backlinkovi-blog-seo-link-building

Link building za SEO – backlinkovi za blog

Evo nekoliko smernica i alata za link-building koji će vam pomoći da razumete zašto je backlink važan za bolji rang na Google. Neke od vodećih kompanija ahrefs, SEMrush i Moz kada je SEO optimizacija u pitanju, imaju alate za analizu DA (domain authority) autoriteta domena kao i Dofollow / Nofollow backlinkova.

Backlinkove koristi search engine – Google kako bi pomogao u rangiranju web stranica. Ukratno kvalitet backlinkova utiče na Google rang još od 1998. kada je google kreirao Page Rank, to je matematička formula koja ocenjuje “vrednost stranice” koja gleda količinu i kvalitet drugih stranica koje linkuju ka njoj.

Kod izgradnje backlinkova je teža ako se fokusirate na krajnji rezultat odnosno dovesti link na vaš blog, a zapravo uspešnost zavisi od odnosa izmedju vlasnika dva sajta.

Link building je proces građenja odnosa sa drugim vlasnikom sajta koji hoće i želi da linkuje ka vašem sadržaju zato što je koristan i poboljšava njegov. Iz ovoga zaključujemo da je sam pristup i sadržaj jednako važan kako bi uspešno dobili link.

Na primer ako vaš post opširnije opisuje neku temu koju vlasnika (sajt 2) već ima, vrlo verovatno je da će linkovati na vaš blog kako bi i svojim čitaocima pružio bolji izvor informacija na temu. Zato često u blog postovima naiđemo na link koji vodi na Wikipediju ili neki sajt koji je stručno fokusiran na određenu temu, ljudi smatraju da je to ažuran izvor informacija i samim tim pojačavete vrednost posta koji je istražen i prenosi tačne informacije.

Šta je DA (domain authority) i zašto je važan?

Domain Authoriti (DA) je ocena ranga pretraživača koju je razvio Moz i koja predviđa koliko je verovatno da će se web link rangirati na stranicama rezultata pretraživača (SERP). Ocena domene autoriteta krecće se od 1 – 100, što je rezultat veći to je rezultat za rangiranje viši.

Ocena domena (DR – Domain Rating) je mera ovlašćenja web lokacije zasnovana na njenom profilu povratnih linkova. Skala se kreće od 0-100. Uopšteno što je ovaj broj veći, to je sama web lokacija jača.

Tako primer neki od najpoznatijih sajtova imaju 70 – 100 ocenu gde primera radi google.com ima Domain Rating (DR): 94 a u Moz analizi čak ocenu od 98

Kako možete da proverite autoritet domena?

Autoritet nekog domena možete proveriti preko ahrefs alata, potrebno je samo da unesete link odnosno URL adresu sajta.

Izgradnja backlinkova se danas najčešće koristi kroz Guest posting ali kako otkriti koji od blogova imaju Dofollow ili Nofollow? Ima nekoliko alata koje možete pronaći na guglu a možete i kopirati link dofollowlinkchecker.com, stim što postoji mogućnost da ova nije 100% tačan izvor informacija.

Za tačne podatke o sajtovima SEO stručnjaci koriste premium alate koji koštaju stotitne pa i hiljade eura poput ahrefs-a i drugih.

Domain Authority is based on data from our Link Explorer web index and uses dozens of factors in its calculations. The actual Domain Authority calculation itself uses a machine learning model to predictively find a “best fit” algorithm that most closely correlates our link data with rankings across thousands of actual search results that we use as standards to scale against.

Since Authority is based on machine learning calculations, your site’s score will often fluctuate as more, less, or different data points are used in the calculation — for instance, if Facebook were to acquire a billion new links, everyone’s PA and DA would drop relative to Facebook. For this reason, keep in mind that you should always use Domain Authority as a relative metric to compare against the link profiles of other sites, as opposed to an absolute value scoring the efficacy of your internal SEO efforts.

Domain Authority – Moz

Iz ovoga možemo zaključiti da je važno kako i sa čim upoređujemo metrike, da se ne možemo takmičiti sa guglom jer naš blog nije search engine. Treba posmatrati na nivou svoje konkurencije u niši kojoj pišete. Primer: ako pišete o keto ishrani na srpskom jeziku možete se porediti sa ostalim blogovima, portalima i shopovima za te kategorije.

Šta je Page Authority (PA)?

Page Authority (PA) je ocena koja predviđa koliko će se određena stranica rangirati na stranicama rezultata pretraživača (SERP). Ocene autoriteta stranice kreću se od 1 do 100, a veći rezultati odgovaraju većoj sposobnosti za rangiranje.

Kako da povećate autoritet vašeg bloga?

  • Content is the king – kvalitet sadržaja je uvek prioritet
  • On page SEO – optimizujte tekstove
  • Build backlinks – izgradite jake linkove
  • Internal linking – međusobno linkujte sadržaj
  • Blog regulary – redovno objavljujte blog postove
  • Let your domain age – strpljenje što je vaš domen stariji to bolje
  • Mobile friendly – responsive za mobilne uređaje

Ako već gradite link building proverite DA i PR domena na kome vam stavljaju link. Ako je ocena DA (autoritet domena) ispod 15, nećete imati neke koristi od tog linka.

Nemojte kopirati tuđe tekstove i slike!

Kopiranje tekstova sa tuđih blogova je sudeći po Google najstrože zabranjeno. Ako niste znali Google algoritmi mogu prepoznati slike, te ako već uzimate neku sliku sa interneta promenite je bar nekih 30% i sačuvajte pod drugim nazivom uz odgovarajući Alt tag.

LinkBuilding-Infographic-blog-wp

Uzmite neku temu i istražite je pre nego počnete sa objavljivanjem, napišite unikatan tekst i dopunite post vizuelno za bolji UX. Imajte na umu da dugi paragrafi na mobilnom telefonu mogu delovati kao “roman” te se trudite da budu kraći i vizuelno čitljiviji.

Za članove uz online edukacije naučićete kako da analizirate, pronađete i izgradite vredne backlinkove za vaš blog.

Otvorite profil na društvenim mrežama

Platforme poput Quora, Reddit, LinkedIn, Pinterest, Mix i slične imaju ogroman potencijal za povećanje poseta plus bonus je što imaju visok DR samim tim taj backlink više vredi. Za početak otvorite nalog na Quora i pridružite se Balkan BLOGGERS zajednici, možete objavljivati svoj kontent i linkovati ka vašem blogu kako bi dobili dofollow link. Odgovaranjem na pitanja različitih tematika i problema širite i vašu bazu čitalaca.

Nastavi da radiš i gradiš!

Nemoj da te prethodne informacije obeshrabre, svi su počeli od 0 (nule) i izgradili svoj DA i SEO kroz vreme. Sve što ti treba je da budeš posvećen u tome i uspećeš.

Pronađi blogove sa većom DA ocenom od 20 i pogledaj u ahrefs prvih 100 backlinkova koje taj sajt ima, pronađi u njima one koji nisu Nofollow i obrati im se za guest post i saradnju. Link building je moguće izgraditi uz više rada i truda, tako će vaš blog biti na boljoj poziciji u pretrazi i dobićete više organskih poseta kroz Google.

Pridruži se našoj Facebook grupi gde možeš podeliti svoj link i ostvariti komunikaciju sa drugim blogerima koji imaju isti cilj.

Podeli sa prijateljima: