guest-post-blogging

Šta je guest post ?

Pre svega šta je to Guest post (guest blogging)? To znači pisanje i objavljivanje članka na drugom sajtu ili blogu. Međutim pre nego počneš sa pisanjem tekstova za tuđi blog odluči i definiši koji je tvoj cilj.

Tri uobičajena cilja guest posta su:

  1. Pozicioniranje kao autoritet i poznato ime u određenoj niši (kategoriji)
  2. Povećanje saobraćaja nazad na tvoj blog
  3. Povratni linkovi (backlinks) ka tvom blogu

Pravim sadržajem možeš ostvariti sva tri. Ako ti je cilj ostvariti prvu ili drugu, onda pronađi blogove koji imaju mnogobrojnu i aktivnu publiku.

Ako pokušavaš postići treći cilj sa liste, odredi blogove sa jakim autoritetom, opširnije zašto je backlinks važan pročitaj na postu: SEO optimizacija za blog .

Benefiti guest posta

Guest post ti omogućuje da uđeš u već uspostavljnu zajednicu čitalaca i podeliš svoju poruku. Omogućuje ti da se povežeš sa novim ljudima što ti može doneti dobre rezultate ako sve uradiš ispravno.

Šta mislimo pod tim? Ako korisno doprinosiš temi vremenom ćeš dobiti i više čitalaca, fanova ali ako je koncept tvog guest posta u vidu molbe i prodaje – možeš dobiti lošu reputaciju.

Svaki post treba pisati specifično za taj blog i tematiku, nemoj praviti kopije i slati svima isti sadržaj jer ćeš im naneti štetu a sebi lošu reputaciju.

Doprinesi korisnim savetima, informacijama, smernicma i zaista pomogni njihovoj publici a rezultati će doći vremenom.

Ovo je takođe sjajna metoda ako ste pisac i želite da se na ovaj način promovišete široj publici, a usput nečiji blog obogatite dobrim sadržajem.

Da li trebam da dopustim drugima da pišu na mom blogu?

Zavisi od tvojih ciljeva, ako misliš da ti treba dodatni kvalitetan sadržaj i kontaktiraju te ljudi za koje smatraš da mogu pomoći tvojim čitaocima – zašto da ne.

Ovaj princip primenjuju i online magazini portali, pa čak i B92.net ima sekciju “blog” u kojoj dozvoljava da se registruješ i pišeš (ali ako se nadaš povratnom linku nećete ga dobiti uvek). Svaki portal ima različitu politiku i zadatak admina je da prati sve tesktove inače će biti spama.

Mogući problemi?

Realno ih nema dokle god je admin tu da proveri pre nego objavi ili odobri nečiji tekst. Glavni problem može nastati sa linkovima. Ako neko napiše tekst u kome stavi “prodajni link ka nekom stranom sajtu za haljine” a taj isti je zabranjen od strane gugla – onda je to problem. Ovaj problem imaju svi oni blogeri koji ne mogu da svoj link bloga dodaju u bio na Instagramu ili ga podele na Facebooku (što znači da je link “loš”).

Kako da pitam nekog za guest post?

Razmisli koje blogove čitaš i kome već veruješ? Da li ih pratiš na društvenim mrežama? Da li misliš da će tvoj tekst biti koristan za njihovu publiku?

Pogledaj da li već imaju tekstove različitih autora ili ne, pošalji im poruku sa jasnim ciljem. Ako je to blog iz tvoje niše ili poseduješ znanje koje će zaista biti od koristi velika je verovatnoća da će pristati.

Kada je SEO u pitanju guest post ti može dosta pomoći, ali je važno da su to sajtovi sa autoritetom.

Podeli sa prijateljima: