8-plugina-za-wordpress-seo

8 plugina za bolji SEO WordPress blog

Šta je potrebno osim kvalitetnog sadržaja da sadži WP blog za bolju SEO optimizaciju? Danas gugl uzima preko 200 faktora za rangiranje vašeg bloga a pažnju obraća i na sledeće:

  • UX – user expirience
  • On-page SEO
  • Site speed
  • Mobile-friendliness
  • Internal linking structure
  • Structured markups

Predstavićemo plugine koji će vam pomoći da postignete navedene stavke iznad vrlo lako i jednostavno.

#1 W3 Total Cachee plugin

w3-total-cache-plugin-free

Dobra stvar jeste što uz CACHE plugin bez obrzira da li imate iPhone X ili Samsung 4 ako je signal loš blog će se sporije otvarati, zato “keširate” podatke i tako da kad jednom očita svaki sledeći put če otvarati brže jer je brower zapamtio podatke, ukratko rečeno.

#2 Smush – Compress, Image Optimizer, Lazy Load, WebP Images plugin

Smush – Compress

Plugin za kompresiju slika, što više slika imate u svom postu to će one zauzeti više podataka prilikom očitavanja ali ako slike optimizujete pravilno onda je očitavanje brže.

#3 Yoast SEO plugin

Uz ovaj plugin lakše ćete se voditi on-page optimizacijom bloga. Pročitaj i ovo uputsvo za SEO. Kako bi lakše razumeo šta je neophodno za bolji rang.

Kreira sitemap za vas i većinu stvari koje su potrebne za bolju poziciju u pretrazi. Sam WordPress jeste SEO friendly a ovaj plugin vam može pomoći.

#4 Sucuri plugin

OVaj plugin štiti od napada i zloupotrebe odnosno hakovanja. U postu “Kako zaštititi WordPress blog od hakovanja” smo objasnili još neke metode zaštite od hakera pa proverite i zaštitite svoj blog na vreme.

#5 AMP for WP – Accelerated Mobile Pages plugin

Kako je brzina očitavanja važan faktor za bolji rang. AMP će vam pomoći da brzina očitavanja na google testu bude što veća. Posebno za mobilne telefone. Većina poseta danas je preko mobilnih uređaja pa google daje prednost mobilim uređajima.

Potrebno je podesiti i testirati pre nego pokrenete, ali dobar hosting vam može znatno pomoći u očitavanju bloga.

#6 a3 Lazy Load

Uz pomoć ovog plugina slike se učitavaju dok skrolujete na taj način utiču na brzinu i resurse koji se troše prilikom testiranja brzine.

Kompresovane slike takodje se očitavaju odjednom, zato je bolji UX kada se učitavaju dok korisnik skroluje.

#7 Schema – All In One Schema Rich Snippets

Ovaj plugin vam omogućava da prilikom pretrage na guglu osim meta opisa imate i zvezdice (ocene) kako bi se istakli u listi ptretraga za odredjeni pojam.

Ako na blogu iamte recenzije proizvoda onda je ovo super plugin i koristiće vam u tu svrhu. Nemojte plugin koristiti ako nema smisla odnosno sadržaj na vašem blogu nije taj koji se ocenjuje.

#8 Really Simple SSL plugin

Ovaj plugin je OBAVEZAN ukoliko nemate SSL sertifikat na sajtu. Većina hosting provajdera danas uz paket ima uključen i SSL sertifikat.

Šta je SSL i čemu služi?

To je onaj zeleni katanac ispred vašeg domena koji ukazuje na to da je blog SAFE (bezbedan) za korisnike. Google blogove koji nemaju SSL ne stavlja listu prioriteta za rangiranje.

Tako da je SSL odnosno blog koji počinje sa https:// a ne http:// u prednosti.

Pročitaj i ovaj post: “10 WordPress plugina za Blog

Podeli sa prijateljima: