kako-napraviti-instagram-blog-2021

Kako napraviti blog na Instagramu ?

Sve što ti treba da napraviš blog na Instagramu jeste da imaš telefon i internet :) Preuzmeš Instagram aplikaciju na mobilnom telefonu, pratiš korake prilikom instalacije i otvoriš IG profil koji posle povezuješ sa Facebook stranicom kako bi prebacio iz ličnog u biznis profil na Instagramu.

Ovde je već sve jasno, Instagram na žalost ne možeš modifikovati kao blog ali zato možeš uobličiti svoj profil i dati mu vizuelni identitet kako bi svako ko vidi tvoju objavu u startu znao da si to ti naravno u objavama gde se tvoj lik ne pokazuje.

Vizuelni identitet insta bloga se može na neki način lakše odvojiti po segmentima:

  • BIO – biografija tvog Instagram profila
  • Feed – tvoje objave na profilu (slike, video, carousel)
  • IGTV – video format u trajanju od minimum 60 sekundi naviše
  • Guides – skup objava sa tvog feed-a u jedan „katalog“
  • Reels – video format do 15 sekundi

Danas je Facebook dodatno olakšao i samo vođenje Instagram bloga kroz Creator Studio. Platforma kroz koju možeš da zakažeš objave unapred, objaviš IGTV, carosuele pa čak i odgovaraš u DM na poruke i to sve sa Laptop-a.

Kako se naplaćuje Instagram blog ?

Ova tema se gradi još na početku tvog biznis plana, ali se može modifikovati i menjati vremenom kako se tvoj blog razvija. Monetizaciju možeš izvršiti na nekoliko načina:

Naplatiti blog je individualna stvar koja zavisi od dogovora između vas i kompanije sa kojom sarađujete, vodeći se nekim ranijim primerima za slične saradnje. Uspešnost saradnje zavisi od jasno definisanog cilja iste: da li je svrha prodaja proizvoda vašoj publici, da li žele da povećaju vidljivost svog profila i vaši fanovi su njihova ciljna grupa, žele da se vaši fanovi prijave na njihovu mailing listu ili nešto sasvim deseto…?

Kada dobro poznajete svoju publiku onda ćete prilikom razgovora o saradnji i sami predložiti ono što znate da možete i da isporučite. Ne zaboravi da je tvoja publika prioritet a ne novac.

Zavisno od broja pratilaca možete zaraditi $100-1000+ po objavi, no savetujemo da se umesto na broj pratilaca fokusirate na negovanje istih jer čak i da vaš profil ima samo 4.700 pratilaca možete ostvariti veliki profit kroz affiliate sa nekim brendom – onda kada dobro poznajete svoju publiku i pronađete proizvod/uslugu koja rešava njihove probleme.

BIO – biografija tvog Instagram profila

Kao što je navigacija (menu) i stranica (About) nešto iz čeka čitaoci mogu zaključiti o čemu pišeš na blogu, druga stvar je i sam domen bloga (mogujatosama.rs) gde već možemo zaključiti da možemo očekivati DIY sadržaj namenjen ženskoj populaciji. Ovako bi trebalo tretirati i svoj BIO jer je to jedino mesto koje svi vide čim udju na vaš Instagram profil. Ako sam BIO profila ne objasni kratko i jasno potecijlanom pratiocu: ko ste vi, čime se bavite, zašto ste mi potrebni odnosno kako mi profil može koristiti – vrlo je verovatno da vas neće zapratiti.

Znajte da je sasvim ok da vas neko ne zaprati, nisu vaša ciljna grupa ili ne vide vrednost još – a niko vama ne brani da ih zapratite ako su komentarisali ili lajkovali sadržaj a ne prate vas. Ne dozvolite da vas “jurnjava za brojem pratioca” pomeri sa pravca i nikada nemojte zaboraviti one koji vas već prate – posvetite im se i to će vam se duplo bolje vratiti.

Guides – novi Instagram katalog

Kako je Instagram profil lako pretrpati vizualima i ne postoji “search” opcija da neko pretraži određeni post na feed-u, nastao je Guides kao jedna od do sada najboljih opcija jer vam pruža mogućnost da napravite katalog, imenujete ga i u njemu dodate sve postove sa profila vezane za željenu temu.

Dobar primer može biti se recimo bavite recenzijom proizvoda. Možete kategorisati katalog u sjaj za usne, senka za oči, karmin, puder itd. zatim postove koje već imate dodate jednostavno u katalog.

Možete pogledati naš Guides na profilu @blogerfest gde smo neke od korisnih saveta stavili na jednom mestu kako bi vam bili pregledniji.

O čemu da pišem na Insta-blogu ?

Savetujemo da ako tek ulazite u ovaj svet zastanete na trenutak, dan i razmislite u čemu ste dobri? Koju oblast odlično poznajete i šta je to što bi želeli da radite svakog dana i u čemu zaista uživate? Odabir teme/kategorije na samom početku će vam uštedeti vremena kasnije u kreiranju sadržaja i burnout-a.

Evo nekih pitanja koja mogu biti od koristi:

  • da li pravite lični brend ili insta-blog na određenu temu?
  • kakav sadržaj želite da pravite (recenzije, edukacija i slično)
  • kome će takav sadržaj biti od koristi?
  • šta je cilj samog profila? (biznis – content plan za 12 meseci)
  • na koji način ćete im pomoći? (video, carousel tekst…)

Ako imate ideju ali i dalje ne znate kako da jasno postavite stvari na papir (plan) i sprovedete ga u delu – pišite nam. Tu smo da pomognemo svim članovima blog zajednice.

Podeli sa prijateljima: