kako-zaraditi-blog-monetizacija-bloga

Kako zaraditi od bloga + 5 načina monetizacije

Vremenom blog počne da zarađuje integracijom nekih od načina monetizacije bilo kroz Google AdSense, Promo tekst, banerima ili kroz neki Affiliate program.

Međutim, najčešće dobijamo pitanja baš na ovu temu a verovali ili ne veliki procenat blogera još uvek nije monetizovalo svoj blog.

Graditi publiku i pomoći u što većoj meri sve većem broju pratilaca nije lak zadatak, iako je većini blog počeo iz ljubavi – vremenom se pretvara nekim delom u biznis, bilo da je to mali procenat ali neophodan za motivaciju, podsticaj ili ulaganje u samu zajednicu.

Sredstva su neophodna kada je rast u pitanju, zamislite da primer Unicef nema sredstva – mnogi bi ostali bez pomoći zar ne? Sa druge strane kako bi mogli da se posvetite publici, porodici, prijateljima i sebi potrebno je da budete na neki način i finansijski slobodni, složićete se da je sve lakše kada znaš da od tvog rada na blogu imaš mogućnost da pomogneš svima – osećaj je sjajan!

Umor utiče negativno na razvoj bloga

Vreme je ograničeno i dan traje samo 24h te je dobra organizacija i blog strategija ključna za dalji napredak i uspeh. Bez sredstava koji će vam pomoći da lakše optimizujete ili pak proširite tim, unajmite osobu koja će umesto vas rešiti neke stvari i time olakšati uspeh.

Umor može biti opisatn i kao nedostatak energije, motivacije, raspoloženja, volje, snage da se nešto uradi. Postoje situacije kada je realno i normalno da osećate umor, onda kada ste nešto naporno radili.

Pošto energiju dobijamo uglavnom iz hrane, onda treba da pomenemo i koja je to najbolja hrana za lečenje umora. Citrusi vam mogu momentalno povratiti energiju i raspoloženje (pomorandže, limun, madnarine…). Hrana bogata magnezijumom – nedostatak magnezijuma jedan je od razloga zašto se osećate bezvoljno, iscrpljeno i umorno. Dodajte u ishranu namirnice bogate njime – orašaste plodove, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, banane, spanać.

Važno je da budete odmorni i zdravi kako bi svoju energiju još efikasnije iskoristili za blogovanje.

Zašto je strategija važna kada monetizujemo blog?

Pasivna zarada je skoro pa nemoguća bez dobre strategije jer će sama zarada zavisiti od vašeg “ručnog guranja” linkova na raznim platformama ili u najgorem slučaju spamovanjaa mailovima (što vam ništa dobro neće doneti).

Zarada je proporcionalno vezana za broj poseta na blogu, a to znači da ukoliko želimo organsku posetu sa Googla naši postovi treba da budu na prvim stranama. Zašto na prvoj strani Googla? Shodno različitim pretragama korisnici za neke imaju manje strpljenja dok za neke prelistaju i do 4-5 strane Google pretrage.

Ako je neka ključna reč/fraza posebno popularna vrlo je moguće da se za nju i kompanije oglašavaju to znači da u pretrazi prvo budu Google oglasi pa onda organski linkovi. Pročitaj i ovo: SEO optimizacija za blog (uputstvo).

Googlu je potrebno nekad i do 6-7 meseci da vaš post rangira na prvoj strani.

Sada kada razumemo malo više SEO znamo i da je važno da naš blog ima autoritet za određenu tematiku. Google danas ima preko 200 pravila po kojima rangira postove u pretrazi, zato je ključni faktor da imate vrlo jasan plan kada pišete. Ako ne znate kako da napišete post koji će poboljšati UX pročitajte ovaj post: Kako napisati uspešan blog post ? Struktura posta + bonus

Blog možete monetizovati kroz:

  1. Affiliate linkove
  2. Promotivne tekstove
  3. Google AdSense
  4. Vaš proizvod (digitalni/fizički)
  5. Banere

Svaki od navedenih načina treba pažljivo upotrebiti jer mogu i narušiti UX odnosno korisničko iskustvo na vašem blogu. Ne želite da izneverite i spamujete vašu publiku.

Ako koristite Google oglase (većina koristi i to je neki osnovni pasivni prihod zarade) potrudite se da vam reklame ne iskaču na svakoj stranici ili da zbog reklama ne mogu da jasno pročitaju sam post.

Koji je najbolji način za monetizaciju bloga? Mi smo testirali korz 3 godine preko 10 načina monetizacije na različitim blogovima sa ovih prostora iz različitih kategorija. Kao pasivni prihod kada imate 50.000-100.000 mesečnih poseta Google AdSense donosi u nekom proseku oko 1000 EUR (zavisno od niše, države itd.), dok mnogo više može doneti lični proizvod pogotovu kada zdravo gratite i brinete o vašoj publici.

Još jedan dobar način monetizacije jeste promo tekst ili backlink sa vašeg bloga koji danas sve više kompanija traži kako bi pojačali SEO off-page optimizaciju svojih online prodavnica i sajtova. Ne zaboravite da je vaša publika na #1 mestu ispred svake saradnje.

Pročitajte i ovaj post koji bliže objašnjava kako početi blog i zaraditi blogovanjem.

Podeli sa prijateljima: