Zašto sajt svake firme treba da ima svoj blog?

Ako imate biznis, a vaša firma još uvek nije prisutna online – uskraćujete šansu za mnogo novih mogućnosti. Pritom, ne mislimo samo na to da posedujete sopstvenu online prodavnicu, koja vam pruža mogućnost da na Internetu vršite prodaju, već i na web prezentacije, a svakako i ono što smatramo njihovim neodvojivim delom – blogove

Ukoliko mislite da su blogovi samo za blogere I blogerke, grešite! 

Blog je odličan za svaki korporativni sajt ili online prodavnicu, za male, srednje i velike biznise, i to u svakoj niši! Zbog čega i vi treba da napravite blog sekciju na svom sajtu, saznajte u narednim pasusima. 

Informativna dimenzija bloga i prostor za komunikaciju

Ako nemate magazin, blog ili novosti sekciju, gde ćete objavljivati vesti i novosti o poslovanju? 

Uz blog možete da preselite firmu na novu lokaciju brzo i lako, a da svaki posetilac sajta o tome bude obavešten! 

Isto važi i za sve druge novosti koje želite da podelite – uvođenje novog proizvoda ili usluge, pa i za bilo kakve promene ili novosti u poslovanju. Da, vesti nisu klasičan blog, ali možete ih u to pretvoriti! Zašto ne biste napisali celu priču o novosti koju delite? To će vas izdvojiti od konkurencije i ostaviti snažan utisak na svakoga ko poseti vaš blog

Brend awerness – povećajte svest o brendu na jednostavan način 

Blog koji na kvalitetan način odgovara na temu iz određene oblasti i pritom je napisan u skladu sa SEO pravilima, može doneti brojne posete vasem sajtu, a tako i upoznati ljude sa vasim brendom i onim čime se bavite!

Ovo je verovatno i glavni razlog zbog koga treba da ga pokrenete!

Blog povecava vašu vidljivost, a time i svest o vašem brendu. Pametno osmišljavanje tema, a zatim i pisanje koje ‘engejdžuje* publiku, moze ciljano dovoditi već zagrejane kupce ili potencijalne korisnike vaših usluga, i tako praktično direktno uticati i na samu prodaju!

Blogovi su neodvojiv deo i skoro svake SEO strategije. Mogu se rangirati visoko za važne ključne reči i tako dovoditi saobraćaj na vaš sajt!

Blog kao mogućnost za upoznavanje sa proizvodima/uslugama

Blog sekcija je idealan prostor da ispričate sve ono što na stranici proizvoda ne možete! 

Da li vaš proizvod ima zanimljivu istoriju? Eto gde napokon celu možete da je ispričate!

Osim priča, koje svakako mogu promeniti percepciju kod kupaca i ostvariti emotivnu konekciju sa čitaocima, vaši blogovi mogu informativno pomoći pri njihovoj odluci. O svakom sastojku ili sastavnom delu proizvoda, načinu na koji se pravi ili proizvodi, kako se sve moze upotrebljavati… O svemu tome i o još mnogo toga možete informisati svoje čitaoce. 

Bliže upoznavanje sa samim proizvodom, ili uslugom, stvara veće poverenje kod kupaca i ostvaruje pozitivan uticaj na konverzije!

Blog pomaže da izgradite bazu mejlova

Ne potcenjujte E-mail marketing!

Društvene mreze možda jesu popularnije, ali dobra, stara mejl lista ne izlazi iz mode!

Ipak, nije tako lako skupiti sve te mejl adrese. Uz blogove – stvari postaju znatno lakše. Svaki vas blog moze da se završava sa signup formom, a ako je blog kvalitetan i privukao je pažnju prave ciljne grupe – možete očekivati veliki broj novih mejl adresa na svojoj listi!

Blog vam daje mogućnost za dvosmernu komunikaciju

Blog bi morao da ima comment sekciju. Tu ce čitaoci pisati svoje utiske i pitanja. Ako je nema – onda bi barem trebalo da poseduje jasno vidljiv kontakt, najbolje imejl adresu ili upitnu formu. 

Ovo vam pruža mogućnost za stvaranje novog komunikacionog kanala sa ciljnom grupom,  koji je pritom dvosmernog karaktera, a znate da je najefktivniji marketing – upravo direktni marketing!

Blog je deljiv – čitaoci će raditi na promociji umesto vas

Ako tražite zanimljiv sadržaj koji biste delili na korporativnim društvenim mrežama – pa, blog je jedan od najboljih!

Informativan i lepo sročen tekst nećete deliti samo vi, već tu mogućnost može da ima svako ko to poželi! Uz deljenje sadržaja – dolazi i veći broj impresija, a uz veći broj impresija – veći broj konverzija! 

Blog možete podeliti u formi linka na skoro svakom kanalu, ali od njega je moguce napraviti i vizualne sadržaje koji ce pozivati na posetu samom blogu, poput zanimljive fotografije sa tezama iz bloga. 

Zagolicajte maštu gledacima storija i pozovite ih da pročitaju blog – možda istu sliku i oni podele!

Blogovi su odlicni za interno linkovanje

Zašto sa bloga ne biste odveli direktno na stranicu koja se bavi predstavljanjem vase usluge? 

Samo je linkujte u tekstu, kroz reč koja bliže određuje o čemu se na njoj radi i zainteresovani čitaoci ce sleteti pravo na nju! Ovo dovodi saobracaj na željenu adresu, ali odlicno je i iz SEO ugla! Što bolje interno linkovanje imate – veće su šanse da se rangirate bolje, pa iskoristite sve mogućnosti blogovanja!

Blogovi zaista mogu da učine veliku promenu u vašem Internet nastupu! Iskoristite sve mogućnosti koje vam blogovanje pruža! Pravljenje blog sekcije vrlo je jednostavno i svoj prvi blog post verovatno možete da objavite vec sutra! Pišite kvalitetno i blogerski i donesite benefite svom brendu i svom poslovanju!

Podeli sa prijateljima: