Najbolji marketinški trikovi velikih modnih brendova

Modna industrija je jedna od najdinamičnijih i najkonkurentnijih industrija na svetu. Veliki modni brendovi se takmiče za pažnju potrošača, i to ne samo zbog kvaliteta svojih proizvoda već i zbog svojih marketinških trikova. 

U nastavku ćemo istražiti nekoliko najboljih marketinških trikova najvećih modnih brendova kako bismo razumeli kako privlače pažnju svoje ciljne publike i ostvaruju uspeh na tržištu.

Pravljenje franšiza i filijala

Pravljenje franšiza i filijala je izuzetno zastupljena strategija koju mnogi veliki modni brendovi primenjuju kako bi proširili svoje prisustvo i dostigli širu publiku. Ova praksa omogućava brendovima da efikasno dosegnu nove tržišne segmente, kako unutar svoje zemlje, tako i širom sveta.

Primer koji ilustruje ovu praksu je Pull & Bear Beograd koji je otvorivši franšizu omogućio lokalnim potrošačima pristup njihovim modernim i trendi kolekcijama, a samim time proširio svoje tržište prodaje

Otvaranje franšiznih prodavnica omogućava brendovima da delegiraju određene aspekte poslovanja lokalnim preduzetnicima, čime se smanjuju operativni troškovi i rizici. Ovo takođe omogućava bržu ekspanziju, jer franšizni partneri često imaju bolje razumevanje lokalnog tržišta i potreba potrošača.

S druge strane, otvaranje filijala pod direktnom kontrolom kompanije omogućava brendovima da očuvaju veći stepen kontrole nad svim aspektima poslovanja, uključujući marketing, inventar i korisničko iskustvo. Ovo je posebno važno kada se brendovi suoče sa specifičnim izazovima ili promenama u ciljnom tržištu.

Kombinacija otvaranja franšiza i filijala može biti idealna strategija za brendove koji žele da ostvare ravnotežu između globalne prisutnosti i lokalne prilagodljivosti. Kroz ovu strategiju, brendovi mogu da rastu, istražuju nove tržišne mogućnosti i ostvare uspeh u dinamičnom modnom svetu.

Kreiranje ikoničnih brendova

Jedan od najmoćnijih marketinških trikova velikih modnih brendova je sposobnost da stvore ikonične brendove koji postaju prepoznatljivi širom sveta. Brendovi poput Chanel, Louis Vuitton i Gucci su uspeli da izgrade prepoznatljive logotipe, simbole i estetiku koji se lako pamte i prepoznaju. 

Ovi brendovi su uspeli da stvore kultne proizvode, kao što su Chanelova malena crna haljina ili Louis Vuittonove torbe sa monogramima, koji postaju simboli luksuza i stila.

Jedan od načina na koji ovi brendovi stvaraju ikoničnost je kroz konzistentnost u dizajnu i estetici. Njihovi proizvodi imaju prepoznatljive karakteristike koje se ponavljaju kroz različite kolekcije i sezonske linije. Osim toga, ovi brendovi pažljivo biraju poznate ličnosti i ambasadore koji odražavaju njihovu estetiku i vrednosti, čime dodatno pojačavaju svoj brend.

Kreiranje iskustva za potrošače

Drugi ključni marketinški trikovi modnih brendova uključuju stvaranje iskustava za potrošače. Ovi brendovi ne prodaju samo proizvode, već i način života i identitet. Na primer, brendovi poput Nike-a stvaraju iskustva kroz svoje sportske događaje, kao što su Nike Run Club ili Nike Training Club, koji povezuju potrošače sa zajednicom istomišljenika i promovišu aktivni način života.

Luksuzni brendovi takođe stvaraju ekskluzivna iskustva za svoje kupce. Primer toga su ekskluzivni događaji i putovanja za klijente koji su lojalni brendu ili personalizovane usluge kao što su krojenje po meri ili prilagođavanje proizvoda. Ova iskustva ne samo da stvaraju emocionalnu vezu između brenda i potrošača, već i povećavaju lojalnost i angažman potrošača

Saradnja sa influenserima i poznatim ličnostima

Jedan od najefikasnijih marketinških trikova u savremenoj modnoj industriji je saradnja sa influenserima i poznatim ličnostima. Ovi brendovi prepoznaju moć influensera u oblikovanju mišljenja potrošača i koriste ih da promovišu svoje proizvode i brendove na društvenim mrežama.

Influenseri su postali glavni kanali promocije modnih brendova jer imaju ogroman broj pratilaca na platformama poput Instagrama, YouTube-a i TikToka. Brendovi često sarađuju sa influenserima koji odražavaju njihovu ciljnu publiku i estetiku, čime osiguravaju da njihova poruka dopre do pravih ljudi.

Poznate ličnosti su takođe važan deo marketinške strategije modnih brendova. Brendovi često angažuju poznate glumce, pevače i sportiste kao ambasadore brenda, što pomaže da se stvori veza između brenda i potrošača. Poznate ličnosti takođe često nose odeću i modne dodatke brenda na crvenom tepihu i na događajima, što povećava vidljivost brenda i privlači pažnju medija.

Korišćenje društvenih mreža i digitalnog marketinga

Društvene mreže su postale ključni kanal za marketing modnih brendova. Brendovi koriste platforme kao što su Instagram, Facebook, Twitter i TikTok kako bi direktno komunicirali sa svojom ciljnom publikom i promovisali svoje proizvode, sniženja, i značajne događaje kao što je Crni petak.

Jedna od najvažnijih strategija na društvenim mrežama je stvaranje privlačnog i inspirativnog sadržaja. Brendovi objavljuju slike i video zapise koji prikazuju njihove proizvode na atraktivan način, često uz upotrebu profesionalne fotografije i modela. Takođe, koriste se i kreativnim konceptima i pričama koje se vezuju za brend kako bi privukli pažnju potrošača.

Brendovi takođe koriste plaćene oglase na društvenim mrežama, Google-u i drugim online platformama kako bi ciljali određene demografske grupe i geografske lokacije putem digitalnog marketinga. Takođe, koriste se i e-mail marketingom kako bi održavali kontakt sa postojećim kupcima i obaveštavali ih o novim kolekcijama i promocijama.

Važno je napomenuti da svaki brend ima svoju jedinstvenu strategiju i biznis ideju i da ono što funkcioniše za jedan brend možda neće biti efikasno za drugi. Ipak, ovi marketinški trikovi su pokazali svoju efikasnost u privlačenju pažnje potrošača i stvaranju lojalnosti prema brendu, što je ključ uspeha u konkurenciji modne industrije.

Podeli sa prijateljima: