kako napraviti blog wordpress-min

Kako napraviti blog na WordPressu

Kako napraviti WordPress web blog / sajt? Detaljno ćemo objasniti sve korake – zato pažljivo čitajte dalje. WordPress je najpopularnija platforma na svetu, nije važno da li je lični ili biznis blog WP sadrži sve što vam je potrebno.

Kroz izbor različitih tema i opcija WordPress blog funkcioniše kao besplatna (free verzija) i PRO što je verzija koju svi koriste i savetujemo da koriste – zašto baš PRO verziju? Zato što je onda sva kontrola u vašim rukama + imate sve opcije (ne postoji nikakav limit). Pročitajte detaljnije na ovu temu ispod:

Sada kada smo razumeli zašto je bolja PRO verzija odnosno imati svoj lični blog uz domen i hosting, nastavljamo dalje.

Šta je blog ?

Blog (anglizam, duži naziv weblog) je publikacija na Internetu (web-u) koja sadrži prvenstveno periodične članke / blog postove u obrnutom vremenskom redosledu – najnoviji postovi nalaze se na vrhu stranice.

Blogovi mogu biti individualni i kolaborativni. Terminološki za sada nema dinstinkcije kao u engleskom jeziku, gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Mogu biti u obliku časopisa, tematski, lični, biznis… Izvor – Wikipedia

Kako napraviti blog na WordPressu?

Postoje dve opcije, prva je da napraviš blog sam instaliraš free temu i podesiš ono što se može podesiti, edukuješ se malo na guglu i kroz neko vreme se možda smoriš, jer šta ako ne znaš ništa o programiranju ili radu na WP sajtu? Nemoj da paničiš, uz BF člansku karticu nikada nisi sama jer je druga opcija upravo da to prepustiš stručnjacima pogotovu kada je tehnički deo u pitanju.

Dovoljno je da zamisliš kakav blog želiš ili nađeš primer bloga koji ti se dopada (sajt koji ti se dopada i ne mora biti u WordPressu – možemo ga napraviti za tebe u 99% slučaja), odnosno nemaš ograničenja u dizajnu i vizuelnom identitetu svog bloga.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste prostor za blog (hosting), jer sav sadržaj, tekstove i slike treba smestiti negde + ako imaš poslovni mail kontakt@nazivbloga.com dodatni prostor je potreban kako bi sve radilo kako treba. Uzmi u obzir da je u proseku oko 2GB minimum da neki blog funkcioniše bez problema i maila, sve zavisi koliko često objavljuješ sadržaj, kakve dodatke želiš integrisane na blogu itd.

Uputstvo za WordPress blog

Postoje dva načina da instalirate WP na domenu: ručno i automatski. Ručno ćemo pokazati u nekoj od sledećih edukacija a automatska instalacija je nešto što svako ko nije član blgo zajednice može lako i samostalno da uradi. Zašto kažemo za one koji nisu članovi zajednice? – Jer za sve naše članove mi instaliramo WP kako bi mogli da se fokusiraju na ono što je zaista važno a to je sadržaj.

Automatska instalacija WordPress bloga kroz Cpanel

Podatke za cPanel dobijete od hosting provajdera. Ako već imate hosting možete se ulogovati i on izgleda ovako:


Primer cPanel dashboard-a

U panelu možete videti nekoliko sekcija:

Files – ovde se nalazi sav sadržaj bloga pod /public_html/ uključujući i slike, stranice, plugine, teme, kodove i još drugih fajlova.

Databases – ovde se nalaze baze podataka koje su povezane sa blogom bez njih WP ne bi funkcionisao.

Domains– ovde se nalaze vaši domeni (ako ih imate više) i poddomeni. Ako je glavni domen nazivbloga.com poddomen bi bio: shop.nazivbloga.com

Ono što je vama potrebno za Automatsku instalaciju WordPress bloga je sekcija Web Applications gde se nalaze nekoliko platforma ko što su Joomla, PrestaShop, Magento… vi odaberete WordPress i pratite instrukcije u slikama dalje.

Ovo ne morate da pamtite jer u sklopu člansta BF tim će sve instalirati i podesiti umesto vas. Tako da možete odmah da krenete sa radom :)

bfkartica-baner-kupi-2020-1

Aplikacije za blog

Postoje nekoliko svima poznatih aplikacija kao što su Blogger, Joomla, WordPress, Wix i drugi. Šta je zapravo njihova funkcija? Svrha same platforme kao aplikacije je #1 CMS -Content Management System , Svi koji barataju engleskim jezikom, verovatno već polako počinju da razumevaju o čemu se to radi,  za one koji nisu sigurni šta znači prevod je – Sistem za upravljanje sadržajem.

WordPress je najpopularniji jer je njegov CMS najlakše za upravljati, ima otvoren sistem koji omogućava udobno i jednostavno ažuriranje stranica, izgleda, postova, navigacije. Lako možete podesiti nove stranice, kategorije, navigaciju, u par klika instalirati novu temu za blog, dodati nove psotove, sadržaje u tekstu, linkove, video, slike pa čak i embedovati Instagram ili TikTok post i još mnogo toga.

Kako se naplaćuje blog ?

Ova tema se gradi još na početku tvog biznis plana, ali se može modifikovati i menjati vremenom kako se tvoj blog razvija. Monetizaciju možeš izvršiti na nekoliko načina:

Vrste blogova

Blogovi mogu biti lični ili biznis. Lični blog je fokusiran na Vas što si sam naziv kaže, dok na biznis blogu predstavljate vašu kompaniju/brend. Razlike su u tome što lični blog lakše povezuje ljude sa vama kao personom, lakše vas pamte i povezuju se sa vama na dubljem nivou. Kod blog brenda je teže razviti i uspostaviti poverenje u početku, ali uz pravu strategiju i dobar marketing sve je ostvarivo.

Neke od kategorija blogova su:

 • Lifestyle
 • Travel
 • Fitness
 • Food
 • Books
 • Moms
 • Fashion
 • Beauty
 • Nutrition
 • Pets
 • Tech
 • Finance
 • Art i još nekoliko užih niša (što je i bolji način kada je blog namenjen za passive income)

Imena za blog

Odabir imena za blog je od velike važnosti iz nekoliko razloga pogotovu ako je svrha bloga pasivan zarada ili ako je niša u kojoj želimo da pišemo previše zastupljena pa je konkurencija jaka. Ime bloga = naziv domena, ako je naziv domena lako čitljiv sadrži 2-3 reči maksimum onda je lakše i ljudima da ga upamte i pretražuju. Logično, zar ne?

Kako napraviti blog o hrani

Možda jedna od jačih kategorija jeste FOOD jer svi volimo ukusne obroke, zdrave slatkiše. Da dobro ste pročitali – postoje i zdravi slatkiši a recepte možete pročitati na Drenzatren.com. Ako ste već majstori u kuhinji i umete da fotografišete proizvod onda je dalji proces lakši, potrebno je samo raditi ozbiljno na SEO optimizaciji kako bi se izborili da vaši linkovi budu na prvoj strani Googla.

Izaberete neku custom temu za Food blog ili se javite nama a mi ćemo napraviti specijalizovan blog samo za vas. Onako kako vi to želite a da opet donese najbolji UX za sve čitaoce.

Podeli sa prijateljima: