10-plugin-wordpress-blog

10 WordPress plugina za Blog

Ako imaš svoj blog onda su ovo 10 plugina za koje moraš da čuješ. WordPress trenutno koristi trećina planete što u free to u premium verziji. Da bi instalirao (dodao) WP plugin trebaš imati svoj lični domen i hosting jer je free verzija ograničena.

1. OneSignal Plugin – (Push Notification Plugin)

Ovaj plugin ti omogućava da pošalješ push notifikacije o direktno subscriberima u web browseru (Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera). Možeš i obavestiti o novim updejtima na blogu ili novom postu.

Funkcija je slična kao kod newslettera stim što ne moraju da se uloguju na email već dok surfuju bilo da su na fejsbuku, jutjuju ili nekom sajtu može im iskočiti tvoja notifikacija.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/onesignal-free-web-push-notifications/

2. IceGram Plugin – (Popup Notifications)

popup-welcome-tab-wp

Ovaj plugin ti omogućava da imaš pop-up baner na blogu u headeru npr. “preuzmi besplatne recepte”. Ima dosta opcija u free verziji tako da vredi pogledati ukoliko imaš potrebu za banerima.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/icegram/

3. All in One Wp Migration – (backup)

wp-all in one migration

Ovaj super FREE plugin je nešto što će vam sigurno trebati na blogu. Ako menjate temu ili nešto “čačkate” i testirate a niste sigurni šta radite napravite backup bloga i tako da u slučaju nešto pođe naopako odmah možete da vratite na staro.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/all-in-one-wp-migration/

4. Really Simple SSL (siguran blog)

Really Simple SSL

Najvažnija stvar po guglu a i nama jeste da vaš blog bude siguran za korisnike. Kako to da znate da li je neki sajt bezbedan? Ako u URL domena ima https:// onda je safe za korisnike, ako ima http:// onda nije bezbedan a gugl može i izbaciti prozor u kome piše da sajt sadrži virus i slično pa će onda i sama reputacija bloga biti loša.

ssl-safe-web

SSL sertifikat automatski dobijate uz web hosting. Naši članovi uz BF karticu imaju besplatan domen+hosting uz obezbeđen i instaliran SSL.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/

5. Wp Fastest Cache – (ubrzava sajt)

WP Fastest Cache

Niko ne voli kada čeka da pročita nešto, danas ljudi traže brže informacije a ovo je i jedan od najvažnijih faktora za bolji rank na Google. Ovaj plugin će napraviti nekoliko izmena i ubrzati vaš blog koliko je moguće. Nekada brzina odnosno sporo očitavanje stranice zavisi od rezolucije slika (prevelike su).

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/

6. WPS Hide Login (sakrij admin link)

U ovom postu “Kako zaštititi WordPress blog od hakovanja” objasnili smo kako da instalirate i podesite ovaj plugin

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/wps-hide-login/

7. WP Smush (kompresuje slike)

wp-smush-image-plugin

Spomenuli smo da sporo očitavanje stranica često bude rezultat velike rezolucije slika, optimizacijom slika za blog možete poboljšati UX i ubrzati očitavanje.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

8. Yoast Seo (google optimizacija)

yoast-seo-wp-plugin

Ovaj plugin je prvo što savetujemo da instalirate na blogu jer je on savršen alat za SEO optimizaciju.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

9. Elementor (builder plugin)

Jedan od plugina koji će vam pruža mogućnost da svaki pixel ekrana možete da iskoristite na način koji želite. Lak je za korišćenje (drag & drop) a uz pomoć njega možete napraviti i svoj landing page za Instagram.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/elementor/

10. WP content Copy Protection & No Right Click

Ovaj plugin će korisnicima blokirati upotrebu desnog klika. Na taj način niko ne može selektovati vaš tekst (copy-paste) ili preuzeti sliku (Save image). Ako vas zanima kako da zaštite blog od kopiranja pročitajte ovaj post.

Plugin link: https://wordpress.org/plugins/wp-content-copy-protector/

Imajte u obzir koje plugine instalirate i obavezno proverite da li su kompatibilni sa vašom temom.

Podeli sa prijateljima: