vizuelni-identitet-bloga-social

Vizuelni identitet bloga i profila na društvenim mrežama

Kreativni ste, volite da dajete savete, pišete i fotografišete? Možda je pravo vreme da napravite blog i otvorite stranice na društvenim mrežama na kojima ćete ga promovisati. U zavisnosti od teme kojom se bavite, jako je važno da razmislite o tome kakav će biti vizuelni identitet vašeg bloga i profila na društvenim mrežama. Pored kvalitetnog sadržaja, pažljivi izbor WordPress teme, fotografija, videa i vizuala na mrežama učiniće da budete prepoznatljivi ciljnoj grupi kojoj se obraćate. 

Kako izabrati WordPress temu za blog?

Postoji nekoliko platformi na kojima možete napraviti blog: WordPress, Joomla, Blogger, Wix, Squarespace i drugi. Najpopularnija platforma sa čak 60 miliona blogova je WordPress. Njegova popularnost leži u jednostavnom sistemu za upravljenje sadržajem – CMS (Content Management System). WP je jasan za početnike − lako se dodaju sadržaji, ažuriraju stranice i uređuje navigacija. Postoje dve verzije ove platforme – besplatna i PRO (koja se naplaćuje). Instalacija WordPressa nije teška i to možete uraditi sami, samo je važno da pratite uputstva. 

Najvažniji momenat nakon istalacije WP je izbor teme, jer ona oslikava vas (lični blog) ili vašu kompaniju. Kod izbora teme potrebno je obratiti pažnju na njen rejting (ocene korisnika, komentare, broj prodaja), dizajn koji se prilagođava različitim tipovima ekrana, integrisanu podršku za SEO, kompatibilnost sa pretraživačima i na estetiku. Ako znate da vaš blog spada u neku od kategorija kao što su životni stil, ishrana, moda, putovanja, fitnes ili IT, upravo ona će vam biti inspiracija za vizuelnu prepoznatljivost. Vodite računa o paleti boja, fontovima, ilustracijama, uklapanju logotipa i fotografija. Kada ste izabrali temu i podesili sve parametre, počnite sa ubacivanjem sadržaja. Umesto fotografija čak možete dodati instagram post na WordPress blog i kroz blog reklamirati svoj Instagram profil. Međutim, obično nam je potrebnije da reklamiramo blog na društvenim mrežama kako bismo mu povećali broj poseta. 

Kako promovisati blog na društvenim mrežama?

Ukoliko imate već lični profil na društvenim mrežama i otvarate personalni blog, možete iskoristiti postojeće resurse (pratioce) koje imate. Oni već znaju ko ste vi i radije će se odazvati tzv. pozivu na akciju (call-to-action) kroz lajk, komentar i deljenje. Novi korisnici koji dođu na vašu stranicu, videće da se tu nešto dešava, da ima Engagementa, te postoji velika šansa da vas zaprate. I kod personalnih profila važan je vizuelni identitet, zato ako koristite profil na kome ste objavljivali sve i svašta, uredite ga. Arhivirajte objave koje nisu relevantne za blog i nisu međusobno usklađene po tonalitetu i kompoziciji.

Ako ste od onih koji su odlučili da svoj hobi pretvore u posao i kreirate blog za brend, onda je potrebno otvoriti i nove profile na društvenim mrežama koje nose isto (ili poprilično slično) ime kao i blog. Ljudi se često odlučuju da kupe postojeće profile kako bi na samom početku imali veliki broj pratilaca i odavali utisak popularnosti. Neki drugi pak iz istog razloga kupuju pratioce preko bot aplikacija. To je samo privid popularnosti vašeg profila, jer će svako primetiti koliko imate Engagementa na slici naspram broja pratilaca. Ako pišete blog, vaš cilj je da doprete do korisnika koji će ga čitati i prenositi iskustva. Zato, nemojte se ustručavati da otvorite nove profile na mrežama. Razmislite koje su to mreže na kojima možete komunicirati sa pratiocima i promovisati svoj blog. 

Fejsbuk i Instagram su najpopularnije mreže i mogu se koristiti za promociju svih vrsta blogova, ali poprilično su „istrošene“ i zahtevaju plaćanje oglasa kako biste došli do većeg broja pratilaca. LinkedIn je mreža koja još nije dostigla svoj vrhunac, ali nije baš namenjena za sve biznise. Na njoj korisnici traže vest, ideju kako da reše neki problem. Jutjub je odličan ukoliko želite da promovišete svoj blog o ishrani, putovanjima ili lepoti, jer kroz „how to“ video materijal možete privući veliki broj pratilaca (subscribera). Međutim, jedno pravilo važi za sve − uklopite vizuelni identitet bloga i profila na društvenim mrežama. 

Kako uskladiti vizuelni identitet bloga i profila na društvenim mrežama?

Ovo pravilo važi za sve društvene mreže, ali oko Instagrama ima najviše posla. Dok je na Fejsbuku i LinkedInu dovoljno da vaše cover photo i profil photo budu usklađene sa blogom, na Jutjubu pored njih i thumbnail, na Instagramu morate voditi računa o opisu u “bio”, svakoj objavi ponaosob, Storijima, naslovnoj fotografiji iskazanih Storija (highlights cover photo). Boje, ilustracije i fontovi koji preovladavaju na vašem sajtu treba da budu isti na vizualima. Efekat usklađenosti možete postići kroz kreiranje template vizuala u Canvi. Aplikacija Preview poslužiće vam ukoliko želite da vidite kako će se vaš vizual uklopiti u Feed. Upravo je u detaljima ključ uspeha dobrih stranica. Bez obzira na to što imate odličan sadržaj na vašem blogu, ako ne skrenete pažnju na njega kroz optimizaciju na Guglu i promovisanje na društvenim mrežama, nećete moći da zarađujete. A najbolji način za skretanje pažnje je vizuelni identitet, jer poznato je da „slike govore više od reči“. 

Podeli sa prijateljima: