Snimanje za tik tok

Kako snimiti kvalitetan video sadržaj za društvene mreže?

Ukoliko provodite makar i minut dnevno na društvenim mrežama, mogli ste primetiti koliko se tip sadržaja koji je popularan i viralan brzo menja.

Video snimci su poslednjih godina evidentno preuzeli primat nad svim ostalim medijskim sadržajima, pa su tako danas ukoliko želite reach, obavezni čak i na Instagramu, koji je još od svojih početaka podrazumevao platformu koja akcenat stavlja na fotografije.

Tik Tok postao je za kratko vreme najpopularnija mreža na kojoj svako ko ima kreativan sadržaj može lako doći do mnogobrojne publike.

Ipak, za to je potrebno znati i neke cake koje se tiču snimanja.

Kako snimiti dobar video za Tik Tok ili Instagram reels, saznajte u nastavku!

Dobra kamera – digitalni alat bez kog se ne može

Kada se bavimo digitalnim poslovima mora se ići u korak sa trendovima, a naš cilj mora biti da ih prigrlimo i izvučemo najbolje iz svakog, te da se trudimo da pravimo što privlačniji sadržaj, koji će privući pratioce i pomoći da se naš brend razvija.

Nekada nije čak ni reč o privlačenju nove publike i širenju biznisa već o borbi da nas algoritam ne proguta.

Za to nam je neophodna pomoć u vidu kvalitetne kamere, jer nažalost, koliko god dobru ideju za Tik Tok imali, sa lošim kvalitetom snimka, danas ćete teško privući publiku. 

Mnogi influenseri odlučuju se za kameru Iphone-a jer je provereno dobra i neće vas izneveriti, a čak i da se to ipak desi – profesionalni iPhone servis u Beogradu uskočiće u pomoć i popraviti telefon u najkraćem roku.

Ako su vam društvene mreže samo hobi, kamera na telefonu biće vam sasvim dovoljna da snimate sadržaj za Tik Tok ili Instagram reels. Međutim, ukoliko želite da snimate za Youtube ili se bavite nekakvim poslom u kom su kvalitetni snimci veoma bitni, kao što je travel blogging, treba ozbiljno da razmotrite kupovinu profesionalne kamere.

Kvalitet svog bloga o putovanjima, adrenalinskim sportovima ili recimo prirodi i životinjama, podićićete na sasvim novi nivo ukoliko kupite akcionu kameru i dron. Na taj način ćete moći da pravite autentične i uzbudljive snimke iz perspektiva iz kojih verovatno niko pre vas nije.

Snimanje videa telefonom

Saveti za što kvalitetniji snimak za Tik Tok

Nakon što ste nabavili potrebnu opremu, vreme je za sledeći korak.

Kako da podesim osvetljenje, pitate se?

Spremili smo za vas nekoliko saveta za početnike, koji olakšavaju kreiranje videa za ovu popularnu mrežu.

  1. Osvetljenje i samo osvetljenje

Prirodna svetlost je najbolja za snimanje. Idealno je snimati ujutru ili predveče, jer je tada svetlo mekše, a izbegavati direktnu jaku sunčevu svetlost zbog senki koje se onda stvaraju. Snimanje pored prozora je dobra opcija.

Ukoliko niste u mogućnosti da snimate video uz prirodno osvetljenje, trebalo bi uložiti u dobru lampu ili light ring. Ovo je posebno bitno osobama koje su make up ili tattoo umetnici, jer je bez dobrog osvetljenja nemoguće napraviti kvalitetan indoor snimak, a znate i sami koliko su oni značajni za reklamiranje takvog biznisa.

Snimak pre upload-a na mreže uvek treba još malo srediti i editovati. To se lako da uraditi pomoću neke od mnogih korisnih aplikacija koje svaki bloger i influenser treba da ima, ali imajte u vidu da što je osvetljenje bolje, to ćete manje posla imati.

Isto važi i za kompoziciju i format videa koji snimate.

  1. Neka vaš snimak bude idealne dužine i formata

Tik Tok eksperti kažu da je idealna dužina snimka od 21 sekunde do 24.

Naravno, to zavisi od tipa videa koji snimate i vaše branše, jer snimci na ovoj mreži mogu trajati i do 10 minuta. Ipak ono čega se treba pridržavati je da nikako ne pravite snimke kraće od 11 sekundi.

Što se formata tiče, koristite pun ekran i racio 9:16, a minimalna rezolucija bi trebalo da bude 720p.

  1. Ne podcenjujte važnost audio zapisa

Audio zapis je obavezan deo svakog Tik Tok-a i bolje staviti bilo kakav zvuk, nego nikakav, ali što relevantniji i popularniji u tom trenutku, to bolje.

Osim zvuka važno je i pričati priču, te ako vam tema vašeg snimka to dozvoljava, dodati snimku kratak narativni audio ili tekstualni opis u sklopu videa, koji će dodati kontekst vašem snimku.

Kako kreirati video sadržaj koji će privući publiku?

Najbolji način kako ćete povećati broj pratilaca na Instagramu putem Reels-a ili na Tik Toku putem snimaka, jeste autentičnošću.

Kada naučite tehničke cake za snimanje kvalitetnih videa i rast reach-a, ono što preostaje i od čega zavise finalni rezultati jeste sadržaj koji imate da ponudite svetu. Najbitnije je da ste iskreni i spontani, jer će ljudi to umeti da prepoznaju.

Važno je i ići u korak sa trendovima, ali ne po svaku cenu, jer u zavisnosti od tipa posla kojim se bavite i tipa društvene mreže na kojoj ste, neće svaki trend biti odgovarajući za vaš profil i ciljnu grupu.

Na primer, ako imate blog na kom se bavite analizom dela klasične književnosti, nismo sigurni koliko će vaši pratioci na društvenim mrežama biti spremni da gledaju kako izvodite popularni Tik Tok ples ili vodite mačku kod veterinara. Mada, dokle god ne probate, nećete znati, te ponekad treba rizikovati i isprobati različite recepte za uspeh.

Društvene mreže su čudnovate i ono što danas prolazi kod publike, već sutra može biti promašaj. Na vama je zato da eksperimentišete, budete kreativni, edukujete se i rastete zajedno sa svojim pratiocima!

Podeli sa prijateljima: