5 saveta za savršenu biografiju na Instagramu | BLOGER FEST
PRIJAVI SE
Blog zajednica za ceo Balkan
Blog zajednica za ceo Balkan

Pre nego počnemo temu Instagram BIO želimo da vam kažemo i zašto je biografija na Instagramu važna. Ne samo što će dati više smisla vašem Instagram feedu već je to prvo što neko primati kada poseti vaš profil ili počne da skroluje kroz feed.

Izdvajamo 5 najvažnijih komponenti Instagram biografije i kako ih možete optimizovati kako bi privukli više lead-ova za vaš biznis blog.

#1 prvi utisak

Trebate dati ljudima razlog zašto da vas prate. Da li je vaš IG profil pravo mesto za njih? Da li imate rešenja za neke problem/teme koje su njima važne?

Na kraju dana ovo je ipak kratak rezime vašeg profila. Niko neće provesti sate listajući vaš sadržaj da sazna da li je isti koristan za njih.

Zato je važno da čist, jasan Instagram bio bude pomoćni pokretač za nove posetioce da se lakše odluče i zaprate jer Vi imate korisne informacije koje su njima potrebne ili zanimljive.

#2 privući brendove za saradnju

Kroz vrlo jasnu biografiju možete povećati šansu da privučete i brendove koji su spremni da saradjuju sa vama. Već na prvom pogledu trebaju prepoznati vaš potencijal tj. potencijal vašeg IG profila.

Bilo da ste „blogger“ „model“ „teacher“ „travel blog“ ili kojoj god niši možete kroz BIZNIS PROFIL napraviti da ispod vašeg imena piše i vaša kategorija.

Ukoliko niste sigurni da li je biznis profil baš za vas, savetujemo da pročitate „Kako prebaciti lični u biznis profil na Instagramu? “ .

#3  ime/naziv profila

Važno je napomenuti da ukoliko želite da se izdvojite kada neko pretražuje na Instagramu naidje na vas jednostavno optimizujete ime profila. Ovo polje je pretraživo, što znači da se pojavljuje u pretrazi kao i username.

Na neki način naziv profila služi kao ključna reč/fraza koju možete optimizovati, slično kao naslov posta na blogu.

Zato ako samo ostavite ime propuštate priliku da kada ljudi pretražuju u search baru naidju na vaš profil. Jer postoje stotine Marija, Ana …

Povećajte šansu tako što ćete uz ime dodati + fitness blogger, book blogger, travel blogger, mom blogger ili koja je već svrha vašeg profila.

#4 niche izjava/opis

Ovo je najvažniji deo jer objašnjava kome pomažete, kako pomažete, kakve rezultate imate?

Primer: Iz iskustva od preko 1000 pročitanih knjiga, mogu vam dati savet kako da izaberete pravu knjigu za odmor!

Iz ove niche razmislite koja je vaša idealna publika? Koga želite da targetirate opisom?

Ne samo da ste u ovom opisu dali informacija šta možete već i vaše rezultate ili šta tačno možete da im pružite, na taj način stičete više poverenja.

Svako kada dodje na vaš profil prvo razmišlja šta vi to možete da ponudite njima? Da li je to edukativno, zabavno za njih, da li im pomaže da stignu od neke tačke A do tačke B.

Ako ste pogodili dobar opis to će samo uvećati šanse da vas ta osoba prati i bude uz vas, prati vaše storije i uključi se u komunikaciju kroz sadržaj.

Ako niste popunili sve karaktere u BIO možete dodati i bonus ispod o vama ili vašem profilu.  To može biti neka zabavna činjenica ili potvrda autentičnosti.

Primer: preko 4000 zadovoljnih čitalaca, pomogla više od 2000 žena da izaberu savršenu kombinaciju za event, osnivač @kompanije i drugo.