće posećuju blog) mogu lako pronaći temu koja ih zanima.

Navigacijom upravljamo u Apperances > Menus. Možemo u meniju dodati post, kategoriju, stranicu ili custom link (poseban link koji može voditi i van našeg sajta).

Evo kako izgleda kada sve to povežemo na naslovnoj strani bloga u navigaciji.

Brza izmena postova u kategorijama

Klikom u levi menu Dashboarda na All Posts možemo videti sve postove koji se nalaze na našem blogu kao i kojoj kategoriji pripadaju.

Kada predjemo mišem preko naslova otvara nam se nekoliko opcija “Edit” , “Quick Edit”, “Trash” i “View”. Mi ovde biramo Quick Edit = Brza Izmena. Otvoriće nam se novo polje u kome imamo nekoliko kolona ona kolona koju ovde tražimo je “Categories” ispod nje samo stikliramo gde sve želimo da se naš post prikazuje.

Ovaj princip možemo primeniti i tako što ćemo obeležiti više postova odjednom i kliknemo iz padajućeg menija “Bulk Actions” i dodelimo kategoriju, na ovaj način dodaćemo više postova u jednu kategoriju na brži način.

Ne zaboravimo da su kvalitet tekstova i još jedna stvarod velikog značaja za blog, a to je da blog bude responsive na svim uredjajima.

Tada se navigacija smanjuje u jedno dugme kao na slici ispod.

Ako ti je ovaj post pomogao klikni na baner ispod i pomozi nam da testiramo Ads kako bi mogli da što bolje objasnimo u nekim od narednih postova ovaj vid monetizacije.

Podeli sa prijateljima: